Interiér ve stylu Art Deco

Luxus, okázalost, extravagance a elegance. Tak lze snadno definovat Art Deco, které se v poslední době stalo velmi rozšířené a oblíbené. Jedná se o designový styl, jenž zažil největší rozkvět ve 20. a 30. letech. Jednoduchost a minimalismus jsou pro něj naprosté tabu. Hlavními klíčovými prvky jsou naopak bohatství a sofistikovanost. Jak si zařídit okouzlující Art Deco interiér a hodí se do takového prostředí i námi nabízené rolety Fexi

Znáte film Velký Gatsby? Tak právě v něm hraje Art Deco interiér hlavní roli. Vytvořit si takový prostor přitom není nic tak složitého. Stačí vědět, jaké jsou charakteristické prvky tohoto stylu a těch se držet. 

clanek_001

Charakteristické prvky pro Art Deco

Co je pro Art Deco nejvíce charakteristické?

 

  • bohaté a syté barvy
  • geometrické vzory
  • zrcadlové povrchy
  • luxusní materiály
  • bohaté zdobení

 

 

Styl Art Deco u Vás doma

Umělecký styl Art Deco, který vychází z pozdní secese, se v poslední době stal mezi interiérovými designéry velmi oblíbený. Vznikl již po první světové válce v poválečné Evropě a Americe jakožto atraktivní styl pro začátek nové éry. Vyznačuje se především svou ornamentální sofistikovaností, elegancí, a zejména také extrémní lesklostí povrchů. Jak si tento styl můžete pustit k sobě domů?

 

 

clanek_002

Barvy Art Deco

V Art Deco stylu se objevují barvy jako například černá a šedozelená, ale také červená či bílá a máslová. Velmi často jsou tyto barvy použity s jemným černým vzorováním. V případě okázalejších interiérů se však nemusíte bát ani akcentů zlata a chromu. Ty by ovšem vždy měly být kombinovány s bledě modrou či šedou.

Jaké jsou nejvhodnější barvy pro Art Deco styl bydlení? 

 

  • černá
  • vínová
  • tyrkysová
  • antracitová
  • starorůžová
  • okrově žlutá
  • tmavě fialová
  • safírově modrá
  • smaragdově zelená 

 

Co se týče kombinace jednotlivých barev, tak to můžete zkusit jako profíci. Pořiďte si barevné vzorky a laďte k sobě nejen barvy, ale také nejrůznější textury (vzorky látek, povrchů, různé materiály). Budete zřejmě překvapeni, jak snadno se Vám budou vhodné kombinace hledat. A jaké konkrétní odstíny spolu kombinovat? Je to velmi jednoduché. Vezměte si k ruce pomocníka v podobě barevného spektra a pracujte s ním. Barvy, které spolu spojíte rovnoramenným trojúhelníkem, vždy vytvoří skvělou barevnou kombinaci, která bude harmonická a nadčasová. Naopak ty barvy, jež leží přímo naproti sobě, dokáží vytvořit příjemné kontrasty. Jistotou jsou rovněž barvy ležící vždy vedle sebe. Jsou to v podstatě různé odstíny jedné barvy, takže k sobě ladit zkrátka musí.

Chybu nemůžete udělat ani tehdy, pokud vše postavíte na jedné výraznější barvě. K pestřejší barvě, například k tmavě zelené, pak zvolte jako doplňkovou neutrální barvu, bílou nebo dřevodekor. Nakonec tomu všemu můžete dodat pomyslnou třešničku zlatými nebo kovovými odlesky na doplňcích.

clanek_003

Nábytek Art Deco

Nábytek Art Deco by měl být spíše designově minimalističtější. Určitě zde ale najdete i ornamentálně zdobený nábytek, zejména pak komody a postele. Jestliže však nemáte interiér svého domova již předem zařízený v čistě starožitném duchu, je lepší vybírat Art Deco nábytek, ze kterého čiší moderní elegance, styl a pohodlí.

Dřevěný nábytek v Art Deco stylu mívá vysoce lakovanou povrchovou úpravu v černé barvě, jež je často doplněna o chromované zdobení. Velmi oblíbené jsou i pohovky a křesla čalouněná bílou a vysoce leštěnou kůží s lakovanými dřevěnými rámy

Pro nábytek Art Deco jsou obecně typické exotické dřeviny (brazilský palisandr, eben, amazonský javor a dýha). Pro čalounění je zase charakteristická jemná telecí kůže a různé úpravy veluru.

Podlahy Art Deco

Styl pozdní secese, kterým právě Art Deco je, si žádá hlavně mramor. Mramorové podlahy v černé i bílé barvě jsou pro tento styl nejtypičtější. Stejně tak jsou velmi žádané vzorované podlahy, které by měly být tvořeny čtverci či obdélníky. Volit můžete mezi klasickým řazením šachovnicové mřížky nebo takzvaným taškovým skládáním. 

