Kuchyně podle barev

Plánujete novou kuchyň nebo rekonstrukci té stávající? Kromě toho, jak bude vypadat kuchyňská linka, a kam dáte všechno nádobí, věnujte pozornost i barvám. Nezůstávejte jen u klasiky, s barvami je život totiž mnohem veselejší. Inspirujte se našimi tipy.

shutterstock_651072751

Vytvořte si v kuchyni příjemné pracovní prostředí a slaďte ji se zbytkem bytu. Barvu můžete vybírat buďto na stěny kuchyně nebo přímo na kuchyňské skříňky.

Malé kuchyně

Do malých kuchyní je většinou potřeba dostat světlo, proto volte raději světlejší a jemnější odstíny. Ty pak můžete doplnit různými výraznějšími doplňky, což je taková sázka na jistotu.

Velké kuchyně

Ve velkých kuchyních můžete naopak trošku experimentovat. Stále však mějte na paměti, že je dobré sladit kuchyň se zbytkem interiéru, a že barvy budete mít na očích každý den.

Strop kuchyně

Barev v kuchyni se nemusíte bát, ale tmavé odstíny nad hlavou nepůsobí příliš dobře, mohou působit mírně depresivně. Proto je dobré strop v kuchyni nechávat v bílé nebo krémové barvě.

Žlutá kuchyně

Žlutá barva je sice hodně výrazná, ale zato podporuje dobrou náladu a působí proti depresi. Pokud jste odvážnější, můžete zvolit žlutou třeba na celou stěnu. Vybírejte však raději odstíny v medové či hořčicové barvě. Jestli chcete v kuchyni ponechat původní výmalbu a žlutou byste si přesto přáli, zvote ji třeba na dvířka kuchyňské linky. Tady pak máte dvě možnosti - lesklá dvířka budou působit moderněji a matná pak rustikálně. Žlutá barva navíc podporuje chuť k jídlu, proto se do kuchyně výborně hodí. Jste-li méně odvážní, žlutou můžete do kuchyně dostat jen pomocí doplňků, jako třeba žlutou varnou konvici, žluté nádobí apod. Žlutou můžete krásně kombinovat s bílou, hnědou, rudohnědou nebo cihlovou.

žlutá kuchyně

 

žlutá kuchyně

Oranžová kuchyně

Královnou kuchyní je oranžová barva. Je to barva optimismu a evokuje dobrou náladu. Mnoho lidí se této barvy bojí, jelikož je příliš výrazná. Je však také hřejivá a veselá, proto se není čeho bát. Kuchyň krásně oživí a rozzáří. Navíc také podporuje chuť k jídlu a komunikaci. Oranžovou můžete opět zvolit na stěny, na kuchyňskou linku nebo jen jako doplňky a spotřebiče. Krásně se kombinuje s hnědou, bílou žlutou nebo i černou barvou.

oranžová kuchyně

Modrá kuchyně

U modré barvy je důležité zvolit správný odstín. Je to totiž barva studená a tmavé odstíny v malé kuchyni mohou působit depresivně a dělají ji stísněnou. Pokud zvolíte správný odstín, modrá pak bude mít relaxační účinky. Do menších kuchyní se hodí například nebeská modrá nebo tyrkysová. Kuchyň opticky zvětší a prosvětlí. Modrou můžete vymalovat stěny nebo ji použít na kuchyňských skříňkách. Doplňky a spotřebiče zvolte třeba nerezové nebo chromové, kuchyň pak bude působit luxusněji. 

shutterstock_1416345785

 

modrá kuchyně

Bílá kuchyně

Klasika, kterou vůbec nic nezkazíte. Bílá kuchyně působí velmi vzdušně, elegantně a navozuje dojem čistoty. Vypadá navíc mnohem větší, než ve skutečnosti je. Kuchyňské skříňky jsou krásné v barvě lesklé i matné. Nebojte se bílou kombinovat například s černou, žlutou, krémovou nebo také se dřevem.

bílá kuchyně

 

bílá kuchyně

Stínění do kuchyně

V kuchyni by měl být dostatek světla, ale někdy ho je potřeba také ubrat. Zvolte správné stínění, třeba za pomocí rolet Den a noc. Díky střídavým pruhům si nastavíte, kolik světla chcete do místnosti pustit. Vyberte si z naší široké nabídky typů a barev. 

Nezapomeňte na to, že i stínění můžete sladit se zbytkem interiéru. Jestliže si s barvičkami stínění vyhrajete, výsledek může být velice zajímavý. Správně zvolený odstín rolet dodá interiéru ten správný šmrnc.

U rolet Den a noc volte zejména světlejší odstíny látek s nižší gramáží. Kuchyň je potřeba prosvětlit. Pokud byste použili zatemňující rolety nebo venkovní žaluzie, museli byste například k nedělnímu obědu rozsvítit světlo, a to by byla škoda.

Právě rolety Den a noc zajistí to, že do místnosti neprojde přímé světlo. Slunce Vás nebude svými paprsky oslňovat, sousedi neuvidí přímo do talíře, do místnosti se ale dostane dostatek přirozeného světla, díky kterému nebudete muset zbytečně svítit.  

I o rolety Den a noc je potřeba se starat. Z čištění ale nemusíte mít vůbec obavy. Zvládnete to hravě. Můžete se podívat na náš článek o údržbě rolet Den a noc. 

Tak už jste si pro sebe vybrali ty pravé?