Jak vytvořit vhodný prostor pro studium?

Na podzim se vysokoškoláci vrací do lavic. Pokud chcete úspěšně vystudovat, přijde Vám vhod koutek, ve kterém budete moci v klidu psát a učit se. Vytvořit si takový studentský koutek na koleji či v podnájmu je výzva. Jak vše uspořádat a na co se zaměřit? Přinášíme tipy na to, jak vytvořit vhodný prostor pro studium i s limitovanými možnostmi a finančními prostředky. Vyzkoušet můžete například dekorační polštářky, rolety Den a noc nebo originální svítidla.

clanek_001

Na ubytovacích zařízeních a v podnájmech najdete jen základní vybavení. Nejen dekor, ale celkové uspořádání domácnosti je jen zřídkakdy takové, jak by si to mladý člověk přál. Nakonec, jde jen o přechodný pobyt na krátkou dobu. 

Možná změníte místo hned po roce. A proto nechcete věnovat peníze ani čas do prostoru, který Vám nepatří. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak si bydlení upravit tak, abyste se v něm během studia cítili dobře. A to i přesto, že pokoj sdílíte se spolubydlícím. Pojďme se podívat, jak na to.

Vytvořte si pohodlný koutek na sezení

Vytvořte si místo pro studium – svůj vlastní studijní koutek. Toto království bude po několik let středobodem Vašeho života, a tak by tomu mělo odpovídat. Prostor na učení by měl být pohodlný a přizpůsobený práci na počítači, čtení a psaní v ruce. Rozhodně byste neměli studovat jen v posteli! Poloha vleže svádí k lenošení. A pokud na posteli sedíte, málokdy máte záda narovnaná. Mohla by Vás proto začít bolet.

clanek_002

Základem je kvalitní, ideálně vypolstrovaná a polohovatelná kancelářská židle a dostatečně prostorný konferenční stůl. Pokud jste limitovaní financemi, podívejte se na bazar s nábytkem. Uvědomte si, že si nábytek vezmete s sebou i do dalšího bydlení, a proto se investovat v této oblasti rozhodně vyplatí. Stůl i s židlí umístěte někam, kde budete mít co nejvíce přirozeného světla. To totiž probouzí mozek k bdělosti a umožní Vám se lépe soustředit.

Přizpůsobte si prostor k obrazu svému

Ač je kolej či byt určený především ke studiu a přespávání, stále je to místo, ve kterém budete minimálně rok žít. A proto byste si ho měli co nejvíc přizpůsobit sami sobě. Vystavte si v místnosti fotografie s přáteli či rodinou. Vezměte si s sebou své oblíbené knihy, kupte si květinu. Na zeď si pověste plakát. Když se budete v pokoji cítit dobře, vše Vám půjde lépe od ruky.

Dopřejte si komfort s dekoračními polštářky

Malé dekorační polštáře dokážou s interiérem udělat divy. Bytoví designéři na ně nedají dopustit. Vejdou se v podstatě kamkoliv, moc nestojí a místnost změní k nepoznání. Vystačíte si s pár kousky a nevýrazný studený prostor díky nim hned prokoukne. I obyčejná univerzitní kolej začne vypadat přívětivěji. Navíc díky nim získáte perfektní místo pro studium a čtení tlustých učebnic. A když si budete chtít odpočinout, není nic lepšího než si lehnout na pohodlné polštářky. 

clanek_003

Na trhu je najdete hned v několika velikostech. Nejčastější jsou rozměry 60 x 60 cm či 50 x 50 cm. Kromě čtvercových tvarů narazíte i na obdélníkové, například 40 x 60 cm. U polštářů, stejně u jakéhokoliv jiného dekoračního prvku, dodržujte pravidlo nepravidelnosti. Lidskému oku lahodí asymetrie. Nepořizujte si tedy 4 polštáře se stejnými povlaky, ale trochu experimentujte. 

Zkuste nejen různé barvy, ale i materiály a textury. K dostání jsou například plyšové a chlupaté povlaky, které se skvěle doplňují s hladkými či semišovými. Zároveň platí, že když je něco v lichém počtu, vypadá to mnohem estetičtěji.  Tedy místo 4 polštářů zkuste kupit o jeden víc či míň. Co se výplně týče, mají stejné jako klasické polštáře na spaní. Dají se sehnat i varianty pro alergiky. Stejně jako nábytek, také polštářky Vám zůstanou do dalšího bydlení. A navíc za ně nedáte víc než pár stovek. 

