Historie stínící techniky

Myslíte, že je stínící technika výdobytkem moderní doby? Ale kdeže! Člověk se snažil před slunečními paprsky chránit už odpradávna. Pojďte se s námi podívat na dlouhou cestu, kterou stínění ušlo, aby vypadalo tak jako dnes.

historie stínící techniky

Všechno to začalo závěsy

Stínící technika je stará tisíce let. Už lidé v neolitu si vchody do jeskyní zakrývali zvířecími kůžemi. První zmínky o stínění však pochází až ze 4. tisíciletí před naším letopočtem ze starého Egypta. Egypťané velmi dbali na vkus a moderno. Své obydlí a paláce proto vybavili tkanými textiliemi, které zdobili různými ornamenty. Umisťovali je na okna, do průchodů i mezi sloupy.

Řecko modernizovalo

S novými, neotřelými a moderními nápady přišli Řekové. Tato civilizace dala světu tzv. pelmenty. Jedná se o ozdobu vyrobenou z látky, která spojovala svislé postranní závěsy. Vzory závěsů byly jednoduché a spodní lem měl pravoúhlý tvar. Řekové měli smysl pro detail, a proto barvy a dekory jejich závěsů ladily jak k interiéru, tak k oblečení majitele příbytku. Římané pak závěsům dodali třepení, střapce a květinové vzory.

Od románského období po secesi

V průběhu období získala stínící technika nové vlastnosti. Už nesloužila pouze k ochraně proti slunečním paprskům, ale chránila také soukromí svého majitele. V různých obdobích, která se ve světě vystřídala, hrály prim jiné typy a designy stínění. Často se však jen mírně vylepšovaly již stávající materiály. Nová funkční řešení se objevují spíše až v moderním období.

Zajímá vás tedy, co používali například v románském období? Tehdy už byla vynalezena první funkční garnýž. V gotickém období se závěsy zdobila nejen okna, ale dokonce i stěny a v renesanci se používaly již zmíněné řecké pelmenty. Baroko bylo obdobím velkoleposti, podle čehož vypadalo také stínění, které bylo velmi ozdobné a okázalé. V rokoku se používaly hravé květinové vzory a bohaté řasení a secese se zaměřila na bohaté zdobení závěsů bižuterií.

Francouzské žaluzie

Historie stínící techniky pokračovala markýzami a okenicemi, které se používaly převážně v noci. V roce 1812 je však doplnila novinka jménem žaluzie, která se stala velmi populární. Slovo žaluzie pochází z francouzského jalousie, což znamená žárlivost. Používalo se pro mříže, které byly připevněny na oknech orientálních harémů. Žaluzie byly nově otočné. Spojení žaluzií šňůrkami a páskami se však začalo používat až v Německu. Od té doby se jejich výroba příliš nezměnila.

Rolety ze zámoří

A teď už pojďme k úžasným roletám! Vznikly přibližně ve stejné době jako žaluzie, ale daleko za mořem v USA. Byly tak žádaným zbožím, že firmy ve Spojených státech amerických nestíhaly vyrábět a rolety se rozšířily i do Evropy. První továrna na našem území vznikla v roce 1889 a vyráběly se zde rolety exteriérové i interiérové. Vývoj rolet byl bohužel na chvíli zastaven po roce 1948 s nástupem komunismu. V 90. letech 20. století se však vrátily a dnes vám tak můžeme nabídnout kvalitní rolety Den a noc v nejmodernějším designu, barvách a hlavně plně funkční.