Jaké rolety Den a noc vybrat pro hnědá okna?

Okenní rám by měl ladit s dekorem celé místnosti, takže i roletami či žaluziemi, které jsou na okně nasazeny. Jedině tak můžete vytvořit ucelené uspořádání, které je jak funkční, tak i zdobí interiér. Dnes Vám doporučujeme rolety Den a noc, které nejlépe fungují na hnědá okna!

clanek_001

Hnědá barva okenních rámů není žádná výjimka. Ačkoliv bílé okenní rámy jsou stále považovány za standard a jsou nejběžnější. Vždyť jakou barvu si představíte, když se řekne „plastová okna“? Zřejmě většina z nás tradiční bílou.

V některých domácnostech lze ale najít stále dřevěné rámy. A navíc i plastová okna se už vyrábí i v hnědých odstínech. Kdo si přeje, najde i plastová okna, která opravdu vypadají jako ze dřeva. Samozřejmě tedy mají hnědou barvu.

Bílá se hodí ke všemu. Pokud ale máte okna v hnědých odstínech, můžete mít problém posoudit, jaké rolety budou na hnědých oknech dobře vypadat.

Jaké rolety pro hnědá okna?

Materiál a jeho možnosti

Máte dilema, jaké rolety zvolit pro hnědá okna? Nejprve se zkuste podívat na celek – zvažte materiál a barvu okenního rámu a vezměte v úvahu i výzdobu celé místnosti. Nepodlehněte zjednodušenému názoru, že hnědý okenní rám = hnědé rolety.

Rozhodněte se také, jak vysokou úroveň slunečního světla potřebujete v místnosti mít i při zatažené roletě. Rolety Den a noc vynikají ve schopnosti plynule regulovat průchod světla nejen tím, jak hluboko je stáhnete, ale také jak nastavíte vzájemné krytí průhledných a neprůhledných pruhů. Navíc se ale můžete rozhodnout, jakou úroveň stínění bude látka rolety mít. Od slabě stínicí, přes středně až po vysoce stínicí látky.

Vaše rozhodnutí se bude týkat nejen funkčnosti, ale také to bude mít vliv na vzhled rolet. Přeci jen silnější neprůhledné materiály vypadají úplně jinak než lehké, vzdušné látky.

Typ instalace rolet

Jakmile se rozhodnete pro látku s vhodnou úrovní stínění, je dobré vědět, jaký způsob instalace zvolíte. Někomu se nebude chtít vrtat do okenního rámu, protože mají byt v pronájmu nebo mají třeba starožitná okna. Podobné důvody mohou vést k tomu, že nebudete chtít vrtat ani do zdi.

Nejjednodušší montáž rolet Den a noc je jejich prosté zavěšení na rám okna. V tom případě se obejdete bez jakéhokoliv vrtání. Pro zavěšení se ale zase hodí pouze rolety v otevřené kazetě. POLO či MAXI kazeta to neumožňují. Berte tedy i toto v úvahu při rozhodování.

Způsob ovládání rolet

Rolety Den a noc mají velmi snadné ovládání. Používá se jednoduchý umělohmotný řetízek, kterým se otáčí navíjecí tyč uvnitř kazety. Otáčením se látka buď navíjí dovnitř kazety nebo v opačném směru se zase odvíjí, aby kryla okno a plnila svou funkci stínění.

Dobrou zprávou je, že při objednávce se můžete rozhodnout o tom, na které straně chcete mít ovládání. Doporučuje se vždy strana, která je vzdálenější od kliky, ovšem pokud si přejete, či potřebujete, lze řetízek pro ovládání vést i okolo okenní kliky a nijak si vzájemně nepřekážejí.

Kromě ručního ovládání je k dispozici i automatika. Každou roletu můžete opatřit elektromotorkem, který udělá práci za Vás. Nejen že nemusíte ani vstávat z křesla a roletu si stáhnete pomocí dálkového ovládání, ale můžete takto ovládat i více rolet najednou nebo i všechny v celém bytě. A to jedním dálkovým ovladačem, na kterém si můžete nastavit i několik oblíbených pozic rolet.