Lampy pro příjemnou atmosféru

Většinu studentského života strávíte ponoření do knih či psaní. A proto je důležitý kvalitní zdroj světla. Klasické lampy jsou perfektní alternativou k velkému lustru. Celkově zlepší světelné podmínky v místnosti a také jí dodají zabydlenější vzhled. 

Pokud Vám klasické lampy nevyhovují a chtěli byste zkusit něco nového, sáhněte po LED lampách do zásuvky. Nemusíte na nich nikdy měnit žárovky, stačí jen připojení do elektřiny a už svítí. Světlo je silné a výkonné, s LED lampičkami proto budete mít jistotu, že si oči nezkazíte. 

Navíc LED lampičky mají na rozdíl od klasických teplých žlutých žárovek studený bílý odstín světla. Ten je pro studium lepší, jelikož víc připomíná přirozené světlo během dne. Mysl je díky tomu bdělejší a vydrží pracovat podstatně déle. Také spotřeba je o poznání menší, což může být v privátním bydlení rozhodujícím faktorem.

Je důležité, abyste během noci měli více než jeden zdroj světla. Práce u jedné malé lampičky bude Vaše oči namáhat mnohem víc, než když v místnosti vytvoříte více světelných vrstev. Ideální je mít alespoň dvě až tři lampy na různých místech. Další možností je, pořídit si jednu lampičku a zbytek světla zajistit pomocí malých světýlek, které pověsíte například nad postel. Toto řešení je nejen ekonomické, ale navíc krásně vypadá. 

Díky novým stínidlům pro lampy získá místnost luxusní vzhled

Zaměřte se na stínidla na lampách. Vyměňte fádní a zastaralé modely za nové. Tento dekorační prvek Vás nevyjde více než na dvě stě korun za kus. Nejen, že si díky nim přizpůsobíte světelné podmínky, ale navíc s nimi skvěle oživíte a zútulníte místnost

clanek_004

Zkuste si s barvami a vzory trochu vyhrát. Proč je nesladit s dekoračními polštářky? Stínidla a polštáře dodají místnosti osobitý charakter a styl, o kterém se Vám předtím ani nesnilo. Jak málo stačí k tomu, abyste se na ubytování cítili skutečně jako doma. Nemluvě o pozitivním vlivu, jaký to bude mít na Vaše výsledky.

Rolety Den a noc zaručí soukromí a dodají šmrnc

Úplně poslední, co během studia chcete, je, aby Vás něco, nebo někdo, rozptyloval. Ať už se jedná o zvědavé pohledy zvenčí, nepříjemné světlo či špatné počasí, rolety Den a noc vyřeší Vaše problémy jednou pro vždy. Jednoduše si zatemníte a je to, máte zpět svůj klid. 

clanek_005

Rolety Den a noc jsou alternativou klasických rolet a žaluzií. Jsou vyrobené z pruhů průhledné a neprůhledné látky. Pruhy se střídají, takže si můžete světelné podmínky v místnosti upravit vždy přesně podle Vašich aktuálních potřeb. Navíc skvěle vypadají. Nabízíme i 100% zatemňující látky, které zcela odblokují venkovní světlo. To se může hodit například v kampusu, kde je silné venkovní osvětlení, které Vás v noci ruší při spánku.

Naše rolety oceníte jak v zimě, tak v létě. Místnost totiž nejen zastíní, ale díky izolačním vlastnostem udrží horko či zimu venku. Vy se tak budete doma cítit mnohem lépe a maximálně komfortně. To je při studiu klíčové – učit se na zkoušky během letních pařáků není nic příjemného. 

Ještě jednu velkou výhodu rolety Den a noc mají. Dají se totiž připevnit i bez vrtání. Což je ideální řešení do pronajatých prostorů, ať už jde o kolej nebo studentský byt. Jednoduše je zavěsíte na rám, a to je celé. Na našem e-shopu je najdete v různých barevných kombinacích a velikostech. Máte tedy možnost si s barvami vyhrát a pořídit si takové kousky, které se budou doplňovat s dalšími dekoračními prvky, aby perfektně zapadly do Vašeho pokoje. Podívejte se na praktického Průvodce výběrem a kupte si rolety, které Vám budou dělat radost po celý rok.

