Jak často byste měli měnit rolety a žaluzie?

Jak často byste měli vyměňovat rolety? Vlastně tak často, jak se Vám samotným líbí! Každý rok by byl z našeho pohledu ideální. Ale připravili jsme pro Vás poněkud přívětivějšího průvodce v tomto článku. Budeme se zabývat různými faktory, které určují, jak často, a proč možná budete chtít vyměnit rolety nebo žaluzie.

clanek_001

Jak často byste měli vyměňovat rolety a proč?

Celá řada věcí, jako je jejich kvalita, funkčnost a vzhled, která může způsobit, že budete chtít nebo potřebovat vyměnit žaluzie či rolety.

I to, jak roletu čistíte a obsluhujete, může prodloužit její životnost nebo alternativně způsobit předčasné ukončení její životnosti. Svou roli hraje i materiál, ze kterého máte své rolety a žaluzie vyrobené.  Nezapomeňme ani na vliv prostředí, kterému je látka rolety vystavena, nebo množství a složitost součástek, ze kterých je roleta sestavena, a které se tedy mohou pokazit!

Pokud jde o čištění žaluzií, ve skutečnosti můžete prodloužit jejich životnost snížením množství prachu a špíny, které se mohou hromadit a dostat se do provozních mechanismů, což způsobuje problémy. Také pravidelná manipulace s roletou, její vytahování a spouštění, oklepává usazený prach a znamená, že mechanismus ve skutečnosti nemá šanci zatuhnout a zadřít se.

Důležitý je také estetický aspekt věci, a přestože není potřeba měnit roletu, která sama o sobě stále funguje perfektně jen proto, že již nejde s dobou, tak pokud chcete znovu vyzdobit byt, změnit pár věcí nebo prostě máte pocit, že Vaše aktuální roleta je trochu zastaralá, možná Vás napadne ji vyměnit.

Kvalitní rolety Den a noc Vám vydrží klidně 8–10 let, aniž by přišly o svou stínicí funkci. Rozhodnutí k jejich výměně možná přijde s pravidelným vymalováním bytu a se změnou barev, které použijete. Sériově vyráběné rolety ve skutečnosti nemají výdrž po takovou dobu, a tak tyto rolety měníte víceméně co pár let.

S těmito základními informacemi, které Vám pomohly získat přehled, se podíváme na některé z hlavních příčin, důvodů nebo náznaků, že je čas popřemýšlet o výměně Vašich žaluzií nebo rolet.

Obecné funkční a/nebo bezpečnostní problémy, které mohou znamenat výměnu žaluzií

U jakéhokoliv typu rolety se může objevit několik potenciálních funkčních nebo bezpečnostních problémů, což znamená, že buď budete muset problém vyřešit, nebo vyměnit roletu jako celek. Podívejme se na některé z těchto aspektů.

clanek_002

Pokud Vaše žaluzie nejsou bezpečné pro děti, je nezbytná výměna

Všechny nové žaluzie prodávané maloobchodními prodejci musí splňovat příslušné standardy pro bezpečnost dětí. Pokud kupujete žaluzie nebo rolety od renomovaného prodejce jako FEXI, je bezpečnost dětí standardem.

Pokud je však původ Vašich žaluzií poněkud nejasný nebo už jsou trochu zastaralé, nemusí splňovat současný standard bezpečnosti dětí, který byl naposledy aktualizován v roce 2014. Pokud vlastníte žaluzie zakoupené před rokem 2014, znamená to, že byste měli zkontrolovat, zda splňují normu. Pokud ne, vyměňte je za moderní rolety Den a noc. 

Více informací o bezpečnosti dětí si přečtěte v naší poradně.

Poškození může znamenat, že Vaše žaluzie potřebují výměnu

Poškození jednorázovým incidentem nebo kumulativním opotřebením v průběhu času může znamenat, že je čas vyměnit roletu. Obecně lze říct, že existují dva hlavní typy poškození žaluzií a rolet různých typů:

  • Trhání řetízků a třepení šňůr

Většina typů rolet a žaluzií je dodávána s provozními šňůrami (nebo mají šňůry jako jednu ze svých možností) a ovládacími řetízky. Přetržení ovládacích prvků pak stínicí techniku znehybní. Občas se zlomí či zasekne ozubené kolečko.

