Jak si vytvořit útulnou ložnici

Jak si u sebe doma snadno a jednoduše vytvořit takovou ložnici, ve které se budete cítit skutečně komfortně, bude se Vám v ní dobře spát a ráno ji nebudete chtít opustit? Připravili jsme si pro Vás hned několik tipů. 

clanek_001

Jak si vytvořit útulnou ložnici?

Vytvořit si útulnou ložnici nemusí být tak náročné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí dodržovat pár základních pravidel a myslet na několik detailů. 

clanek_002

Správné světlo v ložnici je základ

Klíčovým prvkem každé ložnice je bezpochyby světlo. Světelné podmínky v ložnici totiž dokáží ovlivnit kvalitu našeho spánku mnohem víc, než byste si možná mohli myslet.

Pokud například máte v ložnici pouze jedno velké stropní osvětlení bílé barvy a před spaním si ještě rádi přečtete pár stran ze své oblíbené knihy, nejedná se o nejlepší řešení. Mnohem přívětivější by bylo menší tlumené světlo, které však vytvoří dostatečné světelné podmínky pro komfortní čtení

Pokud naopak okna Vaší ložnice směřují do ulice s pouličním osvětlením, je důležité si do místnosti pořídit vhodné zastínění, které by zajistilo Váš klidný a ničím nerušený spánek. Právě světlo zvenčí totiž může Váš spánek narušit opravdu znatelně. 

Jedním takovým řešením, které v noci chrání Vaši ložnici před pouličním světlem a přes den před ostrými slunečními paprsky či nežádoucími pohledy kolemjdoucích, jsou rolety Den a noc Fexi

Rolety Den a noc Fexi představují nadčasovou a cenově dostupnou variantu zastínění, která do interiéru přes den propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit, a zároveň se dá během chvilky prakticky zcela zatemnit. 

Rolety Fexi se velice snadno ovládají, jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a díky široké nabídce barev se skvěle hodí do každého interiéru.

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zatemnění můžete jednoduše docílit pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý. Konkrétní odstín pak vybírejte především dle svých požadavků a preferencí.

A pokud si nebudete jisti, jaké rolety Fexi pořídit, nechte si domů zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí své ložnice. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe

clanek_003

Pohodlná postel nadevše 

Je-li řeč o ložnici, jako první každého z nás zřejmě napadne postel. Velká a pohodlná postel, ve které se budeme cítit opravdu dobře a kde budeme rádi trávit svůj čas. 

Záleží čistě na Vás, zda dáváte přednost velké masivní posteli s vysokou matrací, minimalistické bílé posteli s měkkou matrací, posteli s úložným prostorem či lehce výraznějšímu kousku s nebesy. Důležité je, aby postel splňovala všechny Vaše požadavky. I kdyby měla být třeba vyrobena z palet. 

clanek_004

Dostatek úložného prostoru

Jestliže nemáte šatnu, součástí Vaší ložnice budou pravděpodobně také šatní skříně. V tu chvíli je důležité dobře skloubit dva hlavní faktory. Tedy design a praktičnost. Je třeba, aby Vám skříně či komody poskytovaly dostatek úložného prostoru, ale zároveň by také měly do ložnice z hlediska estetiky dobře zapadnout

Zapomínat byste ovšem neměli ani na menší úložné prostory, jako jsou noční stolky, toaletní stolky či police. I ty jsou nejen poměrné důležité, a zároveň ložnici i příjemně zútulní.

Jestliže chcete být originální a ušetřit trochu peněz, místo nočního stolku můžete dát přednost špalku dřeva a jako police můžete využít stará prkna. 

clanek_005

Nepodceňujte kombinaci barev

Je-li řeč o ložnici a kombinaci barev, je třeba myslet především na to, aby výsledný dojem z celého prostoru byl co nejlepší a nepůsobil lacině, přeplácaně či kýčovitě. 

Existuje však velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit barevně skvěle vyladěný prostor. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent ložnice by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_006

Čtecí koutek či koutek pro ženy

Dámy, zbylo Vám v ložnici trochu místa? Byla by škoda ho nevyužít. Co takhle v rohu ložnice vyčarovat útulný čtecí koutek, kosmetický koutek či koutek vhodný na vyrábění? Stačit Vám k tomu navíc bude pouze vhodný stolek, křeslo či židlička. 

Volný prostor v místnosti pak můžete využít i jako místo na cvičení či meditaci

I na drobnostech záleží

Postel, skříně či police jsou pro funkčnost ložnice klíčové, ale nikdy jí nedokáží zútulnit tak, jako střídmá dekorace, ve které se bude zrcadlit Vaše osobnost. Ložnici můžete vyšperkovat obrazy, fotkami, památkovými předměty, výtvory Vašich dětí, knihami, zrcadlem či ženami velmi oblíbeným lapačem snů. Útulnou ložnici rovněž umocní i dekorativní polštářky, plédy nebo přehozy

clanek_007

Vsaďte na zeleň

Kromě toho, že zelená barva uklidňuje, navíc také vnesou rostliny do místnosti život a dodají jí nový rozměr. V pokojích, kde je dostatečné množství květin, se Vám bude mnohem lépe relaxovat, odpočívat a celkově žít. Nějakou tu rostlinu byste si tak do své ložnice rozhodně měli pořídit. Naprosto ideální jsou například velké rostliny do rohu místností, závěsné rostliny či menší květiny na parapet

Kromě běžných živých rostlin mohou být zajímavou alternativou i nejrůznější tapety s motivy rostlin či fotografie rostlin. Právě i díky těmto originálním prvkům můžete do interiéru svého domu vnést kousek poklidné oázy, i když třeba zrovna bydlíte v rušnější čtvrti. 

Ať už ovšem vyzdobíte svou ložnici jakýmikoliv doplňky, vsadíte na postel z masivu či kovu a zdi vymalujete jakýmkoliv odstínem, vždy si svou ložnici zařiďte hlavně podle sebe. Není totiž důležité to, co Vám radí ostatní, ale především to, v čem se Vy sami cítíte dobře.