Jakou vybrat barvu rolet?

Rozhodli jste se pořídit si nové rolety Den a noc od Fexi a váháte, jakou barvu rolet ideálně vybrat? Nevíte, jaká barva se nejlépe hodí do ložnice a jaká do kuchyně? Nechte se inspirovat následujícím článkem, který Vám prozradí vše, na co je dobré se při výběru barvy rolet zaměřit. 

clanek_001

Hned na samotný začátek je dobré zmínit fakt, že tím vůbec nejdůležitějším krokem při výběru nových rolet je právě volba vhodného designu. Neboť to, jak bude světlo v dané místnosti regulováno, se odvíjí především od designu a barev látek. Nikdy proto výběr barvy pro své nové rolety nepodceňujte. Nejedná se totiž pouze o otázku estetiky, ale především o otázku funkčnosti. Jestliže mají rolety ve Vašem domě plnit svou funkci co možná nejlépe, je výběr vhodné barvy naprosto klíčový

Ještě předtím, než se začneme detailně věnovat výběru barev rolet Fexi, dovolte nám shrnout základní informace o našich roletách. 

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasové, minimalistické, bezpečné a cenově dostupné řešení pro regulaci světla v každém interiéru. Perfektně se hodí do všech místností v domě, snadno se ovládají a díky preciznímu zpracování a vysoce kvalitním materiálům Vám budou sloužit i za řadu let. Jedná se zkrátka o skvělou variantu plynulé regulace světla v interiéru, která zároveň chrání Váš dům před ostrým sluncem, horkými letními dny a poskytuje mu dostatek soukromí.

Jakou barvu rolet vybrat?

Jestliže již víte, že právě rolety Fexi budou těmi pravými, které budou ve Vašem domě regulovat přicházející světlo, pojďme se společně podívat na to, jakou ideálně zvolit barvu, abyste byli s našimi roletami co možná nejvíce spokojeni. 

Výběr vhodné barvy rolet se odvíjí hned od několika faktorů, které se Vám pokusíme postupně přiblížit.

Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínuů a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Jakou látku rolet zvolit do konkrétních místností?

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Kam se hodí rolety se světlejšími látkami?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do tech místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem také vyloučeno, že zatemňujíicí látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kam se hodí rolety s tmavšími látkami? 

Naopak blackout látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

Jakou barvu rolet tedy vybrat do jednotlivých místností?

 

  • Rolety do kuchyně – rolety plní v kuchyni především funkci ideálního zastínění. Co se týče této místnosti, tak za ideální řešení proto můžeme považovat světlejší typy látek a látky s nižší gramáží, které průchod světla do kuchyně příjemně regulují, ale zároveň místnost zbytečně nezatemní. Skvěle v kuchyni fungují také žíhané rolety, na kterých jsou daleko méně vidět všemožné skvrny. Pokud tedy i Vy vsadíte při výběru rolet do kuchyně na světlejší barvy, jistě nebudete litovat. Tyto rolety do prostoru vpustí dostatek světla, které je v kuchyni obzvlášť žádoucí, ale zároveň vytvoří dostatečné soukromí, pokud okna Vaší kuchyně směřují například do rušné ulice. 

 

 

  • Rolety do koupelny – požadavky na ideální rolety do koupelny jsou dost podobné těm na rolety do kuchyně. Rolety do koupelny musí propouštět dostatek denního světla, zároveň by se měly dát snadno zatemnit a měly by vytvářet potřebné soukromí. To vše mohou snadno splnit světlejší typy rolet, kterých v naší nabídce naleznete opravdu veliké množství.

 

 

  • Rolety do ložnic a pokojů pro hosty – naopak takové rolety do ložnic a vlastně všech místností, kde spíme, by měly být oproti roletám do kuchyně a koupelny o něco tmavší. A to především proto, aby danou místnost co nejvíce zatemnily, a snadno tak vytvořily ideální podmínky pro klidný a nerušený spánek. Tmavší rolety v ložnici vykouzlí perfektní prostředí vhodné ke spánku, dodají ložnici příjemné soukromí a zároveň do ní během dne propustí dostatek světla.

 

 

  • Rolety Fexi do obývacího pokoje – při výběru rolet do obývacího pokoje je velmi důležitým faktorem umístění oken. Jestliže jsou okna přímo naproti televizi nebo monitoru, zvolte takové zastínění, které místnost více zatemní, a vytvoří tak ideální podmínky pro sledování televize či počítače. 

 

clanek_002

Jak sladit rolety s barvou interiéru?

Pří výběru nových rolet od Fexi vždy myslete také na to, že by rolety měly s interiérem Vašeho domu perfektně ladit a neměly by na sebe upoutávat zbytečně příliš pozornosti. Rozhodně by se z nich pak neměla stát dominanta celé místnosti.

Neutrální rolety pro pestrý interiér

Jestliže ve svém domě čas od času obměňujete dekorace nebo přizpůsobujete výzdobu jednotlivým událostem v roce, lze za tu nejjednodušší variantu považovat pořízení neutrálních rolet

V tom případě si pak nebudete muset lámat hlavu s tím, že by Vaše zelené rolety neladily s červenou vánoční výzdobou. Pokud si pořídíte například bílé, béžové či šedé rolety, je následně úplně jedno, jakou barvu nábytku či dekorací zvolíte. Rolety už vždy budou s Vaším interiérem perfektně ladit.

Pestré rolety pro neutrální interiér

Vsadit ovšem můžete také na opačnou možnost. Pokud naopak víte, že ve Vašem domě nikdy nebudou dominovat pestřejší barvy nábytku ani dekorací a že vždy budete svůj dům ladit spíše do neutrálních barev, můžete zvolit nápadnější a pestřejší rolety, které interiér příjemně rozveselí.

Následně si pak můžete pohrát s detaily a design interiéru povýšit na vyšší level. Pokud ve Vašem domě vévodí především neutrální barvy, pouze občas se někde vyskytnou například zelené dekorace, můžete zkusit vsadit na zelenkavé rolety a uvidíte, jak úžasně to celé bude působit. 

Jednoduchá a čistá linie 

Rozhodně se však nevylučuje ani varianta, že budete do neutrálních tónů ladit celý dům včetně rolet

Pokud toužíte zachovat ve svém domě čistou, elegantní a jednoduchou linii, můžete vsadit nae výrazné doplňky i rolety. Takový design nikdy nevyjde z módy, nikdy se Vám neokouká a pokud v budoucnu zatoužíte po změně, není nic jednoduššího, než si barevné dekorace či rolety dokoupit.

clanek_003

Detail na závěr

Pokud je řeč o barvách a barevných tónech, rozhodně bychom neměli opomenout ani barvu mechanismu rolet Fexi.

Barvu mechanismu zvolte ideálně dle barvy Vašeho okna nebo zdi. Mechanismus nabízíme ve třech barevných provedeních – konkrétně tedy můžete vybírat mezi hnědou, bílou a stříbrnou barvou.

Pokud byste si však během výběru vhodné barvy pro své nové rolety Fexi nevěděli s čímkoliv rady, neváhejte se na nás obrátit. Rádi Vám se vším poradíme a vše Vám ještě podrobněji vysvětlíme.