Jak opticky zvětšit malý prostor

Ne všichni z nás se mohou pyšnit prostornými byty a domy. Pokud se tedy i Váš domov řadí mezi ty menší, připravili jsme si pro Vás několik praktických rad a tipů, pomocí kterých můžete interiér svého domova snadno a jednoduše opticky zvětšit i bez větších investic. 

clanek_001

Dostatek světla je základ

Aby jakýkoliv interiér mohl působit vzdušně a prostorně, je třeba do něj pustit dostatek světla. Kromě denního světla můžete vsadit také na vhodné umělé osvětlení v podobě lustrů, lamp či lampiček.

Při výběru umělého osvětlení myslete na to, že jestliže zvolíte pouze jedno stropní svítidlo, přitáhnete tak pozornost pouze k jednomu místu. Popřemýšlejte proto o přidání několika dalších světelných prvků, které by odvedly pozornost, a vytvořily tak dojem, že je prostor mnohem větší. Mělo by se jednat spíše o menší typy světel (jako jsou například bodovky), neboť právě velké lustry prostor opticky značně zmenšují. 

clanek_002

Vsaďte na vhodný typ interiérového zastínění

Je-li řeč o světelných podmínkách v interiéru, kromě vhodného umělého osvětlení je velmi důležité zvolit také správnou variantu interiérového zastínění. Tedy takové zastínění, které by příjemně regulovalo sluneční paprsky, ale zároveň do interiéru pouštělo dostatek světla S tím Vám mohou skvěle pomoci rolety Den a noc Fexi

Rolety Den a noc Fexi představují nadčasovou a cenově dostupnou variantu zastínění, která skvěle zapadne do jakéhokoliv interiéru.

Rolety Fexi se velice snadno ovládají a jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů. Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zatemnění můžete jednoduše docílit pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. Ovšem i blackout látky Vám na našich stránkách nabízíme ve světlejších odstínech, aby si ty pravé pro svůj domov vybral skutečně každý. 

A jestliže si náhodou nebudete jisti, jaké rolety Fexi pořídit, nechte si domů zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe

clanek_003

Upřednostňujte světlé odstíny

Velmi důležité jsou pro vzdušnost a optickou prostornost místnosti vhodné barvy. Ať už se jedná o stěny, nábytek či dekorace, v případě menších prostorů dávejte přednost spíše méně nápadným a neutrálním světlejším barvám. Naopak se snažte vyhýbat velkým kontrastům. Skvělým řešením je volba jedné barvy, do jejíchž odstínů pak můžete ladit celou místnost. Takto barevně sladěná místnost bude působit čistě a sjednoceně

I námi nabízené rolety Fexi jsou Vám k dispozici v mnoha barevných odstínech, ze kterých si jistě vybere tu správnou barvu úplně každý. 

Při výběru barev v interiéru myslete na to, že špatně zvolená barevná kombinace může být nejen nevkusná, ale také může negativně ovlivňovat naši psychiku. Existuje však jednoduchý způsob, jak ve svém domě lze snadno vytvořit vyváženou paletu barev. Jedná se o pravidlo 60-30-10. Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva nebo textura a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné ji aplikovat na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku. Pokud chcete prostor zvětšit, je důležité, aby tato primární barva byla světlá

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

Kam se hodí světlejší rolety?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se rolety ve světlejších barvách hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Kam se hodí Blackout rolety? 

Naopak Blackout rolety se hodí zejména do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. A právě díky tomu jsou Blackout rolety vhodné do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit.

clanek_004

Doplňky do menších interiérů

Opticky zvětšit pokoj můžete pomocí nejrůznějších doplňků:

 

 

 

Zrcadla

Zrcadla jsou svojí schopností opticky zvětšit prostor pověstná. Stačí do úzké chodby zavěsit kulaté zrcadlo nebo do menší ložnice pořídit skříň se zrcadlem, a rázem bude daný pokoj působit daleko prostorněji. 

Pruhy

Že pruhy opticky rozšiřují, ví dobře každá žena. To bývá důvod, proč se ženy vyhýbají pruhovanému oblečení. Tentokrát by ovšem tato vlastnost mohla být přínosem. Pořiďte do menšího pokoje pruhovaný koberec, pruhovanou deku či pruhované povlečení a uvidíte, jak se místnost opticky protáhne a rozšíří. 

Nábytek

Skvělým řešením jsou také vysoké knihovny až ke stropu. Nejenže udělají místnost opticky vyšší, ale zároveň díky nim získáte mnoho úložného prostoru navíc, který se v menším prostoru vždy hodí

Když je řeč o nábytku, snažte se vybírat takový, který nestojí přímo na zemi. Dávejte proto přednost nábytku s nohami. Pod nábytkem s nohami se navíc mohou tvořit různé stíny a odrazy, jež dodají místnosti jedinečnou atmosféru. 

Skvěle Vám v malém prostoru poslouží i víceúčelový nábytek. Například pohovka, která disponuje úložným prostorem, se Vám v malém prostoru bude obzvlášť hodit. 

clanek_005

Nezapomínejte na pořádek

V případě, že Váš byt či dům není zrovna z těch nejprostornějších, je důležité, abyste ho zbytečně nezahlcovali nepotřebnými věcmi. Pravidelné třídění a přebírání věcí nebývá sice tou nejoblíbenější činností, ale rozhodně se vyplatí. Odstraněním zbytečných a nevyužívaných věcí dodáte svému domovu vzdušnost a zároveň vytvoříte prostor pro věci nové a potřebné.