10 + 1 způsob využití balkonu

Ve filmu Kulový blesk chodí paní Jechová za panem Knotkem a ptá se: „Sklep, máte sklep?“ A o pár scén později se zjeví znovu s otázkou, co půda. Zvláštní je, že se neptala na balkon. Přitom právě balkon hraje celkem podstatnou roli při výběru nového bytu k bydlení.

Ano, balkon může být velkou výhodou. A to i celkem malý. Jsou různé způsoby jeho využití. Od ryze praktických přes relaxaci až po místo pro tvorbu či výstavku umění.

Zastínění balkonu

Je samozřejmě lepší, pokud máte možnost řídit množství slunečního světla, které na balkon proniká. Zasklení balkonu je možné dvěma způsoby:

  • Deskami ze skla nebo PVC na kolejnicích, které se posouvají přes sebe, podobně jako dveře vestavěných skříní.
  • Výklopnými prosklenými deskami, skládajícími se na bočních stěnách balkonu jako harmonika.

V prvním případě bychom doporučili vnitřní rolety Den a noc navrtat do stropu uvnitř balkonu těsně za skleněnými výplněmi. 

U druhého způsobu doporučujeme venkovní rolety. Lze tedy použít i interní ze stropu, ale pak je nutné nevést roletu až do krajů balkonu, aby bylo možné prosklené desky rozevřít. To pak nevypadá pěkně a také stínění nepodává takový výkon, jak by mělo.

Máte doma balkon? Jak jej využíváte? Chtěli byste se inspirovat? Podívejte se s námi na pár tipů, jak využít balkon.

 

  • Sušárna

 Ano, začneme tím nejjednodušším a také nejčastějším způsobem využití balkonu. Většinou už stavitelé domu rovnou na balkoně přidělají do stěn háčky na šňůry na prádlo. Je opravdu praktické nechat prádlo schnout na čerstvém vzduchu – schne většinou rychleji, krásně voní a nezvyšuje vlhkost vzduchu v místnosti.

 

  • Květinová zahrádka

 Kráse přírody podlehne snad každý. Ovšem pokud bydlíte v panelovém domě na betonovém sídlišti, moc příležitostí k obdivování květin nemáte. Balkon je jedinečná příležitost, jak mít květiny denně na dosah. I kdyby to měl být jen obyčejný truhlík s muškáty zavěšený na zábradlí balkonu.

shutterstock_1196163649

 

Ale tím to končit nemusí. Co takhle přidělat pár poliček a osadit je květináči s pěknými květinami? Ti odvážnější (a možná s větším balkonem) si mohou pořídit nízkou bednu, naplnit ji zeminou, a vysázet květiny přímo na podlaze balkonu.

 

  • Bylinková zahrádka

Vaříte a jíte rádi? Pak možná znáte jedno tajemství dobré kuchyně – chuť tvoří koření a bylinky. Je dobré vědět, že koření je většinou lepší sušené, bylinky jsou naopak až na výjimky lepší čerstvě natrhané a nasekané.

Není nic lepšího než si pěstovat bylinky vlastní. No a balkon se k tomu bezvadně hodí. Postupujte stejně jako v případě květin. Klidně i kombinujte květiny a bylinky.

 

  • Zeleninová zahrádka

 Jestli je možné pěstovat bylinky, nešlo by to i se zeleninou? Ano, šlo. Na menších balkonech se pak hodí speciální květináče, ve kterých roste třeba keřík rajčat, papriky, hrášek apod. Máte-li ovšem větší balkon, ke slovu přichází nějaká bedna či nádoba, dostatečně vysoká, aby se dala zasít třeba mrkev, zasadit salát či květák.

shutterstock_619176701

 

Je jasné, že se zeleninovou zahrádkou na balkoně nebudete soběstační. Jde spíš o tu radost vidět růst něco, co pak budete moci sklidit, uvařit a sníst. Magický zážitek.

 

  • Ovocný sad

Tak pozor – mít na balkoně celý sad? Ani jeden strom by se nevešel! No, je pravda, že běžný strom by se jistě na balkon nevešel. Nicméně je možné pořídit si menší ovocný stromek, který na balkoně bude prospívat výborně.

