Hygge - severské umění relaxace

Hygge je pojem, který jednoduše vyjadřuje pohodový přístup k životu spjatý s pohodlným bydlením a uměním najít si něco krásného v každém okamžiku. Hygge zkrátka zahrnuje vše, co se týká příjemných pocitů a chvilek. Jak si můžete pravou hygge atmosféru snadno a jednoduše vykouzlit i u sebe doma?

clanek_001

Slovo hygge by se dalo volně přeložit jako štěstí, pohoda, klid a krásné okamžiky. Je to v podstatě umění, jak udělat svůj život šťastným. Jak si takový šťastný život zařídit u sebe doma? I když na to, abyste žili spokojený život, přesný návod není, ale na to, jak si můžete hygge atmosféru vykouzlit i u sebe doma několik tipů existuje. 

Hygge styl: Pohoda, kterou si zamilujete

Životní styl hygge je trend, který má kořeny až ve Skandinávii. Dnes je však úzce spjato především s dánskou životní kulturou, neboť právě v Dánsku se intenzivně žije ve stylu hygge. To je možná také důvod, proč se právě Dánové řadí mezi nejšťastnější obyvatele naší planety.

Za severským slovem hygge (vyslovuje se: „hú-ga“) se skrývá podmanivá esence hřejivosti, útulnosti, uvolněnosti, ležérnosti a spokojenosti. Hygge maximálně dotváří příjemné prostředí domova, které je často zařízeno ve striktně minimalistickém stylu. Když tedy někdo hovoří o hygge stylu, má na mysli především pocit útulnosti, důvěrnosti, bezpečí a tepla

Hygge je však více než jen pouhý trend současné doby. Je to spíše způsob života, který jde ruku v ruce s pocitem štěstí během všedních dnů. Největším specifikem tohoto životního stylu je pozitivní nálada a pohoda. Ten, kdo žije hygge, si umí užívat života a umí si vychutnat všechny jednotlivé okamžiky i zážitky, ať už jde o velké věci nebo o pouhé detaily.

Hygge v podstatě zahrnuje vše, co se týká příjemných pocitů. Může to být odpolední šálek horké a voňavé kávy, příjemný večer s přáteli, dechberoucí okamžiky na vysněné dovolené nebo jedinečné chvilky, kdy se na chvíli ponoříte sami do sebe, a prostě si jen tak užíváte života. 

K hygge stylu patří třeba i oblíbené filmy, útulná atmosféra v pohodlném domácím oblečení nebo například bytové dekorace, které v nás vzbuzují příjemné pocity. Zkrátka vše, co v nás vyvolává pocit skutečného štěstí, lze nazvat hygge.

clanek_002

Hygge styl u Vás doma

K tomu, abyste si doma vytvořili pravou atmosféru hygge, toho příliš nepotřebujete. 

K navození domáckého pocitu pohody postačí i jen několik málo věcí. Mezi nimi by však rozhodně neměly chybět například svíčky, které svým jasným světlem zútulní každý prostor. Dále se pak o příjemný pocit jednoduše postarají také heboučké deky a přehozy.

Hygge je absolutním trendem i v oblasti dekorací a bytového designu. Což rozhodně není žádným překvapením. Bydlení je v Dánsku nedílnou a velmi důležitou součástí životního stylu.

K útulné atmosféře přispívá především nostalgicky působící styl, jako je především ten klasický venkovský. Pro tuto kulturu bydlení je charakteristická spousta světlého dřeva, nepřímé osvětlení a jemné přírodní barvy.

Jednotlivé kusy nábytku ve venkovském stylu nebo dekorační předměty působí po boku moderního zařízení obzvlášť útulně. Díky tomu může tento idylický styl, který je úzce propojen s blahodárnou přírodou, přetvořit i dříve chladně působící bytové prostory či venkovská stavení na skutečnou oázu klidu a štěstí.

clanek_003

Rolety Fexi do hygge interiéru

Jestliže jste se i Vy rozhodli, že u sebe doma chcete žít v harmonii, poklidu a s pocitem štěstí, bez ideální světelné atmosféry to půjde jen stěží. Trápí Vás doma ostré sluneční paprsky, světlo z pouličních lamp během noci či nežádoucí pohledy zvědavých sousedů? Vsaďte na rolety Fexi

Rolety Den a noc Fexi představují minimalistickou a elegantní variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit, během chvilky se zároveň dá prakticky zcela zatemnit a vytváří v interiéru dostatek soukromí, pokud okna Vašeho bytu či domu směřují do rušné ulice. 

