Jak si jednoduše vytvořit monochromatický interiér

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása a že méně je někdy více. A dvojnásob to platí v případě zařizování interiéru. Čím dál častěji je proto možné vídat monochromatické domy či byty, které působí naprosto senzačně. Čím se takový monochromatický interiér vyznačuje, co je pro něj typické, jaké jsou jeho vlastnosti a proč se do takového interiéru hodí rolety Fexi

Monochromatický interiér, též označovaný jako jednobarevný interiér, se inspiruje především jednoduchostí minimalismu. Princip takového prostoru je velice prostý. Vyberete si jednu základní barvu a celou místnost zařiďte v jejích odstínech. Mnohým může takový interiér připadat lehce nudný a fádní. Stačí si přitom šikovně pohrát s jednotlivými tóny, materiály a texturami nebo doplnit danou barvu malým množstvím kontrastních akcentů. I když se to na první pohled nemusí zdát, právě monochromatický interiér dokáže skutečně zútulnit každý prostor a vytvořit v něm jedinečnou atmosféru. Zároveň takový interiér působí maximálně harmonicky a pohodově

clanek_001

Méně znamená více: Aneb co je monochromatický interiér?

Monochromatický interiér zjednodušeně znamená, že si vyberete jednu barvu a v této barvě, respektive jejích odstínech, zařídíte celý prostor. A to neplatí jen pro garsonky, ze které dokáže udělat velice útulný prostor. Takto jednoduše můžete postupovat pokoj od pokoje v celém Vašem bytě či domě. Stačí si jen pro konkrétní pokoj vybrat konkrétní barvu, a pak už vše jen zařídit v jejích nejrůznějších odstínech. Vybranou barvu použijte na výmalbu stěn, koberce, křesla, sedačku či skříňky.

Mezi základní barvy pro monochromatický interiér patří primárně čtyři barvy – bílá, černá, šedá a hnědá. Ovšem nikde není psáno, že si nemůžete při zařizování svého bydlení v jednobarevném stylu dovolit sáhnout i po jiných barvách. Velice krásné a populární jsou například také modrá a zelená. Obě tyto barvy totiž mají širokou škálu odstínů. 

Klasikou takového interiéru je samozřejmě i černobílá kombinace. Ta totiž disponuje mnoha odstíny šedé, takže ve výsledku takový pokoj rozhodně nepůsobí nudně nebo chladně.

clanek_002

Jak zařídit monochromatický interiér?

V monochromatickém prostoru dominuje jediná barva a veškeré zařízení hraje jejími odstíny. To dovoluje veškerému nábytku, dekoracím a výmalbě, aby spolu přirozeně splynuly a ladily, díky čemuž se místnost opticky krásně zvětší. Takto čistě, elegantně a působivě zařízené pokoje jsou pak synonymem elegance, útulnosti a harmonie. Dejte si však pozor na poměr použitých odstínů. Tmavších odstínů by vždy mělo být méně než světlejších.

Pokud si plánujete zařídit svůj domov v monochromatickém stylu, je to skutečně jednoduché. Nemusíte totiž nikterak přemýšlet, jakou barvu bude mít Vaše sedačka, aby se hodila k barvě zdí nebo ostatního nábytku. Prostě si jen vyberte jednu barvu a kombinujte její odstíny.

Pokud by Vám výsledný monochromatický interiér přeci jen připadal trochu nudný, vyhrajte si s doplňky. Ty monochromatický interiér snadno oživí. Stačí zvolit nějaké skleněné nebo kovové doplňky. Uvidíte, že výsledek bude působit vskutku oslnivě. 

Stejně tak je důležité pracovat s různými materiály. To znamená, že můžete kombinovat lesklé a matné povrchy a také různé textilie. Použít samozřejmě můžete i vzorované doplňky nebo dokonce vzorované tapety. Vše samozřejmě opět v odstínu základní barvy.

clanek_003 h2>Jakou vybrat barvu?

Není žádným tajemstvím, že barvy mají na lidskou psychiku obrovský vliv. V monochromatickém interiéru, kde je na jednu barvu soustředěna veškerá pozornost, to platí dvojnásob. Při výběru konkrétní barvy se proto rozhodujte hlavně podle toho, jak na Vás konkrétní barvy působí. Svou volbu následně přizpůsobte prostorovým a světelným dispozicím pokoje i jeho účelu.

Neutrální barva jako sázka na jistotu

Nejsnazší volbou může být volba neutrální barvy. Stálicemi mezi neutrálními barvami jsou především bílá, šedá, černá a hnědá. Ty perfektně odolají neustále se měnícím trendům a můžete je snadno doplnit různými barevnými akcenty. 