Opotřebení v průběhu času může způsobit roztřepení šňůr a potenciální zablokování mechanismu, i když některé šňůry lze vyměnit v závislosti na typu žaluzie (a v ideálním případě by to mělo být dříve, než se problém stane akutním), aby se prodloužila životnost Vaší žaluzie.

Například rolety Den a noc mají tak jednoduché ovládání, že je tu jen jeden řetízek. Ten, když se přetrhne, je snadné vyměnit. To takové klasické žaluzie mají kromě řetízku i šňůrky, které drží jednotlivé lamely u sebe, a při jejich přetržení je výměna opravdu složitá.

  • Nevysvětlitelné závady při manipulaci

Všechny typy žaluzií a rolet mají ovládací mechanismus, ale jak přesně to funguje, to se může případ od případu značně lišit. Žaluzie se občas začínají zasekávat, posunou se tak, že jsou „z kopce“, nedají se stáhnout až do krajních pozic, nebo začínají vydávat různé legrační zvuky.

Často to lze nějak opravit a seřídit, ale pokud je problém způsoben opotřebovanou nebo prasklou součástí nebo se jednoduše nemůžete vůbec dostat k jádru problému, bude nutná výměna.

clanek_003

Běžné problémy specifické pro určité typy žaluzií a rolet, které mohou znamenat, že potřebují výměnu

Každý typ stínění má potenciální slabé místo nebo problém, který může mít za následek potřebu opravy nebo výměny. Podívejme se na hlavní viníky!

Třepící se látka v roletách

Obecně jde o problém látkových rolet, ke kterým se řadí i rolety Den a noc, u kterých existuje riziko roztřepení látky. Pokud tkanina nevisí při rolování dokonale rovně, může to způsobit zaseknutí a také roztřepení po stranách.

Pokud zjistíte, že se tkanina u kazety zasekává, nebo i jen dotýká okraje kazety hranou, vystavujete roletu riziku, že látku poškodíte. Je to ale snadno řešitelné – stačí roletu správně vyrovnat a uvidíte okamžité zlepšení. Jestli látka ještě není roztřepená, předejdete tak nutné výměně rolety.

Látka se může také třepit kvůli těsnému přilehnutí ke stěně při zavěšení rolety, což má za následek, že se po určitou dobu tře o zeď, vedle které je. Pokud je roztřepení menší, můžete to často napravit zastřižením roztřepené části ostrými nůžkami.

Jakmile už je ale látka roztřepená, vypadají rolety velmi ošuntěle, což pro většinu z nás znamená, že je víceméně nemožné je dále používat. Obvykle bude nutné sáhnout k jejich výměně.

Ohnuté, zlomené nebo pokřivené lamely v žaluziích

Žaluzie s lamelami mohou skončit tím, že se jedna nebo více lamel v průběhu času ohne nebo jinak deformuje. Většinou kvůli příliš hrubému zacházení. Řekli bychom, že žaluzie ze skutečného dřeva se asi jen tak neohnou, ale jsou to naopak právě ony, které jsou s věkem nejvíce náchylné k deformaci. Zvláště pokud byly vystaveny vlhkosti.

clanek_004

Hliníkové žaluzie mohou také při hrubém zacházení vytvářet promáčkliny a praskliny.

Svislé žaluzie se neotáčí v jedné rovině

Pokud se lamely vertikální žaluzie těsně nezavírají a nesedí, je to obvykle způsobeno chybou ovládacího mechanismu nebo potenciálním poškozením nebo opotřebením v průběhu času. V některých případech můžete namontovat náhradní díl, ale není to vždy možné ani snadné. 

Možná budete chtít nefunkční vertikální žaluzie vyměnit za jednodušší systém, jako třeba za rolety Den a noc.

Styl a estetické důvody, proč Vaše žaluzie mohou vyžadovat výměnu

I když Vaše roleta funguje přesně tak, jak by měla, pokud Vás její „nedbalá elegance“ urazí pokaždé, když vstoupíte do místnosti, nebo pokud její styl křičí „chata na venkově“, když zbytek Vašeho interiéru tvoří prvky v barvách černé a chromové, může to být znamení, abyste se se zastaralými roletami rozloučili.

