Minimalismus v bydlení

Máte rádi jednoduchost, čistotu a nepřeplácanost? Pak budete zřejmě zastánci minimalismu. Vzdušnost, čisté linie, minimální počet kusů nábytku a střídmé barvy – to je styl, který by Vám vyhovoval? Pak čtěte, jak takového minimalistického stylu bydlení dosáhnout. Třeba i s pomocí našich rolet Den a noc.

clanek_001

Co je minimalismus

Minimalismus je nejlepší styl zařízení domova a bydlení pro všechny, kteří si moc nelibují v neustálém hromadění a vystavování různých váziček, deček, obrázků a kusů nábytku. Přeplněné pokoje, navíc často z různě vypadajících kusů nábytku, nemají v minimalismu místo.

Minimalismus prosazuje jednu jednoduchou myšlenku – mějte jen ty věci, které skutečně používáte a potřebujete. Čtete třeba rádi? Nemusíte si kupovat desítky knih a cpát je do různých poliček a knihovniček. Zařiďte si průkazku do knihovny a hned máte o krok blíže k minimalismu.

Minimalismus Vás naučí důležitou věc – člověka definuje to, kým je, a ne to, co má. Už v Bibli se píše, že život člověka nevyplývá z věcí, které vlastní. To ale neznamená asketický způsob života. Jen prostě pokud zjistíte, že nějakou věc nepoužíváte a nepotřebujete, můžete ji s klidným srdcem někomu třeba darovat.

Minimalismus Vás také naučí ocenit kvalitu. Když totiž nebudete muset kupovat spoustu nábytku a doplňků, můžete si dovolit investovat do kvality v podobě designových až uměleckých kousků. Není nic neobvyklého, když v minimalisticky vybaveném bytě najdete nábytek či rolety na míru.

clanek_002

Rozpoznávací znaky minimalismu

Prostor. Jelikož v místnosti není moc nábytku a doplňků, můžete docílit optického zvětšení bytu. Prostě to působí tak, že v místnosti je spousta prostoru. 

Kvalita. Minimalismus má možnost soustředit se na kvalitní zpracování každého kusu vybavení. Nebojte se investovat do uměleckých kousků s praktickou hodnotou.

Čistota. Ne, nechceme říct, že jiné styly bydlení se čistotou nevyznačují. Jen to, že v minimalistickém bytě se čistota udržuje opravdu snadno. Ale na druhou stranu potřebujete notnou dávku sebeovládání, abyste nepodlehli nutkání schovávat si různé nepotřebné věci „až se budou hodit“.

Nutnost. V minimalistickém bytě najdete jen základní nutnosti. Co potřebujete v ložnici? Postel a skříň na šaty. Možná jeden doplněk jako stojací lampu nebo stolek s květinou, aby ložnice nepřipomínala vězeňskou celu, ale to je opravdu vše. A podobně je to i v ostatních místnostech.

Materiál. Důraz na kvalitu se projevuje i v použitých materiálech. Místo dřevotřísky a umělé hmoty opravdové dřevo, sklo či kov. Takže nábytek z masivu, postel s kovovým rámem a i takový „detail“ jako rolety jsou vyrobeny z kvalitních látek na míru od špičkového výrobce a dodavatele.

Barvy v minimalistickém interiéru

Každý styl je charakteristický i výběrem barev. To platí i pro minimalismus. V minimalistických bytech uvidíte nejvíce bílé barvy. Na stěnách téměř výhradně, ale i nábytek a další doplňky jsou zejména ve velmi světlých odstínech. 

Kontrast pak zajišťuje černá a její šedé odstíny. Občas někdo neodolá a sáhne po hnědé barvě, ale s nějakou zelenou, fialovou nebo žlutou barvou se určitě nesetkáte. Klasická kombinace bílá, černá a šedá bude stačit.

clanek_003

Na e-shopu Fexi samozřejmě najdete barvy, které se do minimalistického interiéru naprosto hodí:

  • Bílé rolety krásně zakryjí okno a plynule naváží na bílou barvu stěny
  • Šedé rolety naopak rozbijí jednotvárnou bílou barvu a vytvoří zajímavý dekorativní prvek
  • Černé rolety zvolte v případě, kdy chcete zajistit kontrast a trochu napětí

Jestli vybíráte do svého minimalistického bytu rolety Den a noc, dejte si s výběrem barev načas. Abyste měli na 100 % jistotu, že jste vybrali správně, objednejte si až 8 vzorků našich látek zcela zdarma. Doma pak přiložte vždy jeden vzorek k oknu, pozorujte chvíli, jak zapadá do interiéru, a vyberte ten nejlepší, který bude minimalistický styl co nejlépe podporovat.

Jsou rolety Den a noc vhodné do minimalistického interiéru?

Kdybychom se drželi zásad v tomto článku, stačilo by minimalisticky odpovědět: ano. Ale přeci jen to trochu rozvedeme a ukážeme si, že zejména Fexi rolety jsou pro nadšence minimalismu ty nejlepší.

Rolety Den a noc od Fexi totiž ctí zásady minimalismu jedinečným způsobem – zasíláme je již složené, takže zkracujeme počet kroků při montáži na naprosté minimum. Montáž rolety se tak skládá vlastně jen z přichycení nosných háčků ke stěně nebo k rámu okna a zavěšení rolety. Pro vyšší bezpečnost ještě raději přilepíte vodicí kladku, aby řetízek nevisel jen tak volně v prostoru, a to je vše. Montáž je hotová za pár minut.

