Jaké jsou další typy montáže rolet den a noc?

Rolety den a noc mají svou jedinečnou a největší výhodu v tom, že se za běžných okolností nemusí vůbec na okno či zeď vrtat. Prostě se jen zavěsí, podobně jako se to dělá se sítěmi proti hmyzu. Snadnější už to opravdu být nemůže.

Rolety FEXI jsou navíc už složené, díky čemuž je zvládnou ti zkušenější nainstalovat na okno za méně než minutu. Ale ani pro člověka bez zkušeností není problém roletu od FEXI na okno zavěsit. přesvědčte se sami, že po montáži první rolety už budete expert na zavěšování rolet den a noc na okno.

Prohlédněte si náš základní návod na montáž rolety bez vrtání.

Kreslicí plátno 16_1

Jsou ale i situace, kdy se prosté pověšení rolety nedá aplikovat. Jde třeba o fixní okno, nestandardní řešení nebo prostě chcete vrtat do rámu okna nebo do zdi apod. Jaké další možnosti tedy máte, pokud si chcete namontovat roletu den a noc ve svém domově?

Rolety můžete nalepit

Lepení rolety na rám okna je jen o malinko náročnější než její zavěšení. Výrobce sice přímo neuvádí, že by to byl doporučený postup, ale naše zkušenosti hovoří jasně: pokud nechcete vrtat, roletu den a noc na okno prostě nalepte.

Skvělým pomocníkem jsou oboustranné lepící pásky. Nalepte ji nejprve na kazetu s roletou a pak přitiskněte na okno. Rozhodně ale použijte nějakou kvalitnější oboustrannou lepící pásku než jen tu nejlevnější papírovou.

Samozřejmě, že to předpokládá nízké zatížení rolety. Přeci jen se musíte spolehnout na přilnavost lepící pásky. Nějaké hrubé zatahání za řetízek ovládání může způsobit, že roleta spadne. Lepení je také vhodné jen pro otevřené kazety.

Doporučujeme tedy tento způsob uchycení použít jen tam, kde roletou nebudete příliš manipulovat. Například u okna, které by mělo být nastálo zastíněno. Do oken v dětském pokojíku raději roletu namontujte jiným způsobem.

Lepení se hodí jen pro rolety v otevřené kazetě a s menšími rozměry.

Roletu k okno prostě přivrtejte

Potřebujete roletu na okno umístit tak, aby roleta vydržela běžné zacházení, ale nejde pověsit?. Není problém. Máte možnost postupovat podle návodu na montáž s vrtáním na okno.

Kreslicí plátno 16 kopie

Nebojte se ale, že byste si okno zničili. Moderní plastová okna jsou vymyšlena právě tak, aby bylo možné do nich z vnitřní strany vrtat. Počítají s tím, že nějaká instalace stínící techniky jistě proběhne. U klasických dřevěných oken je to podobné. Navíc nebudete používat žádný vrták dlouhý 20 cm, ale jen zavrtáte malé šroubky do rámu okna. Čili nejde vlastně o opravdové vrtání do okna, ale jen šroubování.

Nevyhnete se troše měření, aby roleta visela rovně. Nicméně pokud je rovné okno, máte metr a tužku, pak udělat značku pro dírku je snadné. Drobné nepřesnosti se dají korigovat lehkým posunutím držáků, které na okno přišroubujete. Pomozte si vodováhou.

A to nejtěžší máte za sebou. Do přichycených držáků zacvaknete roletu, pak protáhnete vodící silon a ten opět přivrtáte ve spodní části okna. Pak už jen přichytnete kladku pro ovládací řetízek, a to je vše. Kladku můžete buď rovněž přivrtat, nebo stačí jen nalepit na rám okna – tam žádné velké namáhání není.

A to je opravdu všechno.

Přivrtat můžete jakýkoli typ kazety čili otevřenou kazetu, POLO kazetu i MAXI kazetu

Roletu přivrtejte do zdi či stropu

Porušit rám okna navrtáním šroubku se přeci jen někomu nebude chtít. Ale je tu další možnost, jak si svou roletu den a noc upevnit – přivrtáním na zeď či na strop.

Můžete takto připevnit opět všechny 3 druhy kazet, ale kazeta MAXI se na tento typ montáže přímo hodí. Bývá nejtěžší a také je možné mít ji v nadměrné šířce. Přivrtání na zeď je opravdu masivní a pevný způsob uchycení rolety.

Zde už opravdu vrtat budete. Čili kromě vrtačky použijete přímo vrták. Odpovídající hmoždinky do zdi dostanete od FEXI zdarma jako součást balení pro vrtání do zdi. Pokud máte sádrokarton, pořiďte si raději hmoždinky do sádrokartonu - budou vypadat trochu jinak, než ty do cihlových či panelových zdí.

Kreslicí plátno 16 kopie 2

Po rozměření a vyvrtání otvorů do zdi nad oknem do nich zasuňte hmoždinky a připevněte kovové držáky. Zbývající práce je stejná jako v případě vrtání do okna – zacvaknete roletu a upevníte ovládací řetízek.

Pokud chcete, můžete samozřejmě roletu uchytit i na stropě. Princip je stejný.

Do stropu se hodí hlavně POLO kazeta, protože z pohledové strany Vám kazetu s látkou překrývá horní kovová lišta.

U vrtání MAXI kazety do stropu je důležité, že MAXI kazeta vypadá vždy stejně. Dejte si pozor na to, aby vodící řetízek směřoval vždy kolmo dolů k zemi.

Rolety den a noc od FEXI

Sami vidíte, že montáž rolety den a noc od FEXI zvládnete sami a celkem snadno. Na našem webu navíc najdete přehledné návody ve formě fotografií, schémat, nákresů i videí. V každém případě nás můžete kontaktovat – rádi vám s montáží poradíme.