Jaké rolety vybrat pro tmavé okenní rámy

Dnešní doba nabízí téměř neomezené možnosti. To se promítá v mnoha oblastech našeho života a bydlení není výjimkou. Zatímco dříve se nad volbou okenních rámů nikdo dlouho nepozastavoval, dnes je z čeho vybírat. Pokud jste si pro svůj dům vybrali tmavé okenní rámy, možná uvažujete, jaký typ stínění pro taková okna vybrat. Je stínicí systém vůbec potřeba? A pokud ano, jakou zvolit barvu?

miniatura_FB-tmave-ramy

Okna jsou velmi výrazným prvkem každého domu. Proto je vždy důležité si jejich budoucí vzhled řádně promyslet a zvolit takovou barvu rámů, která design domu podtrhne nebo dokonce povýší. 

Tmavé rámy sluší nejen moderním, minimalistickým stavbám, ale také venkovským domům s bílou fasádou. Zkrátka a dobře, tmavé barvy mají své kouzlo a dokáží jak splynout, tak vytvářet působivý kontrast.

Je nutné pro tak moderní okna hledat ideální rolety? Nebo je lepší se jim zcela vyhnout a nechat rámy vyniknout?  

clanek_001

Pořiďte svým oknům kvalitní stínění 

Zlaté pravidlo je, že každé okno potřebuje optimální stínicí techniku! Ačkoliv možná máte pocit, že si výhled ven chcete užívat plnými doušky, nenechte okna prázdná. Proč? Protože kromě soukromí jsou rolety i účinným nástrojem pro regulaci slunečního světla.

Dopřejte si možnost úplného soukromí

Jen málokterý dům stojí úplně o samotě. Mnohem častěji je do domácnosti vidět. Soukromí je přitom velmi důležité. Proto si pořiďte stínění, které Vám umožní okno částečně nebo zcela překrýt

Pracujte s denním světlem

Slunce je úžasný zdroj energie a dobré nálady. Někdy ho už ale může být trochu moc. Dost často je to v okamžiku, kdy se chcete dívat na svůj oblíbený film nebo když venku i v domě panuje úmorné horko.

Když budete schopni snadno a efektivně sluneční paprsky regulovat, promítne se to i na Vašich účtech. Správné rolety pomohou šetřit zbytečné náklady za topení a klimatizaci, správně dopadající paprsky u psacího stolu pak nahradí lampičku. 

Pokud se tedy ptáte, kdy rolety na oknech oceníte nejvíce, máme pro Vás jednoduchou odpověď – vždy!

clanek_002

Proč si vybrat rolety Den a noc?

Tak, jako si můžete vybrat okenní rámy, stejně tak můžete vybírat z několika typů stínění. Vějíř možností je opravdu do široka rozevřen. Ne každé stínění ale nabízí snadnou a efektivní práci se slunečním svitem a soukromím. 

Moderní design

Další, co byste měli od své stínicí techniky chtít, je kvalitní zpracování a lehký, moderní design. V tomto bodě se už výběr trochu zužuje. My pro Vás ale máme jasného favorita! Jsou jím rolety Den a noc.

Rolety Den a noc jsou látkové rolety, které kombinují eleganci, vzdušnost a designovost s maximální praktičností. Mnoho lidí se stínicí technice snaží vyhnout protože se bojí, že byt nebo dům bude působit méně moderním dojmem. U rolet Den a noc se toho bát nemusíte. Jejich provedení je skutečně originální, a proto designový ráz Vaší nové domácnosti neohrozí. Právě naopak.

Praktické ovládání

Tyto rolety se jsou inspirovány klasickými stínicími systémy. Liší se ale tím, že praktičnost je zde zabalena do moderního hávu. Rolety Den a noc jsou zhotoveny z látky, na které se střídají průhledné a neprůhledné vodorovné pruhy. Sami si pak pomocí řetízku stanovíte, jak moc se budou jednotlivé pruhy překrývat a kolik světla bude do místnosti pronikat. 

I když jsou tyto rolety v otázce zastínění podobně účinné jako žaluzie, vypadají mnohem stylověji a široká nabídka látek a barev zajištuje, že se nové rolety stanou jedinečným doplňkem Vašeho domova.

clanek_003

Jak vybrat vhodnou barvu

A teď se dostáváme k tomu podstatnému. Jaká barva rolet sluší tmavým okenním rámům nejvíce? Máte se dát cestou kontrastu nebo rolety naopak s rámy sladit? Odpověď není tak snadná a jednoznačná. Pojďme se na to tedy podívat postupně.

Ladit barevné tóny nebo jít cestou kontrastu?

Pokud nejste velcí milovníci barev a máte raději neutrálnější a jemnější tóny, pak si můžete vybrat takové rolety, které s tmavými rámy splynou. U FEXI totiž najdete až 130 druhů látek

Nechcete-li tedy, aby rolety příliš razily, můžete si u FEXI najít barvu, která Vaše rámy doplní. Ať už jsou okna černá, tmavě šedá nebo temně hnědá, ke každým u nás najdete i odpovídající rolety. 

Druhá možnost je cesta kontrastu. To, že jste se rozhodli pro tmavý okenní rám, ještě neznamená, že rolety musí mít stejnou barvu. Právě naopak! Pokud se Vám tyto rámy líbí a chcete je zdůraznit, vydejte se cestou protipólu a nebojte se na okno zavěsit například sněhově bílé stínění! 

Podívejte se na okna s odstupem 

Černá a bílá samozřejmě nejsou jediné Vaše možnosti. Tmavým  rámům svědčí i jiné barvy. Ale jak najít tu správnou?