Nejoblíbenější montáž se dokonce obejde bez vrtání úplně. Háčky se jen zavěsí za rám okna a kazeta s roletou se na ně zavěsí. S troškou šikovnosti jde o 2 minuty, které Vám tato montáž bez vrtání zabere.

clanek_004

Minimalistický byt je ale hezčí s roletami, které zakryjí celý okenní výklenek. Jakmile zatáhnete rolety, bílou stěnu nic neruší. Celé okno i s výklenkem kompletně zakryjete a docílíte krásných čistých ploch. Pro tento způsob zastínění použijte montáž s vrtáním na stěnu či do stropu.

Jestli jste se rozhodli pro zakrytí celého okenního výklenku, budete zřejmě potřebovat širší roletu. To pak doporučíme uvažovat o roletách v kazetě typu POLO, případně MAXI. Jsou pevnější než otevřená kazeta, takže je možné vyrobit je v šířce 210 cm, resp. 240 cm.

Jakou barvu rolet vybrat?

O výběru barev jsme už mluvili. A ačkoliv je na našem e-shopu barev, vzorů a dekorů tolik, že byste při jejich procházení mohli strávit jedno odpoledne, doporučujeme se držet zpátky a vybírat z bílých, šedých a černých rolet.

Při rozhodování o barvě rolet v minimalistickém bytě tedy bude hrát roli zejména požadavek na úroveň stínění.

Co se týče průsvitnosti látek našich rolet, tak platí přímá úměra, že čím tmavší látka, tím větší zastínění poskytuje. Úplné tmy ale dosáhnout nelze. I ty nejtmavší a nejtěžší látky částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Jakou látku rolet zvolit do konkrétních místností?

V barvách máme jasno? Bílá, šedá, černá. Princip zatemnění je také srozumitelný? Čím tmavší látka a čím vyšší gramáž, tím více umí místnost zatemnit. A teď když známe pravidla, která bychom měli dodržovat, můžeme je občas porušit. Jak?

clanek_005

Ložnice a místnost pro denní spaní

Místnosti určené ke spaní by měly mít co nejvyšší zatemnění. Ideálně bychom doporučili blackout rolety. Pravidla ohledně míry zatemnění nás tedy nutí pořídit si tmavou a těžkou látku. A tu přichází ke slovu ta možnost porušit pravidlo s tmavými barvami.

Není totiž vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. Když se podíváte na naše blackout rolety, najdete mezi nimi nejen černé a tmavé látky, ale i krémové či šedé. I ty umí místnost maximálně zatemnit. Jsou sice světlejší, ale mají většinou vyšší gramáž. Navíc mají uvnitř neprůhledného pruhu ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kuchyně a pracovny

Stále se opíráme o princip, že čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Chceme prostě více světla na práci.

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní, pracoven či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Dětský pokoj

Dětský pokoj v minimalistickém bytě? To bude oříšek. Není moc domácností s dětmi, které by ctily pravidla minimalismu. Zejména právě v dětském pokoji. Tady zřejmě o trochu ustoupíme ze striktních pravidel minimalismu a přeci jen dětem dáme více volnosti a prostoru.

Dětem bychom těžko vysvětlovali, že budou mít jen 2 hračky, postel a stůl. A to se týká i výzdoby, která bude zřejmě mnohem barevnější a méně uspořádaná než ve zbytku bytu. Nebude asi tedy ani dost důvodů bránit se třeba veselým barvám i u rolet.

V dětských pokojících je specifický požadavek na stínění – v době, kdy si dítě hraje, nebo si dělá úkoly, by mělo být zajištěno dostatek světla, ale nemělo by ostře svítit a oslňovat. Na druhou stranu děti občas potřebují i spánek přes den, kdy se hodí mít v pokojíku zatemněno.

Rolety Den a noc jsou právě proto ideálním stíněním, jelikož i zcela zatažené mohou být nastaveny na režim „Den“, tedy síťovanou látkou propouštějí světlo, aniž by bylo příliš ostré. Jakmile je potřeba zatemnit, krátkým pohybem nastavíte režim „Noc“, kdy žádné sluneční paprsky nepronikají a dítěti tak zajišťují dostatečné zatemnění i přes den.

Je minimalismus Vaším stylem?

Uvažujete o zjednodušení života? Pokud se rozhodnete jít cestou minimalismu, připravte se na to, že se zbavíte nadbytečných věcí nejen v bytě, ale i v duši. Spolu s odstraňováním zapomenutých a nepoužívaných věcí se můžete přistihnout u toho, jak si čistíte mysl od škodlivých myšlenek. S tím, jak se soustředíte jen na to důležité ve svém bytě, si všimnete, jak se lépe rozhodujete o tom, co je i ve Vašem životě to nejdůležitější.

Potom i zdánlivé „maličkosti“ jako je chvilka s rodinou či přáteli nebo čas, který jste ochotní věnovat sami sobě, se ukáže jako to, co Vám v životě chybělo.

Jestli Vám k té pohodě, kterou minimalismus slibuje, pomohou i vhodně vybrané rolety Den a noc od Fexi, budeme jen rádi.