Jaké barvy vládnou roku 2021?

clanek_barva_roku

Pokud rádi sledujete aktuální trendy v designu, jistě Vám nesmí uniknout každoroční vyhlašování barvy roku od Pantone Color Institute. Jakou barvu si pro nás vybrali odborníci letos a čím je rok 2021 tak jedinečný?

Unikátní rok 2021

Odstín, který odborníci z Pantone Color Institute každoročně volí, by měl reflektovat současné trendy, světovou situaci a společenské dění. Výsledná barva pak po celý rok ovlivňuje malíře, designéry, návrháře, umělce, marketéry i různé další obory.

V roce 2020 vystřídala hravou a temperamentní korálovou klasická modrá, která měla představovat stmívající se oblohu nabízející ochranu a uklidnění. Není však překvapením, že po nekonečných turbulencích roku 2020 vstupujeme do nového roku nepříliš klidní, nejistí, plni obav a strachu z neznámého. A právě na tuto situaci se snaží společnost Pantone reagovat.

Po roku 2016 tak přichází druhý unikátní moment, kdy Pantone Color Institute vyhlásil rovnou dvě barvy roku oproti klasické jedné. Letošnímu roku 2021 tak bude vládnout odstín šedé, konkrétně Ultimate Grey (Pantone 17-5104), který doplňuje odstín žluté, konkrétně Illuminating Yellow (Pantone 13-0647). A co barvy přesně představují?

clanek_02_barva_roku

Šedá jako symbol vytrvalosti

Odstín šedé byl zvolen jako symbol statečnosti a vytrvalosti, kterou v roce 2021 budeme potřebovat. Nehledejte však za tím nic depresivního, naopak by tato barva měla přinést do designu stabilitu, klid a moudrost

Šedá se velmi často považuje za konzervativní a univerzální barvu, pro někoho až nudnou. Její výhodou je snadné kombinování, velmi dobře ji uplatníte se všemi barvami. 

Pokud chcete módní šedou zakomponovat do svého obydlí, v malých a špatně prosvětlených interiérech s ní spíše šetřete, prostor by mohl působit příliš stísněně. Nejlépe uděláte, pokud ji zakomponujete do menších ploch a dekorací, například si vyberete šedé rolety Den a noc

Ve větších prostorách se hodí i na podlahu, stěnu či nábytek. Vždy by však měla být doplněna jinou, výraznější barvou.

Žlutá jako symbol naděje

A to například právě žlutou. Není samozřejmě náhodou, že Pantone Color Institute vybral k uzemněné a střídmé šedé zářivou žlutou, plnou optimismu. Tato barva má v kombinaci s šedou představovat naději, jakési světlo v dáli, kterému se chceme přiblížit. Žlutá zkrátka působí radostně, symbolizuje štěstí, teplo a slunce.

Jestliže ji chcete využít v interiérovém designu, skvěle se hodí na bytové a textilní doplňky a dekorace. Žlutou můžete samozřejmě také vymalovat, nejlépe malé a špatně osvětlené místnosti, dávejte si však pozor, aby jí nebylo příliš mnoho. V takovém případě totiž může vyvolávat úzkost, frustraci a hněv. Nejlépe uděláte, když základním stavebním kamenem bude v místnosti právě šedá, která bude doplněna o žluté prvky, např. žluté rolety Den a noc.

A_031_blog_barva_roku