Mezi koberci dominuje hnědá a černá barva kombinovaná s holubí šedí. Pro kobercové vzory jsou pak používány motivy různě kroucených hadích těl, ročních období nebo dokonce i geometricky pojaté motivy květin.

Doplňky Art Deco

Doplňky jsou v Art Deco stylu tím vůbec nejdůležitějším prvkem. Příznačnou dekorací jsou například zrcadla s rámy z niklu, chromu a stříbra. Výjimkou nejsou ani zrcadlové rámy s bohatě zdobenými motivy jelenů, pávů či růží. Interiér v Art Deco stylu doplňte také o bronzové sochy s perlovým zdobením

Do pracovny je prakticky nutností pořídit psací sady s ozdobnými stojany na pero a pořadníky na složky a papír. Kliky u dveří laďte ke zpracování tepaných svícnů z niklu, chromu a stříbra. 

clanek_004

Materiály typické pro Art Deco  

Do Art Deco interiéru vybírejte výhradně luxusní a výrazné materiály. Kromě výše zmiňovaného mramoru, exotického dřeva a jemné telecí kůže se sem hodí také:

 

  • samet a satén
  • perleťové povrchy
  • zrcadlové povrchy
  • chromované povrchy
  • kůže a kožešiny
  • zlaté detaily 

 

Osvětlení Art Deco

Jestliže se bavíme o osvětlení v Art Deco interiéru, máme tím na mysli zejména stropní svítidla, stojací lampy, stolní lampy i malé nástěnné lucerničky. To vše by opět mělo být ve velmi jednoduchých liniích. V oblasti svítidel se pak rozhodně nevyhýbejte materiálům jako je například bronz, který zpravidla rámuje mozaikovitou vitráž stínítka daného osvětlení s motivy geometrických květin. 

clanek_005

Art Deco interiérové zastínění

Je-li řeč o světle a osvětlení, určitě nesmíme vynechat ani rolety Den a noc Fexi, které jsou vhodné do všech interiérů, tedy i do toho v Art Deco stylu. Rolety Den a noc jsou velmi oblíbeným a praktickým řešením, které jednoduše dokáže posunout každý interiér zase o kus dál v jeho kráse. Snadným způsobem můžete pomocí rolet plynule regulovat stínění přes den a zajistit dostatečné soukromí v noci

Rolety Den a noc fungují na principu překrývání průhledné a neprůhledné tkaniny. Látka je na roletách vždy dvojitá, proto můžete rolety kdykoliv zatáhnout tak, aby fungovaly stejně jako klasické plné látkové rolety. Můžete snadno využít střídání průhledného a neprůhledného pruhu nebo si roletu namotáte celou do kazety. Kromě funkce stínicí plní navíc rolety také funkci designovou. A to především z toho důvodu, že Vám rolety Den a noc Fexi nabízíme v mnoha různých barvách a odstínech, takže si ty pravé pro svůj domov najde skutečně každý. 

Jak čistit rolety Fexi?

Plánujete si pořídit rolety Fexi do svého Art Deco interiéru? Jistě Vás zajímá, jak náročná je jejich údržba. Nebojte, není to žádná věda.

  • Rolety čistěte na okně –  pro čištění není třeba rolety z okna sundávat. Při výraznějším čištění však samozřejmě můžete roletu bez obav demontovat.
  • Suchý nebo vlhký hadřík –  rolety Den a noc vyčistíte skutečně snadno. Na menší fleky Vám bohatě postačí i suchý hadřík. Jestliže ovšem bude znečištění větší, klidně použijte vlhký hadřík. Vyčištěné místo poté pouze nechte důkladně proschnout.
  • Čisticí prostředek –  v případě potřeby se nebojte použít jemný čisticí prostředek, který nezmění barevnost rolety. Než se však do čištění pustíte, nejprve otestujte daný čisticí prostředek na malém kousku látky, který není vidět.
  • Vysavač –  k čištění rolet můžete použít i vysavač, který snížíte na nejnižší výkon.
  • Neprat ani nežehlit –  rolety doporučujeme neprat v běžné pračce. V případě potřeby můžete zanést rolety do profesionální čistírny, kde si s nimi hravě poradí. 
  • Doporučení k čištění –  je roleta po čištění mokrá? Rolujte ji, až bude zcela suchá. Pro čištění rolet je proto nejlepší vybrat si pěkné slunečné počasí. Za prvé tak snáze vidíte všechny nečistoty a také Vám roleta po čištění mnohem lépe vyschne.