Jak levně připravit domácnost na Vánoce?

A je to opět tady! Vánoce už zase klepou na dveře. Každý, kdo tyto svátky miluje, chce jejich atmosféru nasávat plnými doušky. Vánoční výzdoba je proto pro spoustu domácností samozřejmostí. Jak ale přenést vánoční atmosféru domů, a přesto neskončit s prázdnou peněženkou ještě před nákupem dárků? 

clanek_01

Spousta z nás miluje Vánoce proto, že je to čas odpočinku, setkávání se s těmi nejbližšími a sledování pohádek. Nicméně jen tohle nám mnohdy nestačí a chceme si do interiéru přenést vánoční atmosféry víc. A to je naprosto v pořádku! Ale zabalit dům nebo byt do vánočního kabátku může být někdy hodně nákladné.

Co nekoupíte, to si vyrobíte!

My jsme se nad tím zamysleli a připravili pro Vás několik tipů, jak si přinést Vánoce domů, a přesto neutratit balík peněz. Pokud tedy chcete svůj domov svátečně rozzářit pro sebe, svou rodinu nebo návštěvy, zůstaňte s námi a inspirujte se, jak snadno může Váš domov působit svátečně. 

Mnohdy totiž není potřeba nákup drobných, drahých dekorací. Spoustu věcí si dokážete vytvořit sami a ještě to můžete pojmout jako společnou rodinnou aktivitu. Dnes můžete levně nakoupit celou řadu komponentů na mnoho vánočních ozdob. Proč si tedy věci neudělat po svém?

  1. Odstraňte přebytečné celoroční dekorace

    Znáte ten pocit, když nakupujete drahé vánoční ozdoby, různě je v interiéru aranžujete, ale když pak vejdete domů, vůbec je tam nevnímáte? Možná víme, kde je problém. 

    Často se totiž stává, že je byt nebo dům přehlcen nejrůznějšími dekoracemi. Je to přirozené. Během života totiž do interiéru stále něco přidáváme. Domácnost je pak celoročně ozdobená nejrůznějšími věcmi, a když pak přidáte vánoční výzdobu, naprosto se v záplavě nejrůznějších předmětů ztratí.

    Proto vezměte úložný box a schovejte ze skříněk, parapetů, stolů a polic všechno, co s Vánocemi přímo nesouvisí. Prostor se tak odlehčí a každá vánoční ozdoba vynikne. A nebojte. Krabici po Vánocích zase vytáhnete a vše vrátíte na původní místo. Navíc si pak budete původní dekorace mnohem více užívat!

    clanek_02

     

  2. Pořiďte si hezký stromeček

    K Vánocům neodmyslitelně patří bohatý vánoční stromeček. Nejste celebrity, aby Váš stromek musel sahat až po strop a musely na něm viset ty nejdražší ozdoby. Stačí totiž mnohem méně.

    Ne každý má rád umělé stromečky a někdy jsou taky pěkně drahé. Ale pamatujte, že investice do takového stromu je investicí na celý život. V současné době obchody nabízejí krásné a husté vánoční stromky. Rozhodnout se tedy pro nový, kvalitní stromeček se vyplatí. Navíc ušetříte s každým dalším rokem, kdy ho jen vytáhnete z komory.

    Pokud chcete jít ještě o krok dál, poohlédněte se po stromečku, který je uměle zasněžen. Domů si tak donesete nejen symbol Vánoc v podobě stromečku, ale také sníh, který k Vánocům neodmyslitelně patří.

    clanek_03

     

  3. Nedostatek ozdob na nový, větší stromeček

    Pokud byl Váš stromek malý a Vy jste se letos rozhodli pro koupi nového, mohutnějšího stromečku, možná Vám už nestačí Vaše vánoční ozdoby. Ano, supermarkety nabízí velká balení ozdob za zvýhodněnou cenu, nicméně jejich kvalita je často nevalná a navíc nepřinesou žádnou osobitost.

    Chcete mít krásný vánoční stromek a neutratit spoustu peněz za nové ozdoby? To je naprosto pochopitelné. A máme pro Vás dobrou zprávu! Ozdoby můžete udělat sami a ušetřené peníze použít na dárky nebo jiné dekorace!

