Máme nová videa – jak zaměřit rolety Den a noc

Velkou výhodou rolet Den a noc je to, že jejich montáž je tak snadná, že ji zvládne každý. Nemusíte být ani žádný velký domácí kutil. Nejjednodušší způsob montáže je prosté zavěšení rolety na rám okna. To se ale týká výhradně rolet v otevřené kazetě. Pokud máte POLO kazetu či MAXI kazetu, bude potřeba vrtat.

Prvním krokem je samozřejmě zaměření okna, abyste mohli objednat správné rozměry rolety. Musíte se tedy předem rozhodnout, jaký způsob uchycení rolety zvolíte. Dnes to bude o roletách, které chcete přivrtat buď ke stropu okenního výklenku, na zeď nad okno či přímo na rám okna.

jak_zamerit

Měření rolety pro zavěšení a vrtání do rámu okna

Prvním způsobem zavěšení rolety, o kterém se dnes zmíníme, je buď prosté zavěšení bez vrtání, nebo vrtání do okenního rámu a zavěšení rolety přímo na něj. Nemusíte se bát, že byste si okno poškodili – používá se opravdu malý šroubek a okennímu rámu to nemůže ublížit.

Přichycení rolety přímo ke křídlu okna preferuje většina našich zákazníků. Dovoluje Vám to ovládat stínění každé poloviny okna zvlášť, což je velká výhoda. Také do interiéru zasahuje jen minimálně – celý výklenek je viditelný a můžete mít třeba na parapetu i nadále ozdobné květiny.

Zaměření vyžaduje asi nejvyšší přesnost:

  • Změřte šířku skleněné výplně oken včetně zasklívacích lišt na bocích. U plastových oken to máte jednoduché – jsou tam viditelné rýhy.
  • U tohoto způsobu zavěšení nic k naměřené šířce nepřidáváte, ani neubíráte. Chcete totiž, aby látka rolety kryla celou šířku okna i s mírným přesahem (proto měříte šířku včetně těch lišt), ale aby roleta při stahování nenarazila do kliky.
  • Počítejte s tím, že kazeta, ve které bude látka rolety navinuta, bude ještě o 2,5 cm z každé strany širší. Naměříte-li tedy šířku skla včetně lišt 60 cm, budete objednávat tuto šířku, ale kazeta bude široká 65 cm.
  • Výška rolety je pak výška celého rámu okna. Opět platí pravidlo o 150 cm nebo 220 cm výšky.

Pokud máte okno s menší výškou než 1 metr, napište poznámku do objednávky – zašleme Vám kratší řetízek, aby neležel na parapetu a nebyl nebezpečný pro malé děti a domácí zvířata.

Pečlivě sledujte následující video:

Měření rolety pro vrtání nad okno do zdi

Pokud vám nevyhovuje prosvítající světlo na okrajích rolety umístěné dovnitř okenního výklenku, můžete se rozhodnout přivrtat roletu na stěnu nad výklenkem. Ta pak brání průchodu světla o něco lépe. Tento způsob je také tolerantnější k menším nepřesnostem při měření.

Roleta pak více vystupuje směrem do místnosti, takže je potřeba počítat s trochou prostoru před oknem.

Zaměření rolety:

  • Změřte vnější šířku celého výklenku. 
  • K naměřené šířce teď naopak přidejte několik centimetrů na každou stranu. 3–5 cm by mohlo stačit. Zadáváte nám celkovou šířku látky. Celá roleta s mechanismem bude pak ještě celkově o 5 cm širší.
  • Výška rolety bude představovat výšku výklenku od stropu, kterou také zvětšíte o nějakých 10 cm. Přesná výška není moc důležitá. Jde jen o to, jestli si vystačíte se 150 cm, nebo potřebujete 220 cm. Pokud ale máte výšku větší než 220 cm, spojte se s námi – vyřešíme to individuálně.

Při měření šířky si dejte pozor na to, aby pak roleta nepřekrývala to, co překrýt nechcete. Například vypínač nebo zásuvku.

Video Vám opět napoví jak na zaměření:

Měření rolety pro vrtání do stropu výklenku

Rolety Den a noc navrtané do stropu výklenku krásně vypadají, jelikož mohou splývat s boční hranou výklenku a zeď se tak zdá, jako by plynule pokračovala. Roleta pak vypadá jako takový větší obraz zapuštěný do zdi.

Je samozřejmě nutné počítat s tím, že roleta nedosáhne úplně do krajů výklenku. Tím pádem bude světlo po okrajích rolety mírně prosvítat.

Zaměření je snadné:

  • Změřte vnitřní šířku celého výklenku. Občas jsou výklenky různě nerovné, takže měřte v místech, kde plánujete roletu přivrtat.
  • Od naměřené hodnoty odečtěte 5 cm.  Pokud odečtete o 1 cm více, roleta se bude lépe ovládat. To proto, aby se roleta vešla do výklenku i s ovládacími prvky.
  • POZOR – pokud plánujete přivrtat roletu v MAXI kazetě, odečtěte místo 5 cm raději 6 cm.
  • Výšku rolety určíte snadno – změřte výšku celého výklenku. Pokud bude výklenek nižší než nabízená délka rolety, nevadí – roleta se prostě nebude z kazety vysouvat celá.
  • Máte-li výklenek vyšší než 220 cm (což je maximální standardní délka našich rolet Den a noc), kontaktujte nás. I s tím si umíme poradit.

Pokud budete vrtat do stropu výklenku, doporučujeme si doobjednat i těžítko na ovládací řetízek.

Celý postup si můžete prohlédnout v našem návodném videu:

Nebojte se zeptat

Každý je mistrem ve svém oboru a není nikdo, kdo by uměl všechno. Není ostuda se zeptat. Ostuda by byla zůstat v nevědomosti. Pokud Vám tedy není něco jasné, potřebujete konzultaci nebo hledáte nějakou odpověď, kontaktujte nás. Rádi se Vám budeme věnovat.