Jak si vybavit balkon

Ne každý byt se může pyšnit balkonem. Pokud však to štěstí máte, využije ho na maximum. Jak tedy z malého balkonu vytěžit co nejvíc, na jaké vybavení vsadit a proč byste neměli zapomínat ani na rolety Den a noc

Toužíte si posedět u sklenky vína při západu slunce, nebo byste si rádi vypěstovali vlastní zeleninu, ale žijete v bytě? Pokud máte balkon, máte vyhráno. Jak takový balkon zařídit, abyste ho zbytečně nepřeplácali, ale vytvořili z něj dokonale harmonické místo? 

clanek_001

Vsaďte na minimalismus

I když minimalisticky zařízený interiér nemusí být pro každého, obzvláště pro menší prostory je tento styl naprosto ideální. Pokud tedy máte i Vy balkon, který nepatří mezi ty největší, rozhodně ho zbytečně nezaplňte nesmyslnými věcmi a dekoracemi. Na balkon tedy dejte jen to nejdůležitější – stůl, židle, lavičku či lehátko. Lucerny, vázičky a další dekorace pořiďte pouze ve chvíli, kdy je na ně na balkoně skutečně dostatek místa.

clanek_002

Využijte prostor na stěně

Ať už je váš balkon menší či větší, rozhodně nezapomínejte ani na prostor na stěně, jenž bývá většinou opomíjený. Přidělejte tedy na zeď police, které následně můžete využít k umístění rostlin, dekorací či světýlek. Snadno tak využijete prostory svého balkonu na 100 %, ale zároveň se na něm nebudete cítit stísněně. 

clanek_003

 

Nezapomeňte na rostliny

Většina žen (samozřejmě i mužů), které mají balkon, ho využívají také k pěstování domácí zeleniny, ovoce či bylinek. Nezapomínejte ovšem ani na okrasné květiny, díky kterým se na balkoně rušné městské čtvrti budete moci cítit jako v džungli. 

clanek_004

Zbavte se zbytečného nábytku

Vzpomínáte ještě na ty časy, kdy jste jako malí stavěli bunkry z polštářů a dek? Pojďte se do tohoto období opět alespoň částečně přenést. Jestliže tedy i Váš balkon nedisponuje zbytečným místem navíc, odeberteveškerý nábytek, na zem položte umělý trávník, na něj dřevěnou paletu, několik dek, dostatek polštářů a okouzlující místo jako stvořené pro každodenní odpočinek máte rázem hotové. 

Nechte si vyrobit nábytek na míru

Pokud ovšem není válení po zemi nic pro vás, nechte si nábytek na svůj balkon vyrobit na míru. Jestliže jste navíc nadšení kutilové, můžete se do výroby balkonového nábytku pustit i Vy sami. Ideální navíc je, pokud vsadíte na skládací nábytek, který ve chvíli, kdy ho nepotřebujete, můžete jednoduše složit.

Hrajte si se vzory

Ať už si tedy plánujete zařídit svůj balkon jakkoliv, klidně i v minimalistickém stylu, mějte na paměti, že monotónní design sice může působit vzdušným dojmem, rozhodně ale nepůsobí útulně. Kombinujte proto více vzorů najednou, a vytvořte tak harmonický a příjemný prostor, ve kterém budete svůj čas trávit skutečně rádi. 

clanek_005

Použijte světýlka

Plánujete pobývat na balkoně spíše ve večerních hodinách? Pak byste neměli zapomínat také na světlo. Zkuste ovšem místo jednoho ostrého světla raději vsadit na světelné řetězy, lucerny a svíčky, které se postarají o jedinečnou atmosféru. 

Rolety Den a noc do balkonového okna

Je-li řeč o balkoně, rozhodně stojí za to zmínit také rolety do balkonového okna. Jaké si pořídit? 

Rolety Den a noc Fexi představují nadčasovou, funkční, minimalistickou a cenově dostupnou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá téměř zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky široké škále nabízených barev se skvěle hodí do každého prostoru.

Konstrukce rolet Den a noc je velmi podobná, jako u klasických rolet – látka se vysouvá a zasouvá do kazety, která je umístěná nad oknem. Stínění tedy zajišťuje látka různých vzorů, barev a průsvitnosti, která reguluje množství procházejícího světla do interiéru. Látka nevisí jen tak ve vzduchu, ale je vedena pevným silonem.

Rolety Den a noc Vám také mohou připomínat běžné žaluzie. Stejně jako žaluzie se totiž také skládají z jednotlivých „lamel“. Stejně jako u žaluzií, i u rolet Den a noc se můžete rozhodnout pro vytažení celé látky nahoru, a tím okno zcela odkrýt, nebo naopak ke stažení až dolů a okno zakrýt. 

Nicméně rozdíl mezi žaluziemi a roletami noc a den tu přeci jen je. Při stažených žaluziích regulujeme průchod světla změnou úhlu, který jednotlivé lamely svírají se svislou plochou okna. Oproti tomu rolety Den a noc umožňují snadno nastavit velikost mezery mezi jednotlivými lamelami, přes kterou dovolíme světlu procházet.

Co se týče látky na roletách Den a noc, tak ta je tvořena pruhy ze dvou různých materiálů. První je síťka, která průchodu světla prakticky nebrání. Druhý pruh je neprůhledná látka, nebo průsvitná jen do určité míry v závislosti na gramáži látky, ale hlavně barvě látky. 

U rolet Den a noc připevněných přímo na rám okna je důležité zmínit také to, že vystupují cca 6 cm do prostoru. Je proto dobré počítat s tím, že pak nelze okno otevřít zcela dokořán. To obvykle nebývá problém, protože je jen málo situací, kdy je potřeba okno otevřít naplno.  Ale například u balkonových dveří by to už mohla být komplikace. V takovém případě doporučujeme navrtat rolety do zdi nad okno (budou fungovat na stejném principu jako závěs). Další variantou pak také mohou být moderní rolety Plisé, které najdete například v nabídce značky FOA

Design rolet Den a noc

To, jak bude světlo v dané místnosti regulováno, se odvíjí především od designu rolet. Rolety Den a noc se Vám nabízí hned v několika odlišných variantách. Rozdíly mezi jednotlivými roletami jsou především v typu látky, její gramáži a také v šířce a zpracování průhledného pruhu. 

Co se týče průhlednosti látek, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

clanek_006

Do jakých místností se rolety hodí? 

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Kam se hodí světlejší rolety?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kam se hodí tmavší rolety? 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou zatemňovací rolety Blackout vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

A jestliže si nejste jisti, jaké konkrétní rolety Den a noc si pořídit, my ve Fexi Vám nabízíme možnost, nechat si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vybrat si tak ten pravý odstín přímo u Vás doma. Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v dané místnosti působit, nemusí být totiž vůbec snadné. Na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají. Každý monitor je nastaven jinak, a proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě z toho důvodu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte mnohem lépe