    Vyrobte si vlastní, přírodní ozdoby

    Stromeček můžete nazdobit upečenými perníčky, mašličkami z červené nebo zlaté stuhy, šiškami nasbíranými v lese a v neposlední řadě ovocem. Na stromečku vypadají krásně kolečka pomeranče nebo ozdoby vyřezané z citrusové slupky. Kromě toho, že tyto ozdoby působí hezky na pohled, ještě Vám provoní domácnost. Pokud chcete tuto vůni ještě umocnit, píchněte do každého kolečka pomeranče pár kousků hřebíčku.

    Co se týče přírodních ozdob, možnosti jsou téměř neomezené. Ti šikovnější mohou zkusit i malé věnce z lískových oříšků. Stačí je jen slepit vedle sebe do tvaru kružnice a dekoraci ozdobit malou mašličkou v místě, kde uvážete zavěšovací provázek.

    clanek_04

     

  4. Vánoční textilie

    Velmi výrazným prvkem, který může navodit potřebnou vánoční náladu, jsou i nejrůznější textilie. Pokud máte na pohovce dekorační polštáře, pak se vyplatí sundat potahy, schovat je do skříně a polštářky oživit povlaky s vánočními motivy.

    Do potahů si můžete zainvestovat, ale v současné době seženete krásné a designové povlaky i velmi levně. Záleží jen na Vás, jaká nabídka Vás zaujme.

    Kromě polštářů si můžete ozdobit i postel vánočním povlečením, do kuchyně umístit ubrus, do obývacího pokoje deku s norským motivem. 

    Pokud jste dostatečně zruční, můžete si koupit látku a celou domácnost propojit stejným motivem. Kromě toho určitě ušetříte a tyto ušité kousky Vám budou dělat radost každý rok!

    clanek_05

     

  5. Nezapomeňte na okna

    Všechny drobné dekorace potřebují dominantu, která se stane nosným prvkem vánoční výzdoby. Tou je bezesporu vánoční stromeček. Je ale ještě jedna věc v interiéru, která si zaslouží neopomenout. Touto věcí jsou okna. 

    Okna se dají zdobit na nespočet způsobů. Můžete použít šablony a spreje, můžete zaúkolovat děti vystřihováním papírových hvězd, nakoupit samolepky nebo navěsit světýlka. Existuje ale ještě jeden způsob, jak okna zcela proměnit a interiér vánočně zateplit. Tímto řešením je stínicí systém ve vánočních barvách.

    K Vánocům neodmyslitelně patří červená a zelená. Proto si můžete pořídit rolety v nějaké z těchto barev a nikdo už nebude pochybovat o tom, že Vánoce začaly. Kromě zútulnění prostoru se rolety postarají i o jeho skutečné zateplení.

    Taková investice není nijak nákladná a domov promění k nepoznání. A že nechcete před Vánocemi nic vrtat a nadobro se rozloučit se svým stávajícím stíněním? Bez problému! FEXI nabízí rolety Den a noc s variantou pouhého zavěšení na okenní rám! Není tak třeba do okna zasahovat a po Vánocích můžete stínění schovat a nechat si ho zase na příští rok! A pokud jste zastánci jemnějších barev, i bílá skvěle podtrhne vánoční atmosféru, využít takové stínění pak můžete celoročně.

    clanek_06

     

  6. Vánoční světýlka 

    Světýlka nepatří jen na stromeček. Jak jsme si už řekli, můžete je použít na výzdobu oken nebo okenních parapetů. Drobné žárovičky propůjčí vánoční kouzlo snad všemu!

    Pokud tedy nejste zastánci vánočních ozdob nebo nevíte, jak je kombinovat, nakupte si zásobu světýlek. Můžete je pak rozmístit podél hran nábytku, zavěsit na knihovny nebo si vytvořit malou lampičku. A jak na to? Postačí Vám pouze velká zavařovací sklenice a řetěz světýlek. Až jej do nádoby vložíte, můžete přidat pár šišek a krásná, výrazná, a přesto nenákladná dekorace je na světě. 

    clanek_07

     

  7. Nasbírejte dekorace v přírodě

    Pokud opravdu letos nestojíte o žádné výdaje navíc, a přesto pro svou rodinu chcete domácnost proměnit ve vánoční krajinu, vyrazte do přírody. Všechny věci, které potřebujete, tam najdete

    Podívejte se po jmelí, nasbírejte větvičky různých velikostí, posbírejte popadané šišky. Tohle všechno pak můžete snadno využít pro výrobu dekorací, které rozmístíte po celém interiéru. 