Udržujte pořádek a zbavte se prokrastinace

Na studentských kolejích to často vypadá všelijak. Na uklizení není čas ani chuť. Jenže právě nepořádek v pokoji dokáže pěkně rozhodit. Především, pokud nemůžete najít něco, co nutně potřebujete k učení. Udržujte Váš pokoj v čistotě a mějte ve věcech pořádek. Uvidíte, že se budete stresovat podstatně méně. 

Konec zbytečnostem ve Vašem pracovním koutku. Co nepotřebujete, musí pryč. Měli byste tam mít opravdu jen to nejnutnější. A to nejen kvůli pořádku, ale i kvůli prokrastinaci. Jakmile kolem sebe budete mít příliš mnoho věcí a podnětů, s koncentrací to bude na pováženou. Minimum předmětů znamená minimum důvodů k nepozornosti, a tedy lepší soustředění na učivo a studentské práce.

Pořiďte si hodiny  

Bez hodin to nepůjde. Jak jinak chcete mít přehled a efektivně si rozvrhnout práci? Jenže hlídat hodiny na telefonu je nebezpečné. Jakmile ho totiž vezmete do ruky, nikdy to nezůstane jen u kontroly času. Rovnou začnete prohlížet notifikace, surfovat a chatovat s kamarády.

Klasické stolní nebo nástěnné hodiny jsou perfektním řešením této situace. Je jen na Vás, zda zvolíte ručičkové nebo digitální. Vyjděte z celkového stylu místnosti a vyberte si takové, které do ní co nejlépe zapadnou. Na koleji možná nebudete chtít nic přitloukat na zeď, a tak je pro Vás stolní varianta nejlepší. Pozor – někoho tikání hodin vytáčí. Raději se ujistěte, že do této skupiny také nepatříte. Abyste si ve finále ještě neuškodili. 

Zbavte se rušivých vlivů

O telefonu už jsme se bavili v minulé kapitole. Rozmyslete si, co všechno Vás odvádí od práce a zdržuje Vás. Snažte se tyto věci zcela odstranit. Nepořizujte si na kolej televizor. Z notebooku odinstalujte hry a aplikace, které nepotřebujete. Čím méně rušivých vlivů kolem sebe budete mít, tím rychleji splníte studijní povinnosti. 

Pokud bydlíte na koleji, máte hlučné sousedy a domluva nepomáhá, nezoufejte. I s tím se dá leccos udělat. Tak například prostor pod dveřmi vycpěte ručníkem, tento trik je spolehlivá izolace. Přikupte si více polštářů a snažte se prostor co nejvíce zaplnit. 

Také tlustý koberec udělá dobrou službu. A pokud se nebojíte být trochu extravagantní, koberec v boho nebo orientálním stylu se dá pověsit i na zeď, kde rovněž účinně ztlumí hlasy odvedle. Hluk dále překryjete například větrákem nebo zvlhčovačem vzduchu. 

Myslete na zvukovou kulisu

Zvuková kulisa je stejně důležitá jako vzhled okolního prostředí. Zatímco někomu vyhovuje naprosté ticho, někdo dává přednost hudbě či zvukům přírody. Experimentujte a vyzkoušejte, co pomáhá při učení Vám. Budete překvapení, jak takové tiché hudební pozadí nebo zvuky zenové zahrady dokážou pomoci se soustředěním. 

Pozor na teplotu v pokoji

Při příliš vysoké, nebo naopak příliš nízké teplotě se špatně soustředí. Pokud je venku horko a Vy nemáte klimatizaci, pořiďte si větrák. Pomohou i rolety Den a noc, které sluneční světlo a teplo zvenku udrží za okenicemi. Topení na kolejích může být pro někoho nedostatečné. V zimě se proto oblečte do huňatého svetru. Nezapomeňte se vybavit huňatou dekou, ideálně z mikroplyše. Teplé nápoje Vás rovněž udrží v teple.  

Pokud Vás zaujaly rolety Den a noc, podívejte se na náš e-shop, kde se dozvíte více informaci. Pokud byste měli nějaké dotazy, kontaktujte naši zákaznickou podporu. Ta je Vám k dispozici každý všední den od 8:00 do 16:00 na telefonním čísle +420 555 222 472. Přejeme Vám hodně úspěchů ve studiu!