Pamatujte, že rolety byste nikdy neměli vybírat pouze podle rámů. Na okna se vždy musíte dívat s větším odstupem. Barvu rolet totiž neodvozujete pouze od nich, ale také od barevného ladění celé domácnosti.

Již jsme si řekli, že rolety Den a noc doplňují a zútulňují interiér. Bezesporu se v něm stávají výrazným prvkem. Aby tento prvek do interiéru optimálně zapadl, je tedy třeba ho zapojit do barevného schématu místnosti

Pokud si vybíráte novou stínicí techniku, nezapomeňte si řádně promyslet, jak bude vypadat dohromady se zbytkem interiéru. Ladit ji můžete klidně s barvou podlahy, nábytku nebo okolních stěn.

Nebojte se do Vaší domácnosti vpustit i nějakou z méně tradičních barev. Jen pamatujte na to, že rolety jsou vidět hned dvakrát! Pohled na ně si totiž užíváte nejen z interiéru, ale také zvenku. Jejich barva by tedy nikdy neměla být v rozporu s barvou fasády. V praxi to znamená, že pokud je barva domu zelená a okenní rámy jsou černé, pro rolety nezvolíme růžovou nebo červenou barvu, třebaže v interiéru takové barvy máme.

clanek_004

Šedivé, krémové a béžové evergreeny

Jestli nejste milovníci výrazných barev a máte radši přírodní odstíny, pak pro Vás máme dobrou zprávu! U FEXI je totiž z čeho vybírat. Nenajdete u nás pouze bílou, béžovou, hnědou nebo šedou barvu, ale hned několik jejich odstínů.

Rolety v přírodních tónech doplní každý interiér i barvu domu. Navíc si tyto barvy skvěle rozumí s tmavými okenním rámy. Záleží tedy jen na Vás a Vašich preferencích. 

Hledáte přecejen výraznější řešení? Není problém!

Tmavé rámy a barvy

Pokud se do interiéru snažíte dostat nějakou barvu, pak se rolety stávají ideálním místem pro realizaci tohoto nápadu. Nebojte se do interiéru přinést živost a nápaditost! Tmavé okenní rámy jsou pro to stejně ideální jako ty bílé.

Černé okenní rámy

V případě černých okenních rámů si s vhodnou barvou stínění vůbec nemusíte lámat hlavu. Černé totiž sluší vše! Tak, jako si k černým džínům můžete vzít jakékoliv tričko, stejně tak to platí i u černých oken. 

Vybrat si můžete nějakou z jemných barev, ale i z mnoha odstínů žluté, modré, zelené nebo třeba fialové. Černou barvu světlé tóny projasní a oživí. Pokud ale chcete okna celkově zahalit do tmavých barev, klidně zvolte černou stínicí techniku. 

V případě černých rámů se zkrátka nemusíte bát, že šlápnete vedle. Neexistuje vyloženě špatná kombinace. Pokud se ale ptáte, jaká barva se k nim hodí z celé barevné palety nejméně, určitě se jedná o hnědou barvu a její tmavé odstíny

clanek_005

Tmavě hnědé okenní rámy

Hnědé rámy působí přírodně, a proto je ideální k nim zvolit i rolety v přírodních odstínech. Doporučujeme se vyhnout, šedé, modré, červené, růžové a jiným výrazným barvám. Tmavě hnědá vypadá skvěle s krémovými a světle hnědými odstíny. Pokud chcete do interiéru dostat trochu barvy, pak se poohlédněte po zelených roletách

Antracitové okenní rámy

Tmavě šedá barva vypadá skvěle s dalšími odstíny šedé, modré nebo tmavě zelené barvy. Pokud chcete okno oživit, můžete si vybrat rolety Den a noc Duo, které kombinují hned dvě barvy dohromady a dokáží tak projasnit každou místnost.

FEXI doporučuje

Chcete konkrétní doporučení pro jednotlivé okenní rámy? Tady Vám dáváme pár tipů na jejich oživení!

Rolety pro černé rámy

Jak jsme si již řekli, v případě černých rámů máte nekonečné možnosti. Pokud hledáte jednoduchý kontrast, pak zkuste přírodní bílou. Pokud chcete něco výraznějšího, pak se nechte oslovit odstíny jako silk zlatá, levandule nebo Duo roletou černá – červená.

Rolety pro tmavě hnědé rámy

V případě tmavě hnědých rámů je výběr také široký. Pokud potřebujete alespoň nějaká doporučení, podívejte se na odstíny jako champagne, přírodní javor, slonová kost nebo Duo rolety hnědá - béžová

Pokud Vás zaujala zelená barva, FEXI nabízí několik přírodních odstínů, mezi kterými můžeme doporučit jilm, jalovec nebo mech.

clanek_006

Rolety pro antracitové rámy

S šedými rámy vypadají skvěle barvy jako bříza, břidlice, šedý melír nebo Duo rolety ocel -stříbrná.

3 důvody, proč si vybrat rolety Den a noc od FEXI

Nákupem u FEXI získáte skutečně odolné a propracované stínění, které nejen ochrání Vaše okna, ale také se stane luxusním doplňkem interiéru. Tím ale výhody nákupu u FEXI nekončí. Proto Vám přidáváme ještě tři důvody, proč si vybrat rolety Den a noc právě u nás:

  1. Rolety Vám zhotovíme přímo na míru Vašich oken. Stínění tak nemusíte jakkoliv upravovat a máte jistotu, že bude vypadat skvěle.
  2. Vybírat si u nás můžete ze spousty barev a odstínů. Kromě toho nabízíme několik úrovní zatemnění. Abyste nešlápli vedle a našli toho pravého favorita, pošleme Vám 8 vzorků látek zdarma.
  3. Moderní design našich rolet můžete ještě podtrhnout elektrickým ovládáním, které se dá k roletám snadno dokoupit