Jaké jsou možnosti? Téměř neomezené. Prodávají se stromky okrasné, listnaté i jehličnaté, dokonce ovocné, které je možné opravdu sklízet. Můžete tak z balkonu mít vlastní jablka, hrušky, fíky, kiwi nebo citrusy. Dá se pěstovat i kávovník, což už se týká dalšího tipu.

 

  • Kavárna

Po dni plném práce a shonu si každý zaslouží malé zastavení a odpočinek. Někdo dá přednost spánku, jiný si rád zacvičí, ale málokdo odmítne vypít si kávu či čaj.

I na ten nejmenší balkon by se mělo vejít malé křesílko a stolek. U horké kávy se pak můžeme dívat z balkonu, relaxovat a odpočívat.

 

  • Gril

Nemáte zahradu, ale chtěli byste uspořádat grilovačku? Pak balkon jistě postačí. Jistěže nesáhneme po velkém zahradním grilu, který by se na balkon nevešel. Ovšem na trhu je spousta typů i velikostí grilů, které svou práci umí na výbornou.

shutterstock_1736542397

 

Nechcete riskovat se zapalováním ohně? Pak se rozhodněte pro nějaký bezpečný elektrický gril. Grilovat se dá i v místnosti, ale výhodou balkonu je, že se lépe rozptylují pachy a vůně grilovaného jídla, které některým nemusí dělat dobře.

 

  • Čítárna

Také posezení s pěknou knihou je jedna z radostí života. Okolo nás je ovšem dost rušivých vlivů, které nám ruší soustředění. Pokud žijete s někým ve společné domácnosti, nevyhnete se otázkám, které vyžadují reakci, stále někdo prochází okolo Vás apod.

shutterstock_1438974374

Co takhle využít balkon a udělat z něj čítárnu? Můžete zavřít dveře, které jsou ale prosklené, takže sice se odizolujete od hluku domácnosti, ale pořád jste v kontaktu. Stačí malá knihovnička na zdi, malé pohodlné křesílko, stolek s lampičkou a je to.

 

  • Galerie

Jste umělecká duše? Milujete umění jako obrazy, plastiky či sochy? Mít doma místnost, která by byla celá zasvěcena umění, je určitý luxus. To se Vám asi nepoštěstí. Naštěstí je tu balkon!

Proč neproměnit balkon na obrazovou galerii? Tady se naplno projeví Vaše umělecké sklony. Zkuste různé způsoby aranžování, pracujte s barvami a jejich kombinacemi, věnujte pozornost kompozicím obrazů. Výsledek bude stát za to.

 

  • Ateliér

A postupme od milovníka umění k umělci. Malujete? Socháte? Vyrábíte drobné umělecké předměty? Pak jistě potvrdíte, že je zapotřebí dostatečný prostor pro práci. Mít doma vlastní pracovnu je ideál, ale dokud jsou doma děti, není snadné si to prosadit.

Opět nás zachraňuje balkon. Čím větší, tím lepší. A doporučujeme i zasklený. Různé vlivy počasí by nemusely být dobré. Nanoste si na balkon vše, co budete potřebovat – malířský stojan, plátno, barvy, nebo jakékoli pomůcky a nástroje. Samozřejmě se tam musíte pak vejít i Vy. :-)

 

  • 3+1+1

Jeden tip navíc – přidejte jednu ložnic navíc. Chtěli byste pozvat nějakou návštěvu na noc na přespání? Často to ztroskotá na tom, že byt je příliš malý a návštěvu není kam uložit. Jistě – dá se vyspat na zemi, ale pohodlné to není.

shutterstock_610282175

 

A co balkon? Nešlo by nějak využít balkon? No samozřejmě! Pokud se na něj vejde postel, lehátko, nebo aspoň nafukovací matrace, je vyhráno. V letních horkých měsících budete možnost spát pod střechou, ale na čerstvém vzduchu, vyhledávat i sami.

Balkon = místnost navíc

Ať už balkon používáte jakkoliv, je určitě výhoda jej mít. Existuje jistě i více tipů jak jej využít – odkladiště pro kolo, pro akvárium či terárium, pro děti, které tam mohou beztrestně malovat po zdech, případně nafouknout malý bazének a nechat děti cachtat se ve vodě.

Uvedené tipy můžete klidně kombinovat a udělat si kavárnu uprostřed bylinkové zahrádky i s grilem. Tak si užijte pohodu na svém balkoně.