Jak vybrat roletu Den a noc?

Rozhodnutím pro moderní způsob zatemnění, a tedy volbou rolet den a noc, nákupní proces nekončí. Je zapotřebí se rozhodnout ještě o několika věcech, aby byl výběr perfektní a byste se svou volbou byli spokojeni i za nějaký čas.

roleta-den-noc-pokojik_1

roleta-den-noc-pokojik

Tak nejdříve barva

Rolety den a noc samozřejmě kromě funkčnosti plní i roli estetickou. Barev nabízíme opravdu velké množství, takže u tohoto výběru můžete strávit mnoho času. TIP: při výběru barev využívejte na našem eshopu filtrování podle barvy.

Vybraná barva také ovlivňuje stupeň zatemnění. Čím tmavší barvu zvolíte, tím méně světla propustí. To například žaluzie nenabízí. Kovové žaluzie jsou prostě neprůsvitné nehledě na zvolenou barvu či hrubost materiálu. U Rolet den a noc si úroveň zatemnění regulujete 3 způsoby

  • volbou barvy látky. Tmavší odstíny propouštějí obecně méně slunečního světla, světlejší odstíny naopak pustí slunečních paprsků více.
  • volbou síly látky. Čím silnější látku si vyberete, tím vyššího stupně zatemnění dosáhnete. Takže i když chcete mít rolety v ložnici ve světlé barvě, rozhodněte se pro silnější látku, aby bylo dosaženo maximálního možného zatemnění
  • regulací rolet při používání. Posunem jednotlivých pruhů látky přes sebe můžete dosáhnout buď částečného propuštění světla, nebo úplného zatemnění. Zastínění má tak různou intenzitu podle nastavení.

Jaká máte okna?

Určitě vezměte v úvahu typ oken, která plánujete zastínit. Nebojte se ani když jsou vaše okna atypická svým tvarem či rozměry – FEXI rolety den a noc vám vyrobíme přesně na míru. Moderní plastová okna jsou sice nejlepším kandidátem, jelikož na ně lze rolety jednoduše zavěsit i bez vrtání, ale v mnoha případech jsou vhodná i klasická špaletová okna.  Navíc naše odborné znalosti a zkušenosti s opravdy atypickým řešením oken, nám dovolují poradit si i s extrémními případy. Stačí, když nám pošlete fotku okna.

Co potřebujete zastínit?

Rozhodněte se správně podle toho, jestli chcete stínit jen okenní výplně, nebo celý okenní prostor. Dejme tomu, že se vaše okna skládají ze 3 částí – vlevo jedno levé křídlo a vpravo dvojkřídlo. Máte možnost pořídit si 3 jednotlivé rolety a zavěsit je na konkrétní okenní rám.

Výhodou je, že můžete lépe řídit množství průchozího světla, kdy jedno z křídel třeba necháte zcela nestíněné a ostatní 2 zastíníte. Také většinou nemusíte nic vrtat, a montáž rolet je hotova za 5 minut.

Nicméně můžete chtít použít jedinou roletu, kterou zavěsíte na zeď nad celé okno. Interiér pak působí ucelenějším dojmem, protože není vidět tolik jednotlivých prvků. V tomto případě pak doporučujeme uvažovat o roletě v kazetě POLO či MAXI kvůli větším šířkám.

Jak velkou potřebujete tmu?

Před nepříjemně ostrým sluníčkem se jistě chcete roletou den a noc chránit. Přehřáté místnosti nemá nikdo rád. Ale v kuchyni přeci jen potřebujete vidět i při zatažených žaluziích. Vyplatí se tedy látka s nižší gramáží a světlejší barvy. Naopak v ložnici, když zvolíte zcela zatemňující rolety, tak si můžete dát dvacet i přes den a světlo vás rušit nebude.

A teď ty rozměry

Jelikož se rolety den a noc montují na různá okna, vyrábíme je na zakázku podle přesných rozměrů. U výšky si vyberte mezi 150 cm a 220 cm. Šířky rolet jsou ale velmi variabilní. Pohybují se od 30 cm do 160 cm a u některých rolet i do 240 cm.  Pokud chcete vědět, jak správně změřit okna a stanovit rozměry rolety, podívejte se na náš návod, jak okno změřit.