    Ze zelených větviček jehličnatých dřevin můžete vytvářet věnce nebo je můžete pouze svázat, naaranžovat na nábytek nebo do vázy. Pak to stačí dozdobit mašličkami, stužkami nebo drobnými vánočními ozdobami. 

    Že si chcete i ozdoby vytvořit sami? Skvělý nápad. Použít můžete ovoce, oříšky, badyán, hvězdičky vyrobené ze skořice nebo jen natřít nasbírané šišky třpytivým lakem. Náklady minimální, efekt maximální

    clanek_08

     

  8. Co zbyde, použijte k balení dárků

    Nezanedbatelnou položkou na seznamu vánočních výdajů jsou i balicí papíry a stužky. Dobrou zprávou je, že přebytek věcí, které si přinesete z lesa, můžete použít právě k dekorování dárků. 

    Nazdobit takto můžete i prázdné krabice a vytvořit tak hezké zátiší u vánočního stromečku. Na balení Vám stačí ten nejobyčejnější papír bez potisku, obyčejný provázek nebo jutový motouz, skořice, snítky levandule nebo tymiánu, větvičky, šišky – v této disciplíně se prostě fantazii meze nekladou!

    clanek_09

     

  9. Provoňte byt

    Atmosféru Vánoc nevnímáme pouze očima, ale také nosem. Proto ji dokreslete vůní, která k Vánocům patří. Posloužit mohou svíčky nebo aroma oleje, které vydrží dlouho. 

    Vůně, které k Vánocům neodmyslitelně patří, jsou jablka se skořicí, citrusy, vanilka nebo nejrůznější koření, které se používá při pečení.

    Pokud už nákup těchto věcí nestíháte, nevěšte hlavu! Až budete vařit, postavte si na jednu plotýnku na sporáku hrnec s vodou, do kterého nakrájejte pomeranč, citrón a přidejte skořici s hřebíčkem. Lehkým ohříváním této směsi se do vzduchu uvolní příjemný koktejl vánočních vůní. Postačí Vám k tomu pouze běžně dostupné věci. 

    Ale tento voňavý trik provádějte pouze tehdy, když vaříte nebo pečete. Jinak byste mohli na směs na sporáku snadno zapomenout.

    clanek_10

     

  10. Slaďte své oblečení

    Pokud chcete, aby na Vaše přátele a rodinu atmosféra Vánoc skutečně dýchla, zapojte do výzdoby i sebe a pořiďte si ladící vánoční oblečení! I bez větších nákladů se může celá rodina obléct do vánočních svetrů. Všichni pak budete jednou velkou dekorací Vaší domácnosti.

     

FEXI Vám s výzdobou pomůže

Až budete svou domácnost letos dekorovat, možná Vás napadne, zda interiér nepůsobí příliš kýčovitě. Hoďte to za hlavu. O Vánocích si můžeme dovolit více než obvykle, právě ta špetka extravagance navíc z nich dělá tak krásné a oblíbené svátky. Pokud přesto máte strach, doporučujeme střídmost a vyvarovat se kombinování příliš mnoha barev a vzorů.

Nemůžeme Vám pomoci s kupováním povlaků na polštáře nebo tvořením adventních věnců. Můžeme Vám ale pomoci s výzdobou Vašich oken nebo můžete naším stínicím systémem udělat radost někomu blízkému. V naší nabídce najdete jak veselé vánoční barvy, tak jemnější barevné odstíny, které si zamilujete celoročně.

Protože víme, že jsou Vánoce plné výdajů, naše stínicí systémy nabízí bezkonkurenční poměr kvality a ceny. Udělejte radost sobě nebo blízkým a podívejte se na naši bohatou nabídku jedinečných rolet Den a noc.

clanek_12