5 DIY projektů, které můžete stihnout během prodlouženého víkendu

Víkend se státními svátky je za rohem. A v době, kdy je tu druhá vlna epidemie koronaviru, řešíme otázku, co s takovým množstvím volného času. Proto máme připraven náš „seznam DIY projektů“. DIY je zkratka z anglického Do it yourself. Česky doslova „Udělej si sám“. 

Nejste si jisti, kde začít, pokud jde o váš další domácí kutilský projekt? Nebojte se, máme pro Vás pár tipů, jak státní svátek strávit bezpečně doma, ale naplněn činností. Sestavili jsme seznam věcí, které můžete přes prodloužený víkend dělat a zaručeně Vás A) zabaví a B) potěší výsledkem!

Pověste nové závěsy (nebo rolety!)

Je to práce, kterou mnozí z nás odkládáme, ale zavěšení vašich nových záclon, závěsů či rolet, Vám krásně dokreslí atmosféru v bytě. Nové rolety či závěsy vnesou nové barvy do pokoje, podpoří soukromí a přidají zcela nový nádech života ve Vašem obytném prostoru.

nove-rolety

Ideální jsou rolety den a noc. Jsou totiž velmi jednoduché na montáž. Pokud si je objednáte na e-shopu fexi.cz, přijdou Vám už složené. Můžete je jen zavěsit na rám okna, což se obejde naprosto bez vrtání do stěn. Ale i kdybyste se rozhodli je zavěsit na stěnu, není to nijak složité. Na fexi.cz máme názorná videa s návodem krok za krokem, jak pověsit rolety den a noc.

Udělejte dojem na svou rodinu a přátele zbrusu novými roletami. Montáž zvládnete během 10 minut i bez předchozích zkušeností. Nemáte ještě své rolety doma? Využijte volný čas k tomu okna zaměřit a vybrat si látku – montáž už bude hračka.

Upgradujte na inteligentní rolety

Prodloužený víkend se nabízí i pro další možnou činnost – postupte o stupeň výše k inteligentní domácnosti. Pořiďte si sadu na elektrifikaci svých současných rolet den a noc.

Naše elektrické rolety Vám umožní ovládat je pouhým stisknutím tlačítka na ovladači. S jedním ovladačem můžete ovládat i více rolet, každou zvlášť, či najednou. Do budoucna chystáme i aplikaci na chytrý telefon nebo tablet.

Elektrifikace rolet je velmi jednoduchá. Na všechny námi dodané rolety můžete dokoupit motorek s ovládáním a nabíječkou. Důležité je, abyste objednali správný motorek ke správné kazetě. Kazety máme 3 – otevřená, POLO a MAXI.

Rozmyslete si, kolik rolet chcete ovládat. Nabízíme totiž ovladače i s více kanály, kdy každý kanál může ovládat až 10 rolet.

Montáž motorku je zase jednoduchá – vložíte jej zboku do kazety. Záležitost na 5 minut, ale ten efekt! Chcete-li doma dostat pochvalu, naplánujte si na prodloužený víkend elektrifikaci rolet den a noc.

Vytvořte na zdi obrazovou galerii

Tohle by mohla být zajímavá rodinná zábava. Pořiďte si sadu rámů, vyberte nějaké pěkné fotografie, vytiskněte je ve správném rozměru a vytvořte si vlastní galerii! Ideální jsou fotografie s portréty členů rodiny, nějaké společné oblíbené místo, rodný dům apod.

galerie

Rozhodnout se můžete pro černobílý tisk – fotografie tak získají větší umělecký náboj. Ale samozřejmě ani barva nevadí. Jen ať to ladí k interiéru. Dobré je, pokud jsou rámečky různých velikostí, orientované jak na výšku, tak na šířku.

Malý tip – zkuste si nejprve vystřihnout z papíru tvary odpovídající velikosti rámečků, které po stěně můžete posouvat a přichytávat lepící páskou tak dlouho, než nebudete s kompozicí spokojeni. Pak budete vědět, kolik a jak velkých rámečků potřebujete. A dočasnou kompozici si vyfoťte, ať to nemusíte vymýšlet znovu, až budete mít rámečky s fotkami připraveny.

Namalujte vlastní obraz

Že nejste žádný malíř a vrcholem vašeho umění by mohl být tak maximálně had, který spolkl slona?

had-slon

To vůbec nevadí. Využijte sadu pro malování podle čísel, a vaše dílo bude srovnatelné s opravdovým mistrovským kouskem. Využijete totiž jednoduchý trik, pomocí kterého už Leonardo da Vinci učil své žáky malovat.

Na zuty.cz, e-shopu s malováním podle čísel, si vyberte téma svého obrazu. To vám možná zabere více času než samotné malování, protože jde o nejširší nabídku obrazů na českém trhu. Jsou tu motivy se zvířaty, slavnými osobnostmi, dále květiny, krajiny, lodě, slavné stavby atd.

Po objednání obdržíte plátno i s barvami a štětci. Hlavní trik je v tom, že na plátně uvidíte očíslované plošky, kdy každé číslo odpovídá číslu na kelímku akrylové barvy. Vlastně tedy vybarvujete plátno postupně jako omalovánky. Ale nenechte se mýlit – tak snadné to přeci jen není. A radost z opravdového obrazu barvou na plátně stojí za trochu námahy a pečlivost při vybarvování.

Možná nejlákavější bude obraz podle vlastní fotografie. Prostě vyberete a zašlete svou vlastní fotografii a přijde vám plátno s čísly, jen pracujete na svém vlastním námětu. To je ten správný projekt na prodloužený víkend.

Hotové plátno můžete začlenit do své galerie z předchozího typu.

Recyklujte kus starého nábytku

Oživení starého kusu nábytku vám umožní prodloužit jeho životnost. Ať už je to komoda nebo stará židle, proč ji neoživit čerstvým nátěrem barvy, laku nebo snad novými úchyty? Proč vyhazovat něco jen proto, že už je to staré?

Možná, že v domě nemáte místo na komodu, můžete ji kdykoli změnit na podstavec pro květináč na zahradě, použít ji jako úložnou jednotku v garáži nebo z ní udělat hračku pro děti. A když už jsme u dětí – proč je také rovnou nezapojit do tvůrčí práce?

recyklace-komody