Látkové rolety FEXI

Pokud jste se rozhodli pořídit si stínící techniku, můžete si vybírat z mnoha různých řešení – klasické rolety, žaluzie, markýzy či zástěny. Vaše rozhodnutí bude také podléhat řadě faktorů:

  • umístění stínící techniky venkovní či vnitřní, případně kombinace,
  • široký výběr materiálů od papíru přes látky až po kov či plast,
  • preferovaná orientace vertikální či horizontální,
  • preferované ovládání řetízkem, provázkem, ruční či elektrické,
  • požadovaná úroveň zatemnění či zastínění,
  • široký výběr barev, vzorů a podkladových obrázků.

A nakonec byste se měli zorientovat v tom, co současný trh nabízí. To znamená vybírat z takové stínící techniky, která již prošla inovací a vylepšeními, a neutrácet tak za zastaralé výrobky. Jak se ale v moři různých produktů vyznat? Snadno, vsaďte na rady odborníků.

Z novějších technologií například doporučujeme látkové rolety Den a noc (někdy také nazývané rolety noc a den, Rolety Zebra Fexi, DUO rolety a Twin). Jejich hlavní výhodou je fakt, že kombinují výhody běžných rolet a žaluzií, aniž byste pocítili nějaké jejich nevýhody.

Jak vlastně fungují rolety Den a noc?

Slyšíte výraz látkové rolety Den a noc poprvé? Vysvětlíme si, o co vlastně jde a jak látkové rolety den a noc fungují. V první řadě jsou to opravdu rolety, takže z kazety nad oknem se vysouvá a zasouvá látka. Látky mohou mít různé barvy a vzory, případně mohou být použité i různé materiály pro látku rolety. Úroveň průsvitnosti látky reguluje množství propouštěného světla. Látka nevisí jen tak ve vzduchu; je vedena po kolejnici, takže roleta nevlaje v nekontrolovatelných pohybech, ale je pevně usazena.

Látkové rolety Den a noc mají také něco společného se žaluziemi. Látkové rolety den a noc jsou složeny z pravidelně se střídajících pruhů látek, což může připomínat lamely žaluzií. Průhledný pruh se pravidelně střídá s pruhem neprůhledné látky. U látkových rolet Den a noc se můžete stejně jako u žaluzií rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru, a tím okno zcela odkrýt, případně můžete roletu stáhnout až dolů a okno zakrýt. 

Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a látkovými roletami tu přeci jen je. Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu látkové rolety Den a noc umožňují nastavit výšku světelného otvoru, přes který může světlo procházet do pokoje.

Při stahování rolety se totiž používá princip kladky. Kladka se spouští dolů a látka rolety tvoří smyčku. Zadní část zůstává na okně nehybná a přední se odvíjí spolu s klesající kladkou směrem dolů. Tento pohyb přední části látky nad zadní nehybnou částí způsobuje, že dochází k vzájemnému překrývání pruhů neprůhledných pruhů s průhlednými (okno plně zastíněno) nebo průhledného pruhu s dalším průhledným (stíněna je ta část okna, kde se kryjí neprůhledný pruh s dalším neprůhledným). Nejlépe to pochopíte z našeho videa:

 

Synonymem pro rolety Den a noc je značka FEXI. Můžete ale narazit i na jiná označení:

  • rolety Zebra FEXI,
  • rolety Duo,
  • rolety Twinroll.

Stále se jedná o látkové rolety Den a noc, jen pod jinými obchodními názvy. 

Jak látková roleta Den a noc vypadá?

Jak jsme již zmínili výše, látková roleta Den a noc se skládá z proužků látky, které se pravidelně střídají. Jeden proužek je vždy plně průhledný, druhý je spíše neprůhledný, nebo dokonce zcela neprůsvitný, takže lze docílit i úplného zatemnění. Pomocí mechanismu se látka s proužky odvíjí z kazety.

Na roletě jsou navinuty dvě vrstvy tkaniny. Ty se spojují ve spodní liště se závažím, která funguje jako kladka. Při odvíjení se posunuje jezdec s lištou, jež tvoří dolní hranu rolety. Látka se tak chová jako lano na kladce. Díky tomu, že se roleta skládá ze dvou se opakujících pruhů látky, kdy jeden je průhlednější a druhý zatemňuje, dostávají se pruhy pomocí navíjení do různé polohy. Na okně je jedna vrstva látky se střídajícími se pruhy, která se už nepohybuje. Druhá vrstva se odvíjí z kazety, pohybuje se a kryje první vrstvu. Pokud se úplně překryjí neprůsvitné pruhy, dojde k úplnému zatemnění. V opačné poloze se zase překrývají plné i průsvitné pruhy, takže roleta částečně propouští světlo, a vytváří tak v místnosti pruhy střídajícího se světla a stínu.

Celý mechanismus v praxi jste viděli na videu výše.

Rolety také slouží jako designový doplněk a dokreslují vzhled domu či místnosti. Doporučujeme vybrat právě takové rolety, které dokreslí atmosféru bytu tak, jak potřebujete. Z tohoto důvodu nabízíme rolety v mnoha různých barevných variantách, vzorech a dekorech.

Jaké jsou hlavní výhody látkových rolet Den a noc?

Několik výhod a kladů jsme již zmínili. Mezi další patří možnost plynulé regulace světla. Můžete je úplně zatáhnout a máte plné zatemnění. Další výhodou je snadné ovládání buď klasickým řetízkem, případně elektrickým motorkem. Dokonce i když jste už koupili ručně ovládané látkové rolety FEXI, můžete je snadno vybavit motorkem na dálkové ovládání.

Nespornou výhodou látkových rolet je jejich univerzálnost – je možné je použít na jakákoli svislá okna v libovolné místnosti. Existují také varianty odolné vodě, takže i v koupelně nebo v jiných vlhkých prostorách najdou látkové rolety Den a noc své místo.

Jednou z hlavních předností je velice snadná montáž. Pokud se rozhodnete roletu pouze zavěsit na rám okna bez vrtání, zvládnete to klidně za 2 minuty.

Rolety z FEXI i pro vás

V případě, že Vás naše nabídka látkových rolet Den a noc zaujala, napište si o konkrétní kalkulaci pro Vaše okna. Poradíme Vám, jaké rolety koupit, spočítáme Vám přesnou cenu na základě zaměření, předvedeme vzorník barev.