Ložnice podle barev

Při zařizování ložnice se většina lidí zaměřuje spíše na výběr kvalitní postele a matrace. Stejnou pozornost byste však měli věnovat také barvám, kterými si ložnici vymalujete. Barvy totiž velmi ovlivňují kvalitu spánku. Podívejte se na ty, které se do ložnice hodí a které naopak ne.

Ložnice je místem klidu a odpočinku. Barvy mají moc ovlivnit naši náladu i psychiku, a proto bychom jejich výběr neměli podcenit. V ložnici se vyvarujte ostrých a sytých odstínů. Zvolte raději barvy jemné a teplé. Které jsou tedy vhodné?

Vhodné barvy

Modrá

Nejvhodnější barvou do ložnice je modrá. Zvolte však velmi jemný a světlý odstín. Barva nebe totiž uklidňuje a snižuje náš tep, což potřebujeme pro kvalitní spánek. Naopak syté a tmavé odstíny modré vhodné nejsou, jelikož podporují představivost a krevní tlak a tep zvyšují. Navíc lidé, kteří mají modré ložnice, jsou údajně šťastnější a odpočatější.

modrá

Zelená

Zelená barva opět uklidňuje a spojuje s přírodou. Navíc působí proti podrážděnosti a náladovosti. V ložnici se jí proto vůbec nemusíte bát. Ideální je zelenou ještě kombinovat s bílou barvou.

Zelená

Žlutá

Žlutá barva může působit studeněji, ale na druhou stranu stimuluje nervový systém a vytváří pocit pohody. Ten bude ještě silnější při kombinaci žluté a světle modré barvy. Místo klasické výmalby můžete zvolit také žlutou tapetu nebo žluté květinové vzory.

žlutá

Bílá

Bílou nikdy nic nezkazíte. Je to neutrální barva, která vyjadřuje jemnost, svěžest a nevinnost. Na někoho však může působit příliš sterilně, a proto je vhodné ji kombinovat se světlými tóny jiných barev. Vhodná je kombinace třeba s modrou, zelenou nebo žlutou.

bílá

Nevhodné barvy

Oranžová

Oranžová barva dodává vitalitu a pocit radosti či štěstí. Je to však agresivní barva, která povzbuzuje myšlení a aktivitu, a proto se do ložnice nehodí. Pokud jste však velcí jedlíci, můžete použít i oranžovou, díky ní se totiž lépe tráví. Ale přece jen, všeho s mírou.

oranžová

Červená

Červená barva je opět příliš agresivní a klidný spánek nám moc nedopřeje. Červenou proto volte jen pro malé plochy nebo na doplňky a dekorace.

červená

Doplňky a dekorace

Doplňky a dekorace nám pomohou zútulnit a zpříjemnit prostor v ložnici. Díky nim se v ní budete cítit opravdu doma. Nejčastějšími doplňky do ložnice jsou nepochybně noční stolky, potahy a polštáře. Dnes je jich nepřeberné množství, takže můžete vybírat z různých barev, dekorů, motivů a doladit je tak k barvě ložnice. Na stěny si můžete pověsit své oblíbené obrazy a zapomínat byste neměli ani na osvětlení. Světlo v ložnici by mělo být měkké, teplé a tlumené.

doplňky a dekorace

Stínění

Pro klidný a kvalitní spánek je velmi důležité také dobré zastínění oken. Moderním i funkčním doplňkem jsou dnes například rolety. U nás najdete rolety Den a noc v mnoha barvách, odstínech a dekorech, takže je krásně doladíte k barvě ložnice. Do žluté ložnice si můžete vybrat například roletu v barvě citrónu, do zelené pak v barvě jablka nebo do modré v barvě nebe a mnoho dalších. Tyto rolety však nejsou zcela zatemňující, pokud tedy chcete mít v ložnici úplnou tmu zvolte raději některou z našich rolet Den a noc blackout. Rolety budou nejen dobře vypadat, ale také ložnici dokonale zastíní a ochrání před zraky zvědavých sousedů. 

Přejeme Vám dobrý výběr a kvalitní spánek!