Změna barevnosti nebo vyblednutí v průběhu času

Žaluzie a rolety jsou v první linii obrany proti slunci. To může způsobit, že se jejich látce časem stane jedna ze dvou věcí; blednutí u tmavších látek nebo žloutnutí/odbarvování u světlejších.

Moderní látky jsou někdy ošetřeny UV ochrannými prostředky, ale stále se může stát, že barva nevydrží natrvalo. A samozřejmě, pokud Vaše žaluzie visí v místnosti, kde někdo hodně kouří, nikotin může způsobit změnu barvy (a časem se také vyvine „cigaretový zápach“, který možná budete moci vyčistit jen omezeně).

To vše často vede k touze vyměnit žaluzie, i když jsou funkčně v pořádku.

Nová okna, staré žaluzie

Mít nová okna často znamená, že v krátkém čase budou následovat nové rolety, protože když jste prošli všemi těmi potížemi a náklady se samotnými novými okny, zdá se být téměř divné nevyměnit i rolety.

I když Vaše rolety vypadají naprosto v pořádku, když jsou stará okna nahrazena novými, všimnete si snadněji každé maličkosti nebo vady. Vše v okolí nových oken najednou vypadá tak trochu zanedbaně.

Navíc – když se mění okna, nejde většinou jen o prostou výměnu za stejný model. Chcete třeba dvojité sklo měnit za trojité, mírně se změní i velikost, a původní rolety najednou neodpovídají svými rozměry.

Žaluzie nesplňují Vaše potřeby

Pokud jste si koupili dům i se žaluziemi nebo pokud začnete využívat nějaký pokoj novým způsobem (jako to udělalo mnoho lidí v akutním stádiu pandemie Covid-19, poté, co najednou zjistili, že potřebují vykouzlit domácí kancelář z jejich domu se dvěma ložnicemi), žaluzie, se kterými jste začínali, se mohou ukázat jako již neodpovídající účelu.

Možná nenabízejí správnou úroveň ovládání světla nebo soukromí, nemají schopnost blokovat nepříjemný průvan z okna nebo obecně jen nejsou pro Vás to pravé; a tak v této situaci bude potřeba je vyměnit. Třeba za univerzální rolety Den a noc.

Rolety Den a noc od FEXI jsou již složené, což ale neznamená, že s nimi nejde dál pracovat. Naopak pokud se něco rozbije, většina rolety jde rozdělat a komponenty pouze na místě vyměnit a nemusíte hned kupovat novou roletu nebo ji posílat na reklamaci či opravu. Nabízíme veškeré náhradní díly k roletám.

Máme zákazníky, kteří si třeba objednají jenom látku namotanou na vodicí tyči a mění si je třeba podle ročního období. Příklad: na jaře a v létě jsou na oknech rolety propustí méně světla. Na podzim a v zimě je už venku světla méně, takže se jednoduše přehodí látka na takovou, která propustí více světla. Nebo prostě chci v zimě červené a v létě zelené – jak je libo. Rolety jako takové měnit nemusíte, jen prostě změníte látku.

clanek_005

Prostě se už nelíbí

Konečně, i pokud jde o kvalitní žaluzie nebo rolety na míru, nejčastějším důvodem pro případnou výměnu je jednoduše to, že se prostě okoukaly. Prostě přišel čas na nějakou změnu. A protože okenní roleta může v místnosti tvořit významný designový prvek, může to být docela jednoduchý a poměrně levný způsob, jak obnovit a aktualizovat interiér, i když neuděláte nic jiného.

Pokud se Vám Vaše roleta už nelíbí nebo máte pocit, že se nehodí k Vašemu stylu, neexistuje téměř žádný způsob, jak to obejít – vyměňte ji!

Nemůžete se rozhodnout?

Pokud si nejste jisti, zda Vaše roleta potřebuje vyměnit, nebo zda je možné udělat něco pro její opravu nebo oživení, kontaktujte náš zákaznický servis. Přesvědčíme Vás, že se nesnažíme jen prodat naše rolety Den a noc jako nejlepší řešení, ale že Vám opravdu umíme pomoci i jinak.