Jak postupovat při výběru látky?

Barva či motiv rolet Den a noc je pravděpodobně to první, co řešíte, když uvažujete o jejich pořízení. V úvahu toho nakonec musíte vzít více – typ kazety, způsob montáže, typ ovládání, rozměry. Jak postupovat, abyste vybrali dobře? S tím Vám poradí náš průvodce.

Barva

Jaká barva u Vás doma převažuje?

Než se pustíte do listování naším e-shopem, porozhlédněte se po místnosti, případně po celém bytě. V každé místnosti zkuste definovat odstín, který je pro ni charakteristický. Základem budou barvy na stěnách.

Výrazné kusy nábytku berte do úvahy také. Například máte obývák s čistě bílými stěnami. Televizní stěnu ale z olše. A pak je tu sedačka v tmavě šedivé.

Vidíte, že není úplně snadné říct, jakou barvu má Váš obývací pokoj? Důležité ale je, jestli spolu ladí. Bílá a šedivá barva patří mezi neutrální – dají se vlastně kombinovat téměř s jakoukoli další barvou.

Zajímavý pohled na věc je ten, kdy vstoupíte do místnosti – na co Vám padnou oči jako první? Sedačka? Televizní stěna? Koberec? Barva toho předmětu by Vás měla zajímat, protože k ní pak budete ladit i rolety.

Sjednocující prvek

Moderní pojetí designu nám diktuje používat sjednocující prvek napříč všemi místnostmi bytu. Například kachličky na kuchyňské lince lze použít i na desku konferenčního stolu v obýváku a obložení stěny v koupelně.

Nebo stejný kobereček můžete mít v dětském pokoji, obýváku i v jídelně. Buďto opravdu stejný, nebo jen se stejným vzorem a různými barevnými kombinacemi.

Cílem sjednocení je, aby vznikl pocit, že jste stále ve stejném bytě, i když v jiné místnosti.

Rolety a jejich barva jsou výrazným sjednocujícím prvkem bytu. Navíc je celkem snadné použít je pro sjednocení celého bytu, jelikož jejich montáž je záležitost na 2 minuty. 

Jsou domácnosti, které mění barevné ladění bytu vždy se změnou ročního období. Proč tedy nemít hned několik sad rolet Den a noc a příležitostně je nestřídat?

Doplňující barvy

Máte už představu, jaká barva převažuje v jaké místnosti? Pak se zamyslete nad tím, kterou barvu rolet použijete, abyste ji doplnili. 

Například kuchyň může mít spousty doplňků v červené barvě. V odstínech červené se tedy může pohybovat i nová roleta do kuchyně. Vybírat můžete od růžové přes lososovou až k tmavě červeným roletám.

Čím tmavší odstín zvolíte, tím vyšší úroveň zastínění také docílíte. I to je potřeba brát v úvahu při výběru barev.

Na obrázku níže vidíte pruh s oblastí viditelného spektra světla. Od nejnižších po nejvyšší frekvence se nám jeví jako různé barvy. Na kruhu s výsečemi pak můžete pozorovat, jak se které barvy chovají vůči sobě navzájem.

barevny-kruh

Barvy, které leží vedle sebe a ve stejné vzdálenosti od středu, můžeme považovat za zcela doplňkové. Není ale bezpodmínečně nutné dodržovat to striktně. Chcete-li kombinovat třeba 3 barvy, klidně vyberte tu základní a druhé dvě třeba ob jednu výseč na každou stranu.

Kontrastní barvy

Vybrat kontrastní barvu místo doplňkové je jednak obtížnější a pak také odvážnější. Zatímco doplňkové barvy jsou k základní barvě celkem blízko, a k jejich výběru ten barevný terč úplně nutně nepotřebujeme, kontrastní už tak jasné nejsou.

Navíc jsou různé modely, podle kterých onen barevný terč vzniká. V jednom jsou základními barvami červená, zelená a modrá, v druhém modelu jsou to červená, žlutá a modrá. Takže zatímco v jednom modelu je k zelené barvě kontrastní barvou světle oranžová, v jiném je to spíše fialová.

Máte-li vybránu základní barvu, leží její kontrastní barva přímo naproti kruhu. Ideálně ve stejné vzdálenosti od středu.

Tím máme za sebou vysvětlení, proč je výběr kontrastní barvy těžší. Proč je ale odvážnější? Je to proto, že příliš mnoho kontrastů odvádí pozornost. To je někdy na škodu a některým lidem je to i nepříjemné. Ale do studentského pokoje nebo do bytu mladé rodiny se kontrastní barvy určitě hodí.

Dokonalost je v detailu

Nenechte se zlákat tím, že se Vám na našem e-shopu určitá látka prostě líbí. Představte si ji v místnosti, která už nějak zařízena je. Vlastně si ji nemusíte jen představovat – objednejte si vzorky zdarma a my Vám pošleme až 8 různých látek, abyste si mohli vybrat opravdu tu nejlepší.

Rolety Den a noc jsou určitě výrazným prvkem bytu a plní nejen prostou funkci stínění, ale významně dokreslují celý design. Přesto bychom je považovali spíše za nenápadný detail, který jen doplňuje celý pokoj.

Zrak návštěvy by asi neměl padnout na nové rolety jako na první věc v pokoji. Ale i takové „detaily“, pokud spolu vzájemně ladí, pozvednou byt či dům na domov.

V závislosti na intenzitě a úhlu světla mohou látky opticky měnit barvu, což je další detail, který je třeba vzít v úvahu.

Vzor

Máte vybránu základní barvu? Na řadě je výběr vzoru či motivu.

Rolety Fexi mohou být buďto hladké bez vzorů a motivů, nebo s nimi. Mezi vzory najdete hlavně napodobeniny přírodních materiálů, nejčastěji dřeva.

To se hodí například v případě, kdy máte z odpovídajícího dřeva nábytek. Například světlý dub:

svetly-dub

Máme i látky, u kterých se střídají 2 různé vzory:

duo

Gramáž

Čím těžší látka, tím méně přes ni bude prosvítat slunce zvenčí. Spolu s vyšší gramáží roste většinou i cena, což by mohlo někoho odradit. Pokud ale plánujete zabránit slunci v pronikání do místnosti, přemýšlejte spíše o látkách s vyšší gramáží.

Vyplácí se to zejména u světlých odstínů barev. Vyberete-li si například hnědou barvu, poznáte rozdíl v úrovni stínění u látek na první pohled. 

Nejtenčí látky mají gramáž 62 g/m2 a nejhustější až 210 g/m2.  Látky s gramáží kolem 127 g/m2 tvoří střed.

Bližší informace o látce vybrané rolety uvidíte v detailu rolety. Na pravé straně rozklikněte “Informace o látce”.

informace-o-latce

Látky s nižší gramáží najdete většinou v řadě Silver nebo Diamond. Silnější látky hledejte v řadách Platinum a Gold. Řada rolet Blackout slibuje maximální úroveň zatemnění. 

Rolety Fexi – nákup bez starostí

Pokud budete potřebovat pomoc, kontaktujte nás. Našim zákazníkům poskytujeme nadstandardní službu „Bez starostí“. Naši specialisté se Vám budou věnovat tak dlouho, jak budete potřebovat, a pomohou Vám vybrat tu správnou barvu látky.