Jak vyřešit úložné prostory v bytě

Trendem poslední doby se čím dál více stávají malé byty. A to především díky neustále rostoucím cenám nemovitostí. Menší byty jsou proto právě díky nižší pořizovací ceně pro většinu lidí přijatelnější volbou. Menší byty se však potýkají s jedním zásadním problémem. A tím je zejména nedostatek úložného prostoru. Jak tento problém vyřešit a jak můžete celý interiér krásně dotvořit pomocí vhodné stínicí techniky? 

clanek_001

Úložné prostory jsou základ

Ani v extra malých bytech se nelze obejít bez běžně používaných a potřebných věcí. K tomu, aby tato každá jedna věc měla své konkrétní místo, a domácnost tak působila neustále poklizená, je třeba myslet především na úložné prostory

Nejčastěji používanými prvky pro ukládání věcí se bezpochyby staly vestavěné skříně, postele s úložným prostorem, různé typy regálů a komod. Existují však i další rafinované způsoby, jak můžete snadno uložit potřebné věci tak, abyste k nim vždy měli snadný přístup. 

Vyvýšená podlaha

Pokud i Vy řešíte otázku, kam uložit sezónní a celkově méně používané věci, jednou z variant by mohla být vyvýšená podlaha. Právě do prostoru, který vznikl pod podlahou, pak mohou být zabudované výsuvné šuplíky. Stačí vsadit na šikovného truhláře. 

Zavěšená a vyvýšená postel

Jelikož postel bývá většinou prvním nábytkem, který do bytu či domu pořizujeme, zkuste se důkladně zamyslet nad vhodným řešením. Skvělou volbou by mohly být závěsné a vyvýšené postele, pod nimiž vznikne dostatek místa na nejrůznější komody a skříňky. Existují také vyvýšené postele s nepřeberným množstvím zásuvek a úložného prostoru, kde je místo pro ukládání věcí přímo zabudované v posteli.

Také čelo postele dokáže nabídnout úložné místo. Mohou v něm být například zabudované boční vysouvací šuplíky na kolečkách. Čelo postele lze využít i pro odkládání věcí podobně jako noční stolek.

clanek_002

Využijte dveře

K uskladnění (nebo spíše zavěšení) drobných věcí mohou perfektně posloužit i obyčejné dvěře. Na trhu v současné době existuje velké množství různých závěsných poliček, košíčků a háčků, které  si můžete pořídit. Nejvíce se takto využívají dveře do koupelny a na záchod.

Vnitřní stranu dveří u skříní lze vybavit závěsným kapsářem, jenž může fungovat jako pořadač pro uložení bot či spodního prádla. 

Boxy a krabice

Boxy a krabice mohou mít různé univerzální využití prakticky kdekoliv ve Vašem bytě. Nejen, že tedy poskytují dostatek úložného prostoru a jsou ideálním pomocníkem při ukládání věcí, ale manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Nejčastěji se proto s nimi setkáváme v dětských pokojích, kde se pro svou variabilitu a snadnou údržbu staly cenným pomocníkem při úklidu všemožných hraček. Využití najdou ale i v dalších místnostech. 

clanek_003

Vychytávky do kuchyně

Největším problémem v kuchyni bývá nedostatek úložného prostoru. Potřebný úložný prostor je proto nutné řešit do výšky. Právě v kuchyňských skříňkách je přitom spousta nevyužitého prostoru. Existuje ale celá řada pomocníků, kteří tento prostor dokáží plně vyplnit a využít. Na trhu je obrovské množství organizérů, které můžete volně umístit do šuplíků nebo skříněk v kuchyňské lince, a využít tak prostor na maximum. Jedním takovým pomocníkem může být například organizér na příbory. Šuplíky můžeme také vybavit nastavitelnými příčkami, čímž se skvěle zpřehlední obsah zásuvek.

Do rohové skříňky můžete použít drátěný otočný program, který je speciálně vyrobený tak, aby se mohl pohodlně vysunout a natočit, jak potřebujete. Snadno se tím ušetří místo a vše se krásně zpřehlední. 

Na vnitřní stranu kuchyňských dvířek lze umístit závěsné poličky. Velmi praktické jsou také závěsné systémy na stěnu. Ty slouží k zavěšení nejrůznějšího kuchyňského náčiní, jako jsou třeba pánve nebo hrnce. Nejvíce využívané bývají v kuchyni dózy různých tvarů a provedení, krabičky, boxy, košíčky a plastové misky.

clanek_004

Rolety Fexi skvěle dotvoří každý byt i dům

Pokud již máte úložný prostor u sebe doma vyřešený, k dokonalosti celého bytu skvěle přispěje i vhodná stínicí technika. Ideálním řešením mohou být rolety Den a noc Fexi. Ty představují nadčasovou a cenově dostupnou variantu zastínění, která do interiéru přes den propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit, a zároveň se dá během chvilky prakticky zcela zatemnit. 

Rolety Fexi se velice snadno ovládají, jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a díky široké nabídce barev se skvěle hodí do každého interiéru.

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zatemnění můžete jednoduše docílit pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý. Konkrétní odstín pak vybírejte především dle svých požadavků a preferencí.

clanek_005

Různé rolety do různých místností

Při výběru rolet je důležité myslet na to, že každá místnost má své specifické potřeby. Jedny a ty samé rolety se proto nemusí hodit do ložnice, koupelny i pracovny. Zkrátka s roletami, se kterými budete spokojeni kupříkladu v kuchyni, nemusíte být spokojeni v dětském pokoji. 

Ložnice, dětský pokoj či pokoj pro hosty slouží primárně k odpočinku a spánku. Naopak obývací pokoje, kuchyně či pracovny jsou nejvíce využívány přes den k práci a relaxaci. Právě na to je při výběru nových rolet zapotřebí myslet. Vždy se proto snažte dopředu pečlivě zvážit, co od rolet v dané místnosti očekáváte a jakou chcete, aby plnily funkci. Zda by měly být schopny místnost zcela zatemnit, nebo v ní mají pouze příjemně regulovat sluneční paprsky. Zda mají vytvořit dostatek soukromí, pokud okna Vašeho domu směřují do rušné ulice a podobně. 

clanek_006

Design a estetika rolet 

To, jak bude světlo v dané místnosti regulováno, se odvíjí především od samotného designu rolet. Obecně ovšem platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění docílíte. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

 

  • Kam se hodí světlejší rolety?

    Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

    Není ovšem vyloučeno, že ani zatemňující látka nemůže být světlá. V nabídce našich blackout látek najdete například i šedé odstíny, které dokáží místnost také značně zatemnit.

 

  • Kam se hodí tmavší rolety? 

    Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Tmavé rolety jsou proto vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemné regulaci denního světla a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_007

Vzorky zdarma

Pokud si nebudete jisti, jaké rolety Fexi si máte pořídit, nechte si domů zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí své ložnice. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe