Boho styl v interiéru

Boho styl představuje jistý životní styl, jenž mají rádi všichni, kteří nechtějí žít svázáni v pravidlech, milují svobodu, hravost a pestrost. Boho styl je zkrátka vhodný pro všechny, kteří nejsou zastánci minimalistického interiéru, ale naopak dávají přednost uvolněnosti a originalitě. Jak takový boho interiér vykouzlit i u Vás doma a jak Vám v tom mohou pomoci námi nabízené rolety Den a noc od Fexi

clanek_001

Boho styl 

Boho neboli bohémský styl je jakýmsi opakem minimalistického stylu. Je hravý, originální a najdete v něm mnoho barev, textur, a naopak minimum pravidel. Boho styl je zkrátka tak osobitý, že ho nelze ani nijak konkrétněji definovat. Co se týče předmětů, tak tento bohémský styl skvěle charakterizují pestré a živé barvy, třásně, výrazné prvky a ornamenty.

Samotné slovo bohemian se objevilo již v 18. století, kde se používalo k označení lidí, kteří jistým způsobem vybočovali z davu nebo nechtěli být otroky jasně daných pravidel.  

Boho styl v sobě zkrátka zahrnuje vše, co je uvolněné, barevné, nedbalé a je určen pro všechny, kteří se chtějí vymanit ze světa plného stereotypů. Tento styl Vás totiž žádnými pravidly rozhodně svazovat nebude. 

Boho styl v interiéru

Jestliže se tedy boho styl zalíbil i Vám a chcete si v tomto duchu zařídit interiér svého domova, neexistuje pro to žádné jasně dané pravidlo. Za jediné pravidlo lze považovat to, že v místnosti ve stylu boho nenajdete prázdné místo, neboť vše je zaplněno, polštářky, obrazy či jakýmikoliv jinými dekoracemi

Pokud se tedy i Vám tento způsob života líbí, nemusíte hned proměňovat interiér celého domova, neboť můžete pouze do již zařízeného prostoru pomocí několika prvků vdechnout pomyslnou boho atmosféru

K zařizování bytu v boho stylu navíc musíte mít tu správně hravou náladu a trpělivost. Nejde totiž o to, abyste zajeli do nákupního centra a najednou koupili vše, co je pro boho styl typické. Správné stylizování interiéru do boho stylu lze nazvat jako jakousi sběratelskou činnost. Jednotlivé předměty by pro Vás měly mít určitou hodnotu a měly by mít nějaký význam.

Pokud ovšem hledáte inspiraci na konkrétní doplňky do boho interiéru, myslete na to, že pro tento styl je typické vše, co zavání originalitou, uvolněností neuhlazeností a kombinací netradičních prvků. Skvělé jsou proto veškeré polštáře, přehozy, deky, lapače snů, sošky, koberce s orientálními vzory či třásněmi, obrazy s ornamenty, a především také rostliny. Ani na ty bychom v boho interiéru neměli rozhodně zapomínat. 

clanek_002

Jak pracovat s barvami a textiliemi v boho interiéru?

A i když je boho styl založen na jakémsi lehkém chaosu, je třeba stále myslet na kombinaci jednotlivých barev a textur, které mohou pocity z daného interiéru ovlivnit mnohem více, než si možná myslíte. I když je tedy v boho interiéru povoleno vytvářet neobvyklé barevné kombinace, dejte si pozor, aby se Váš domov neproměnil v místo plné nevkusu a kýče. 

Což rozhodně neznamená, že v boho interiéru nesmíte kombinovat různé barvy, právě naopak. Nebojte se klidně vsadit i na 3 barvy najednou. Pouze je zapotřebí vybrat vhodné odstíny a kombinovat je v dobrém poměru

Špatně zvolená kombinace barev v interiéru může být nejen nevkusná, ale také může negativně ovlivňovat naši psychiku. Existuje však jednoduchý způsob, jak ve svém domě lze snadno vytvořit vyváženou paletu barev. Jedná se o pravidlo 60-30-10. Zjednodušeně by se dalo říct, že šedesát procent místnosti by měla tvořit dominantní barva, třicet procent sekundární barva nebo textura a posledních deset procent by mělo být pouze akcentem. Zkrátka vybrané barvy bychom měli kombinovat v poměru 6:3:1.

Největší podíl v místnosti by měla mít barva tvořící jakési „hlavní pozadí”. Je tedy vhodné aplikovat ji na větší plochy, jako jsou například stěny, koberce, pohovka nebo velké kusy nábytku.

Sekundární barvě bychom měli věnovat zhruba poloviční množství prostoru než již zmiňované barvě hlavní. Vhodné je zvolit takový odstín, který dominantní barvu podpoří, ale zároveň sám vynikne. Použít ho můžeme například na závěsy, jednotlivé kusy menšího nábytku nebo židle.

Poslední barvu použijeme v nejmenším množství jako hravý akcent, který místnosti dodá jedinečný a originální šmrnc. Tato barva by se měla ideálně objevit na detailech, jako jsou polštáře, umělecké předměty či drobné dekorace.

Jak kombinovat jednotlivé barvy?

Jednotlivé barvy, které se rozhodnete kombinovat, vybírejte vždy podle vlastní preference, avšak s citem. Jelikož vybíráte barvy, ve kterých budete žít především Vy sami, nenechte se příliš ovlivnit svým okolím, ale dejte na vlastní pocity.

Nejjednodušší metodou výběru je jednoduché barevné schéma založené na takzvaném kole barev, což je užitečný nástroj pro míchání nejrůznějších odstínů barev. Zvolit můžete buď barvy, které leží naproti sobě (kombinace teplého a studeného odstínu), nebo tři barvy ležící vedle sebe (například modrozelenou, zelenou a žlutozelenou).

clanek_003

Proč jsou rolety Den a noc od Fexi pro boho interiér ideální?

A jestliže jste se tedy i Vy rozhodli, že interiér svého domu zařídit právě v boho stylu, námi nabízené rolety Fexi Vám v tom mohou skvěle pomoci. 

Rolety Den a noc od Fexi představují nadčasovou variantu zastínění, která do interiéru propouští požadované množství denního světla, příjemně reguluje ostrý sluneční svit a zároveň se během chvilky dá prakticky zcela zatemnit. Velice snadno se ovládá, je vyrobena z prvotřídních materiálů a díky skutečně pestré škále nabízených barev se skvěle hodí do každého interiéru. A to právě i do toho v boho stylu. 

Jakou barvu rolet vybrat?

Jestliže již víte, že právě rolety Fexi budou těmi pravými, které budou ve Vašem domě regulovat přicházející světlo, pojďme se společně podívat na to, jakou z pohledu funkčnosti ideálně zvolit barvu, abyste byli s našimi roletami co možná nejvíce spokojeni. 

Výběr vhodné barvy rolet se odvíjí hned od několika faktorů, které se Vám pokusíme postupně přiblížit.

Co se týče průhlednosti látek Fexi, tak obecně platí, že čím tmavší tkaninu zvolíte, tím většího zastínění dosáhnete. Všechny látky rolet Den a noc Fexi ovšem částečně propouští světlo a nejsou 100% zatemňující. Většího zastínění můžete jednoduše dosáhnout pořízením tmavšího odstínu a vyšší gramáží. Největší míry zastínění dosáhnete tehdy, pokud si pořídíte zatemňovací rolety Den a noc z řady Blackout. Ty poskytnou Vašemu domovu co možná největší zatemnění. 

Jakou látku rolet zvolit do konkrétních místností?

Podle toho, jak daná látka a materiál propouští světlo, se hodí do určitých místností. Aby tedy mohly rolety dotvořit atmosféru daných pokojů co možná nejlépe, je třeba se na výběr konkrétních látek zaměřit opravdu důkladně. Jaká látka se proto hodí do kuchyně, a která je naopak vhodná do ložnice či dětského pokoje? 

Kam se hodí rolety se světlejšími látkami?

Čím světlejší látka je, tím více světla propouští. Díky těmto vlastnostem se světlejší rolety hodí především do těch místností, které nechceme úplně zatemnit, ale pouze v nich chceme příjemně regulovat míru příchozího světla

Světlejší látky jsou proto ideální například do kuchyní či obývacích pokojů, kde není úplné zatemnění žádané. 

Není ovšem vyloučeno, že zatemňující látka nemůže být světlá. V naší blackout řadě najdete například krémové či šedé látky, které dokáží místnost také značně zatemnit. Takové látky mají většinou vyšší gramáž a jsou uvnitř neprůhledného pruhu doplněny o ještě jednu látku navíc, která představuje další překážku pro průchod světla. 

Kam se hodí rolety s tmavšími látkami? 

Naopak tmavší látky se hodí především do místností, které chceme co nejvíce zatemnit. Jak už bylo výše zmíněno, tyto látky nemají schopnost zatemnit místnost na 100 %, ale míra jejich zastínění je opravdu velmi přijatelná. Je totiž dobré si uvědomit, že se ještě stále jedná o rolety, které jsou přidělány na okně, 100% míru zatemnění tedy ani nelze očekávat. 

A právě díky svým nadmíru uspokojivým zatemňovacím schopnostem jsou blackout rolety Den a noc vhodné především do pokojů, kde spíme – tedy do ložnic, dětských pokojů a pokojů pro hosty. Takové rolety mohou během dne sloužit k příjemnému zastínění a večer, kdy se chystáme spát, je můžeme snadno zatemnit. clanek_004

Kontaktujte nás a nechte si zaslat až 8 vzorků zdarma

A pokud si stále nejste jisti, jakou barvu rolet Fexi do Vašeho boho interiéru zvolit, nechte si zaslat až 8 vzorků zcela zdarma, a vyberte si tak ten pravý odstín přímo z pohodlí svého domova. Správně odhadnout, jak budou rolety po instalaci v dané místnosti působit, nemusí být totiž vůbec snadné. I když na našem e-shopu uvádíme obrázky, které nejsou jen ilustrativní, ale maximálně ukazují, jak rolety skutečně vypadají, každý monitor může být nastaven jinak, proto může docházet k rozdílům v jednotlivých odstínech. Právě z toho důvodu Vám nabízíme vzorky látek, se kterými si představu uděláte mnohem lépe

Pokud si tedy nejste jisti, jaký odstín nových rolet Den a noc Fexi ideálně zvolit, neváhejte a objednejte si nezávazně vzorky látek. Jsou zdarma a dorazí k Vám domů skutečně rychle.

Vidět vzorky konkrétních látek v obchodě či na internetu Vám neusnadní výběr tak, jako když je můžete vidět naživo přímo ve své ložnici. Nejlepší je tedy nechat si od nás poslat vybrané vzorky a ty si následně doma přiložit k podlaze, nábytku, oknu či ke stěně v dané místnosti, a až poté si rolety v klidu objednat. 

Zároveň nás také můžete kontaktovat a poradit se s naším personálem, který je tu pro Vás od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin. Ať už si tedy během výběru, objednávky či montáže nebudete s čímkoliv vědět rady, neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro Vás.