Vůbec tou nejověřenější klasikou je spojení bílé a černé doplněné paletou šedých odstínů. Černá je úžasnou volbou pro doplňky či akcent na nábytku. Poslouží také jako solitér v podobě černé sedačky obklopené bílými polštářky, křesly nebo kobercem. Šedé tóny pak příjemně zjemní a vyrovnají ostré kontrasty mezi bílou a černou. 

O něco méně tradiční jsou interiéry v odstínech hnědé. Ta evokuje pocit přirozeného spojení s přírodou, klid a rovnováhu. Nejvíce to hnědé barvě sluší například s hořčicovou, oranžovou a zelenou.

clanek_004

Každá místnost v jiné barvě

Nejste vyložené milovník minimalismu? Vyberte si jako základ pestřejší barvu. Kromě jejích vlastních odstínů ji můžete bez obav doplnit i nějakou neutrální barvou. Nebo zvolte do každé místnosti jinou barvu

Do předsíně volte spíše živější veselé barvy, které Vás při příchodu domů radostně přivítají. Obzvlášť skvěle poslouží hlavně žlutá. Živé barvy sluší také obývacím pokojům a kuchyním. V těch se nebojte například oranžové, meruňkové či červené. Rozproudí konverzaci, povzbudí Vás k aktivitě a nabijí Vás pozitivní energií. 

Do koupelny a ložnice naopak zvolte chladnější barvy – modrou nebo zelenou. Ty Vás po náročném dni příjemně uklidní.

Nejsytější odstín dopřejte prvku, jenž chcete nejvíce zvýraznit. Může to být třeba pohovka, křeslo či jídelní stůl. Zajímavou možností může být i vymalování sytou barvou jeho pozadí a samotný solitér si pořídit ve světlejším či neutrálním tónu. Vyzkoušet to můžete například v případě knihoven, obývacích stěn, vany nebo postele. 

clanek_005

Rolety Fexi do monochromatického interiéru

Jestliže jste se i Vy rozhodli zařídit si interiér svého domova v monochromatickém stylu a nyní hledáte vhodné zastínění, které by s celým interiérem krásně ladilo, zkuste vsadit na rolety Den a noc Fexi. Ty představují tu nejlepší možnou variantu zastínění do jakéhokoliv interiéru. Jsou nadčasové, stylové a praktické. Perfektně splynou s každým pokojem a příjemně ho dotvoří. 

Rolety Den a noc se vyznačují střídáním průhledných a neprůhledných vodorovných pruhů, díky kterým můžete snadno regulovat soukromí i průnik světla u Vás doma. Chrání interiér před ostrými slunečními paprsky, nežádoucími pohledy kolemjdoucích a vytváří u Vás doma přesně takové světelné podmínky, které chcete. Snadno se ovládají a jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů. 

Co se týče samotného zastínění, tak zde platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění docílíte. Všechny látky rolet Den a noc ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Maximálního zastínění dosáhnete tmavším odstínem látky rolety a vyšší gramáží látky. Vůbec největší míry zastínění pak dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte rolety Fexi s označením Plné zatemnění.

Barevná nabídka rolet Fexi 

Jednou z největších výhod rolet Den a noc Fexi je, že jsou k dostání ve skutečně velmi pestré barevné škále, a snadno si tak mezi nimi ty pravé pro svůj monochromatický domov vybere úplně každý. 

Jak už bylo zmiňováno, čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety Den a noc hodí především do těch místností, které nechceme zcela zatemnit, ale pouze v nich chceme regulovat míru příchozího světla. Světlejší rolety jsou proto naprosto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není 100% zatemnění žádané. 

Není však vyloučeno, že i zatemňující látka nemůže být světlejší. V naší blackout řadě totiž najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc představující další překážku pro průchod světla. 

Naopak tmavší rolety se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Tyto látky sice nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani není možné očekávat. Právě díky těmto nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy zejména do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_006

Vyberte si rolety z pohodlí svého domova

Víme, že vybrat vhodnou barvu rolet přes internet není zrovna jednoduché. I když na našem webu uvádíme obrázky, které nejsou pouze ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven trochu jinak, a tak může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto si u nás můžete nechat zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vybrat si tak ty pravé rolety přímo z pohodlí svého domova. Objednání vzorků je nezávazné. Jistě ale díky nim mnohem lépe zjistíte, jaká barva rolet se do Vašeho monochromatického interiéru bude nejlépe hodit