Jak opticky zvětšit pokoj

I z malé místnosti se dá pomocí několika jednoduchých triků vykouzlit vzdušný a opticky prostorný pokoj. Jak na to? To si můžete přečíst v následujícím článku. 

clanek_001

Vhodné doplňky, barvy i nábytek mohou hravě proměnit každý pokoj v opticky prostornou a vzdušnou místnost. Jaké barvy to jsou? Které doplňky je dobré zvolit? Nechte se inspirovat níže. 

Dostatek světla

Aby místnost působila vzdušně a prostorně, je třeba do ní pustit dostatek světla. Kromě denního světla můžete vsadit také na vhodné osvětlení. A to například v podobě lustrů, lamp či lampiček.

Při výběru vhodného osvětlení myslete na to, že pokud zvolíte pouze jedno stropní svítidlo, přitáhnete tak pozornost pouze k jednomu místu. Popřemýšlejte proto o přidání několika dalších světelných prvků, které by odvedly pozornost, a vytvořily tak dojem, že je prostor větší. Mělo by se jednat spíše o menší typy světel (bodovky,...), neboť právě takové velké lustry prostor opticky velmi zmenšují. 

Správné zastínění

Pokud toužíte po optimálně prosvětlené domácnosti, je velmi důležité zvolit správnou variantu zastínění. Tedy takové zastínění, které by příjemně regulovalo sluneční paprsky, ale zároveň do interiéru pouštělo dostatek světla. S tím Vám mohou skvěle pomoci rolety Den a noc od Fexi. V naší poradně se můžete podívat a vyzkoušet si, jak přesně fungují rolety Den a noc.  

Ideální barvy 

Velmi důležité jsou pro vzdušnost a optickou prostornost místnosti také barvy. Ať už se jedná o stěny, nábytek či dekorace, dávejte přednost spíše jemným a neutrálním barvám. Naopak se snažte vyhýbat velkým kontrastům. Skvělým řešením je volba jedné barvy, do jejíchž odstínů pak můžete ladit celou místnost. Takto barevně sladěná místnost bude působit čistě a sjednoceně

I námi nabízené rolety Den a noc Fexi jsou Vám k dispozici v mnoha barevných odstínech, ze kterých si jistě vybere tu správnou barvu úplně každý. Díky pestré škále barev můžete rolety Fexi snadno barevně sladit s interiérem Vašeho domu. 

clanek_002

 

Vhodné doplňky

Opticky zvětšit pokoj můžete také pomocí nejrůznějších doplňků. Vybírat můžete mezi zrcadly, vysokými knihovnami, pruhovanými koberci či skříněmi s nohami. 

Zrcadla

Zrcadla jsou svojí schopností opticky zvětšit prostor pověstná. Stačí do úzké chodby zavěsit kulaté zrcadlo nebo do menší ložnice pořídit skříň se zrcadlem, a rázem bude daný pokoj působit daleko prostorněji. 

Pruhy

Že pruhy opticky rozšiřují, ví dobře každá žena. To bývá také důvod, proč se ženy vyhýbají pruhovanému oblečení. Tentokrát by ovšem tato vlastnost pruhovaného motivu mohla být přínosem. Pořiďte proto do menšího pokoje pruhovaný koberec, pruhovanou deku či pruhované povlečení a uvidíte, jak se místnost opticky protáhne a rozšíří. 

Nábytek

Skvělým řešením jsou také vysoké knihovny až ke stropu. Nejenže udělají místnost opticky vyšší, ale zároveň díky nim získáte mnoho úložného prostoru navíc, který se v menším prostoru vždy hodí. 

Když je řeč o nábytku, snažte se vybírat takový, který nestojí přímo na zemi. Dávejte tedy přednost nábytku s nohami, který rovněž navozuje pocit vzdušnosti. Pod nábytkem s nohami se navíc mohou tvořit různé stíny a odrazy, které dodají místnosti jedinečnou atmosféru. 

Skvěle Vám v malém prostoru poslouží také víceúčelový nábytek. Například pohovka, která disponuje úložným prostorem, se Vám v malém prostoru bude obzvlášť hodit. 

clanek_003

Nezapomínejte na pořádek

Pokud Váš byt či dům není zrovna z těch nejprostornějších, je důležité, abyste ho zbytečně nezahlcovali nepotřebnými věcmi. Pravidelné třídění a přebírání věcí nebývá sice tou nejoblíbenější činností, ale rozhodně se vyplatí. Odstraněním zbytečných a nevyužívaných věcí dodáte svému domovu vzdušnost a zároveň vytvoříte prostor pro věci nové a potřebné.