Rolety Fexi se velice snadno ovládají, jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a díky pestré škále barev a odstínů se skvěle hodí do každého interiéru. 

Co se týče průhlednosti látek rolet Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte Blackout rolety. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

clanek_004

Barva rolet z hlediska funkčnosti

Je-li řeč o šťastném domovu, je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých odstínů a barev, které mohou naše pocity ovlivnit daleko více, než by se na první pohled mohlo zdát. Špatně zvolená kombinace barev v interiéru může být nejen nevkusná, ale také může negativně ovlivňovat naši psychiku. Jakou tedy zvolit barvu rolet, abyste se u sebe doma cítili skutečně dobře? 

Kam se hodí světlejší rolety?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla. Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Kam se hodí tmavší rolety? 

Naopak tmavé látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Tmavší rolety jsou tak vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_005

Barva rolet z hlediska estetiky

Kromě funkčnosti je třeba se při výběru nových rolet zaměřit také na design. Jak tedy ideálně zkombinovat barvu rolet s barvou interiéru? Měly by být rolety tmavší, nebo naopak světlejší oproti stěnám v místnostech? 

Nejde říct, zda by rolety měly být striktně světlejší či tmavší. To záleží na mnoha faktorech. V případě, že máte například bílý minimalistický interiér, je vhodné vsadit na bílé nevýrazné rolety. Je-li Váš dům zařízený v elegantním černém designu s pár béžovými prvky, klidně můžete dát přednost béžovým roletám, které do interiéru skvěle zapadnou, a zároveň ho příjemně prosvětlí. 

Pro výběr vhodné barvy a odstínu rolet tedy neexistuje přesný manuál. Vždy záleží především na Vašem osobním vkusu a preferencích. Lze se samozřejmě řídit několika tipy. 

Rolety do světlých místností 

Jestliže hledáte vhodné rolety do světlejších místností, záleží na tom, zda je místnost vybavena spíše v minimalistickém stylu, nebo jste naopak dali přednost barevnějšímu interiéru. 

 

  • Neutrální rolety do světlých minimalistických interiérů

    Hledáte-li rolety vhodné do světlých minimalistických interiérů, ideální je pořízení rolet ve stejném odstínu, jako jsou stěny, nábytek či dekorace. Nejlepší je tedy zvolit takový odstín, který nebude z interiéru nepříjemně vystupovat, ale naopak s ním přirozeně splyne. 

    Pokud totiž toužíte po minimalistickém designu, měli byste sázet především na jednoduchost a čistou linii. Máte-li svůj minimalistický interiér zařízený v béžových odstínech, vsaďte na béžové rolety, máte-li ho zařízený například v bílé, volte bílé rolety. Zbytečně se tedy nesnažte s odstíny rolet experimentovat. 

 

  • Pestřejší rolety do světlých interiérů

    Jestliže naopak žijete ve světlém interiéru s mnoha barevnými doplňky, rozhodně se nemusíte bát sáhnout ani po barevnějších roletách. Pokud tedy například tvoří Váš domov především bílá barva a pouze několik dekorací je v růžovém či lahvově zeleném odstínu, rozhodně stojí za to zkusit sáhnout po růžových či zelených roletách. 

Rolety do tmavších místností

 

  • Tmavé rolety do tmavších místností

    Zařídili jste si interiér svého domu do tmavších tónů? Nebojte se i rolety pořídit v tmavých barvách. Takové rolety s interiérem krásně splynou a zároveň v něm budou působit originálně, a přesto nadčasově. 

 

  • Světlé rolety do tmavých místností

    Hodně tmavé rolety naopak nejsou ideálním řešením pro hodně tmavé interiéry. Takovéto místnosti by totiž mohly působit až příliš ponuře a temně. Přednost tedy dejte spíše světlejším roletám buď v barvě, ve které je zařízená velká část interiéru, nebo v odstínu značné části doplňků. Za univerzální rolety do tmavých místností lze považovat ty v odstínu béžové či šedé

clanek_006

Vzorky zdarma pro lepší představu

V případě, že si náhodou nebudete jisti, jaké rolety Den a noc Fexi si pořídit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí domova. 

Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v interiéru působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě proto Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte daleko lépe