Domácnost v barvách podzimu

Podzim již pomalu klepe na dveře, a tak nastává nejvyšší čas připravit na toto roční období i svůj domov. Na jaké barvy a dekorace se vyplatí vsadit, jaké chutě jsou pro podzim typické a jak Vám s podzimní výzdobou mohou pomoci rolety Fexi

Možností, jak můžete interiér Vašeho domova připravit na nadcházející podzim, existuje skutečně mnoho. Začít můžete například jednoduchými doplňky ve vhodně zvolených barvách. Atmosféru podzimu pak můžete ještě více umocnit lahodnými podzimními pokrmy.

clanek_001

Interiér v barvách podzimu

Tu nejlepší barevnou inspiraci pro podzimní období je ideální čerpat přímo z přírody, která nám na podzim přináší skutečně jedinečnou podívanou. Škála podzimních barev je totiž velice pestrá. Můžete například začít u barev spadaného listí, kam se řadí především medově žlutá, hnědá, tmavě oranžová nebo granátově červená. Tyto barvy pak můžete vnést do interiéru svého domova na polštářcích, nábytku nebo vzorovaných koberečcích.

Kombinace barev v interiéru 

Při výběru vhodných barev do interiéru je třeba myslet především na kombinaci jednotlivých odstínů, aby výsledný dojem z celého interiéru byl co možná nejlepší a nepůsobil lacině či kýčovitě. 

Existuje pro to velmi jednoduchý způsob, jak ve svém domě můžete snadno vytvořit vyváženou kombinaci barev, ze které budete nadšeni. Jedná se o pravidlo 60-30-10

Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

clanek_002

Typické podzimní dekorace

Trochu podzimu si můžete do interiéru svého domova pustit i pomocí dekorací a doplňků. Nejsnadnější cestou, jak toho můžete docílit, jsou samozřejmě doplňky v podzimním duchu. Jelikož nám toto roční období nabízí nepřeberné množství nejrůznějších přírodnin, byl by skutečný hřích je nikterak nevyužít. Z plodů a větví lze například vytvořit krásné ozdobné mísy, věnce nebo dekorativní svícny a vázy plněné jeřabinami. Na stůl se pak skvěle hodí sušené květiny.

Pokud jsou součástí Vaší domácnosti děti, rozhodně nesmíme opomenout ani proslulá zvířátka z kaštanů, která nejen, že skvěle vypadají, ale zároveň Vaše dítko zabaví na jedno celé podzimní odpoledne. 

Podzimní náladu u Vás doma pomohou vyčarovat i vonné svíčky, vonné tyčinky, světelné řetězy, lucerny, pletené deky a chlupaté přehozy

clanek_003

Chutě plné podzimu

Kromě estetiky je dobré myslet i na prožitek. Jedinečnou podzimní atmosféru mohou ještě více umocnit nejrůznější podzimní pokrmy. Lahodné krémové polévky, horké čaje a delikátní štrůdl k podzimu zkrátka neodmyslitelně patří. 

Velmi oblíbená je na podzim také vůně skořice, která lehce evokuje nadcházející zimu. Jestliže však není decentně výrazná skořicová chuť pro Vás to pravé, můžete vsadit na vonnou svíčku, která Váš domov nádherně provoní podzimními tóny

clanek_004

Rolety Fexi v podzimních barvách

Pokud si během nadcházejícího období plánujete pořídit nové rolety Fexi, tak i ty Vám nabízíme v podzimních odstínech. Stačí si pouze vybrat. 

Rolety Den a noc Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit, a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru. Konkrétně si tedy můžete objednat rolety v odstínu karamel, červené jablko, kaštan či v jakémkoli univerzálním hnědém, šedém nebo béžovém odstínu

 

Kam se hodí světlejší rolety? 

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety či žaluzie hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Kam se hodí tmavší rolety? 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. A právě díky tomu jsou tmavé rolety a žaluzie vhodné do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. 

clanek_005

Jak sladit rolety s barvou interiéru?

Pří výběru nových rolet Fexi vždy myslete také na to, že by měly s interiérem Vašeho domu perfektně ladit a neměly by na sebe upoutávat zbytečně příliš pozornosti. Rozhodně by se z nich pak neměla stát dominanta celé místnosti.

Neutrální rolety pro pestrý interiér

Jestliže ve svém domě čas od času obměňujete dekorace nebo přizpůsobujete výzdobu jednotlivým událostem v roce, lze za tu nejjednodušší variantu považovat pořízení neutrálního zastínění

V tom případě si pak nebudete muset lámat hlavu s tím, že by Vaše zelené rolety neladily s červenou vánoční výzdobou. Pokud si pořídíte například bílé, béžové či šedé žaluzie, je následně úplně jedno, jakou barvu nábytku či dekorací zvolíte. Rolety už vždy budou s Vaším interiérem perfektně ladit.

Pestré rolety pro neutrální interiér

Vsadit můžete také na opačnou možnost. Pokud naopak víte, že ve Vašem domě nikdy nebudou dominovat pestřejší barvy nábytku ani dekorací a že vždy budete svůj dům ladit spíše do neutrálních odstínů, můžete zvolit nápadnější a pestřejší zastínění, které interiér příjemně osvěží.

Následně si pak můžete pohrát s detaily a design interiéru povýšit na vyšší level. Pokud ve Vašem domě vévodí především neutrální barvy, pouze občas se někde vyskytnou například zelené dekorace, můžete zkusit vsadit na zelenkavé rolety a uvidíte, jak skvěle to ve výsledku bude působit. 

Jednoduchá a čistá linie 

Rozhodně se však nevylučuje ani varianta, že budete do neutrálních tónů ladit celý dům včetně rolet

Jestliže toužíte zachovat ve svém domě čistou, elegantní a jednoduchou linii, můžete vsadit nevýrazné doplňky i rolety. Takový design nikdy nevyjde z módy, nikdy se Vám neokouká, a pokud v budoucnu zatoužíte po změně, není nic jednoduššího, než si barevné dekorace či rolety dokoupit. 

clanek_006

Nechte si zdarma zaslat vzorky rolet nebo nás kontaktujte

V případě, že si nejste jisti, jaké konkrétní rolety Den a noc si pořídit, my ve Fexi Vám nabízíme možnost nechat si zdarma zaslat až 8 vzorků, a vybrat si tak ten pravý odstín přímo u Vás doma. Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v dané místnosti působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě z toho důvodu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte mnohem lépe

Zároveň nás také můžete kontaktovat a poradit se s naším personálem, který je tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ať už si tedy během výběru, objednávky či montáže nebudete s čímkoliv vědět rady, neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro Vás.