I v případě, že už doma máte nějaké rolety od FEXI, lze je opatřit elektromotorkem i dodatečně. Vše potřebné včetně návodu na instalaci najdete na e-shopu fexi.cz.

Jakou barvu rolet pro hnědá okna zvolit?

Možná, že Vaším prvním krokem při výběru rolet na hnědá okna bude rozhodnutí o barvě. Není nutné dodržovat postup, který tu nastiňujeme my, přesně krok za krokem. Upřímně – sami si myslíme, že barva je vlastně opravdu to první, co většina našich zákazníků řeší. Ale je z toho i vidět, jak důležitý prvek v celém výběru rolet barva je.

Na začátku úvah o vhodné barvě si uvědomte, že pro hnědá okna bude výběr přeci jen trochu užší než u bílých oken, na které se vlastně hodí jakákoliv barva. Je rozumné trochu zesvětlit tmavé rámy oken, ale úplně bílá barva není vždy dobrá volba.

Rolety dodáváme s krycím mechanismem a ovládáním buď v bílé či hnědé barvě. Hnědou jsme zvolili právě proto, že je to druhá nejčastější barva oken hned po bílé. Bílé kryty na hnědém okně nemusí být chybou, ale pravděpodobně budou lépe vypadat ty hnědé.

Co se týká barvy látky, tam už je prostor větší. Můžete jít tou nejjednodušší cestou a filtrovat si na e-shopu výběr podle barev. Třeba béžové nebo hnědé odstíny rolet.

clanek_002

Nemusíte se ale omezovat jen na základní barvy. Máte-li okna například v dekoru dubu, či dokonce přímo dubová, prostě vyhledejte na našem webu slovo „dub“ a voila – můžete vybírat rolety, které se perfektně hodí přímo k Vašemu okennímu rámu. Mnohé látky našich rolet totiž svou strukturou imitují různé druhy dřeva.

V místech, kde chcete použít tmavší látku (např. v ložnici), zůstává schéma podobné. Zajímavě bude vypadat podobná hnědá (nebo o něco světlejší), ale také syté, ušlechtilé barvy, jako je vínová, tmavě modrá nebo grafitová. Musíte však dávat pozor, aby se místnost příliš neztmavila, pokud to není účelem.

Zajímavost o hnědé barvě

Věděli jste, že hnědá barva vlastně neexistuje? Není totiž součástí barevného světelného spektra, stejně jako třeba růžová. Jak to, že ale spoustu věcí vidíme tak, jako by hnědé byly? Kromě odstínu, který určuje vlnová délka světla (a pro hnědou žádná vlnová délka není), se barvy ještě skládají ze sytosti (což je podíl šedé barvy) a jasu (což je zase podíl bílé či černé barvy).

Tyto 3 aspekty a jejich vzájemná kombinace nám tedy dovolují namíchat si i barvy, které vlastně nemají svůj odstín. Značnou roli v tom hraje i to, jak snadno se dá náš mozek ošálit.

Barevné disky na obrázku níže se zdají být jeden hnědý a druhý oranžový. Ve skutečnosti mají stejný odstín; to, jak jejich barvu vnímáme, závisí na odstínu šedi, kterým jsou obklopeny. Přesvědčit se o tom můžete třeba v nějakém kreslicím programu, když barvu naberete do kapátka.

clanek_003

Jaký typ rolet vypadá nejlépe na hnědých oknech?

Je těžké říct, který typ rolet vypadá nejlépe na hnědých oknech. Hodně závisí na stylu rámu a také na designu místnosti. Na trhu je celkem široký výběr různých řešení. Pro dřevěné modely jsou často vybírány klasické nebo stylizované varianty, například římské rolety. Rolety Den a noc, které nabízíme na e-shopu fexi.cz, jsou ale také velice oblíbené. A na dřevěných hnědých oknech vypadají skvěle.

Už máte jasnou představu, jaké rolety zvolíte pro hnědá okna? Splňte si své sny! Vyberte a objednejte si rolety, které budou vyhovovat Vašim potřebám v každém ohledu.

Pokud si přesto ještě nejste na 100 % jistí, vyzkoušejte naši zákaznickou linku. Rádi s Vámi vše probereme, se vším poradíme a odpovíme na Vaše otázky k roletám.