Jsou rolety den a noc vhodné do kuchyně?

Světlo v kuchyni hraje zásadní roli. Velmi často vidíme pracovní plochu a dřez kuchyňské linky hned pod oknem. A tak je to také nejsprávnější. Denní světlo je totiž to nejlepší, co můžete svým očím dopřát. Práce při špatném osvětlení je nepříjemná a někdy dokonce i nebezpečná.

Samozřejmě je ale jasné, že pokud je světla příliš, také to není dobře. Řidiči by mohli vyprávět, jak se jezdí proti slunci, kdy skoro nic nevidí.

V kuchyni je tedy potřeba množství světla regulovat. Výborně se k tomu hodí rolety den a noc.

BH12_den_POLdO

Po pravdě, pokud si chcete zatím jen vyzkoušet, jak rolety den a noc fungují a co všechno vám nabízí, a plánujete osadit jen jednu místnost, je kuchyň tou nejlepší volbou jak s roletami den a noc začít.

Princip rolet den a noc spojuje výhody klasických rolet a vertikálních žaluzií. Stejně jako běžné rolety, používají rolety den a noc látku, která je pro interiér mnohem příjemnější než plast u žaluzií. Umí také zastínit jen vrchní část okna a spodek nechat zcela nestíněný. To samozřejmě zvládnou i rolety i žaluzie. Oproti roletám je však mnohem jednodušší ovládání bezpečné pro děti.

Od žaluzií si rolety den a noc vzaly nápad horizontálních lamel, jen je trochu změnily na horizontální pruhy látky. Na rozdíl od žaluzií se ale jednotlivé pruhy nenatáčení. V roletě je navinutá látka, sestavená z pruhů více či méně průsvitné látky a z pruhů úplně průhledných, které se ve 2 vrstvách kryjí. Vytahováním a stahováním rolety se pak stává, že se přední část, která se pohybuje, posouvá po nepohyblivé zadní části rolety a plynule se tak reguluje průchod světla nejen délkou stažení rolety, ale i zvětšováním a zmenšováním průhledných mezer.

Pokud je potřeba na práci dobře vidět, můžete roletu zatáhnout tak, aby neprůhledný pruh látky kryl další neprůhledný. Potom průhledné pruhy tvoří řekli bychom taková malá okénka v jinak zatažené roletě, a sluneční světlo jimi může bez zábran pronikat a osvětlovat vám pracovní plochu.

Pokud už není potřeba pracovat a chcete si jen v klidu sednout, je možné jen lehkým povytažením o jeden pruh látky překrýt neprůhledným pruhem ten průhledný. Pak slunce nemá žádný průzor, kterým by mohlo naplno svítit a světlo tak proniká jen velmi omezeně podle toho, jak silně je látka zatemňující.

Pokud v kuchyni většinou nespíte, hodí se spíše lehčí gramáž látky a možná světlejší odstín. I při plně zatažené roletě tak bude v místnosti příjemné rozptýlené světlo. Nicméně pokud si přejete zatemnit více, zvolte silnější a tmavší látku.

Rolety den a noc jsou do kuchyně tím nejlepším zastíněním na trhu. Už i proto, že se na okno dají jen zavěsit, podobně jako síť proti hmyzu. Okna v kuchyni jsou zapotřebí mýt asi častěji než v jiných místnostech. Může za to příprava jídel - pára z hrnců, prskající omastek z pánví, nebo neopatrně stisknutá lahev s kečupem se o skvrny na okně postarají velmi rychle. Pokud máte normální žaluzie, je skoro nemožné okna vyčistit celá. Rolety den a noc jen odvěsíte a po vyčištění oken zase pověsíte. Operace na 15 sekund.

Zopakujme si na závěr několik důvodů pro rolety den a noc do kuchyní:

  • spojují východy rolet a žaluzií a vynechávají jejich nevýhody
  • světlo regulují plynule a lépe než běžné rolety a žaluzie
  • můžete si určit stupeň zatemnění
  • montáž je velmi snadná - jen zavěsíte na okno
  • je zachována i možnost rolety přivrtat na okno, zeď či strop
  • mají jednoduché ovládání
  • jsou bezpečné pro děti
  • jsou přenositelné při stěhování
  • nabízí velké množství barev a dekorů

Společnost FEXI vám všechno ještě zjednoduší - dodáváme rolety den a noc již složené a v nejvyšší kvalitě na trhu. Montáž rolet je pak o to jednodušší. A pokud si nejste jisti jaká látka by byla nejlepší, napište si či zavolejte o vzorník látek zdarma.